BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTüketiciler enflasyondan korunmak için ne yapıyor?----

Tüketiciler enflasyondan korunmak için ne yapıyor?

Tüketiciler enflasyondan korunmak için ne yapıyor?
26 Ocak 2022 - 14:57 www.finansgundem.com

Birçok tüketici, tüketim davranışlarında büyük değişiklikler gerçekleştiriyor. Kullandıkları ürünlerin markalarını değiştirmek ise bunların en yaygın olanlarından.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüketiciler yükselen fiyatların etkisinden kaçınmak için büyük kararlar almaya başladı. Tüketicilerin ürün ve hizmetler için ödediği fiyatları takip eden Tüketici Fiyat Endeksi aralık ayında ABD’de %7’ye yükseldi ve 1982 yılından bu yana en hızlı yükselişi gösterdi. İlk dönemde ABD’liler bu yükselişe market alışverişlerinde basit değişikliklere giderek ya da bazı tüketimlerini kısarak yanıt verdi. Ancak bu küçük değişiklikler son dönemde beklenilen etkiyi yaratmamaya başladı.

Şimdi birçok tüketici daha büyük değişimler gerçekleştiriyor. Örneğin düğünlerini daha düşük bütçeli planlıyor ya da para biriktirmek için yeni yöntemler kullanıyor. Wall Street Journal’ın haberine göre yakın zamanda ilk evini satın alan Chris Diodato, inşaat malzemelerinin fiyatındaki yükseliş ve tadilat hizmetlerinin fiyatının artması nedeniyle evinin tadilatını kendisi yapıyor. Tüketicilerin yaşam tarzlarında değişiklik yapması birçok açıdan fiyatlardaki yükselişin yansımalarından bir tanesi.

Evlerin ısınma maliyetleri yükselirken, kiralar ve gıda masrafları da artıyor. Son dönemde fiyatı artan gıda ürünlerini satın almamak, genellikle enflasyon dönemlerinde tüketicilerin ilk hamleleri arasında yer alıyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre 2008 finansal krizi döneminde fiyatların artmasıyla, tüketiciler yüksek fiyatlı ürünler yerine bunların daha uygun fiyatlı muadillerini kullanmaya başladı. Tüketiciler indirimleri takip etmeye başladı ve market markaları tercih ediliyor.

Ancak içinde bulunduğumuz dönemde, enflasyon o döneme kıyasla daha hızlı yükseliyor. Bankrate Sektör Analisti Ted Rossman, “enflasyonun kapsamı genişledi, şimdi enflasyon sadece kereste ve ikinci el araçlarda görülmüyor” dedi. Bundan iki yıl önce seçtikleri otelde nişanlarını yapmak için 20 bin dolar ödeyen Jonathan Bird ve nişanlısı, bu yıl düğünleri için 58 bin dolar fiyat aldı. Çift düğünlerini kiraladıkları bir tatil evinde gerçekleştirmeye karar verdi. Bu şekilde maliyet 15 bin dolar oldu.

Bird, “2022 pandemiden dolayı yapılamayan düğünlerin yılı, bu nedenle fiyatlar da yükseldi” dedi.

Mark Struthers’ın ise öğle yemeklerinde tercih ettiği hamburgerin fiyatı 12,99 dolara yükseldi. Restoran karlılığı sürdürmek için bu artışın gerekli olduğunu savundu. Restoranın sahibi Swati Ghatti, restoranın tavuk gibi ana malzemelerde fiyat yükselişleriyle karşı karşıya kaldığını, aynı zamanda doğalgaz ve çalışan maliyetlerinin de yükseldiğini söyledi. Struthers ise 5,99 dolara satılan avokadolu tosta geçti. Buzdolaplarının vazgeçilmezleri et, süt ürünleri, balık ve yumurta fiyatları son bir yılda %12,5 yükseldi.

Bu nedenle tüketiciler konserve satın almak yerine, kendi konservelerini kendileri yapmaya yöneldi. Birçok kişi indirimde olmadığı takdirde et almıyor. Bazı tüketim ürünlerinde bu tür tercih değişiklikleri yapmak mümkün olsa da, ilaç ve tütün ürünlerinde bu mümkün değil. Bu ürünler için tüketiciler fiyatlardaki yükselişi kabul ediyor ve başka alanlardaki masraflarını kısmayı tercih ediyor.

Uzun vadeli yatırımcılar krizlerden korkmamalı

 

Omikron varyantı görülenlerin üçte ikisi daha önce kovid geçiren kişiler

 

Simkus: Enflasyon görünümü politikada değişikliği gerektirmiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)