BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTüketiciyi aldatmanın cezası ağırlaştı----

Tüketiciyi aldatmanın cezası ağırlaştı

Tüketiciyi aldatmanın cezası ağırlaştı
30 Aralık 2013 - 06:21 www.finansgundem.com

TV ve gazetelerde tüketiciye yönelik aldatıcı ve yanıltıcı reklam yapan firmalara uygulanacak ceza tutarı yeni yılda 91 bin 370 lira olarak belirlendi

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine aykırı hareket  edenlere uygulanan idari para cezaları, yeni yıldan itibaren yüzde 3.93 arttırıldı. Geçen sene bu oran 7.8 idi. Buna göre satıcılar, tüketici ile müzakere etmeden, tüketici aleyhine  dengesizliğe neden olan koşullara sözleşmede yer vermeleri halinde 149 lira idari  para cezası ödeyecek.

Sözleşmeler 12 punto
Satışa sunulan ayıplı malların ya da ambalajlarının üzerine “özürlüdür” ibaresi yazmayan, tüketici sözleşmelerini 12 punto ve koyu siyah  harflerle düzenlemeyen, taksitli satış, devre tatil, paket turu sözleşmelerine aykırı hareket eden firma ve satıcılar 302 lira para cezası ödeyecek.
Kampanyalarda satış ve teslim tarihi ile ilgili bilgileri tüketiciye sunmayan ve kapıdan satışlarda kurallara aykırı edenler de 759 lira ceza ödemek zorunda kalacak.
Tüketicinin kullanımına sunulan mal ve hizmetlerin kişi beden ve ruh sağlığı ile çevreye zararlı veya tehlikeli olabilmesi durumunda, bu malların emniyetle kullanılabilmesi için üzerine veya kullanım kılavuzlarına, bu durumla ilgili açıklayıcı bilgi ve uyarıları, açıkça görülecek ve okunacak şekilde koymayan üretici, imalatçı veya ithalatçılara 3 bin 43 lira, satıcılara ise 606  lira ceza kesilecek.

Örtülü reklama 91 bin lira ceza
İlgili bakanlıklar tarafından belirlenen kurallara aykırı olarak tüketiciye mal ve hizmet sunanlara 7 bin 612 lira ceza verilecek. Kitap, dergi, ansiklopedi, afiş, bayrak, poster, sözlü veya görüntülü manyetik bant veya optik disk gibi kültürel ürünler dışında mal ya da hizmetin taahhüdü ve dağıtımını yapan süreli yayın kuruluşlarına 15 bin 226 lira ceza verilecek.
Televizyon ve gazetelerde tüketiciye yönelik aldatıcı ve yanıltıcı reklam yapanlara uygulanacak ceza tutarı da artırıldı. Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici reklam ve ilanlar ile örtülü reklam yapanlara 91 bin 370 lira ceza uygulanacak. İlgili bakanlıktan izin almadan kampanyalı satış yapanlar 121 bin 826  lira ceza ödeyecek.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)