BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTÜİK’e akademisyen ağırlıklı danışma kurulu----

TÜİK’e akademisyen ağırlıklı danışma kurulu

TÜİK’e akademisyen ağırlıklı danışma kurulu
02 Şubat 2021 - 12:28 www.finansgundem.com

Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu oluşturuldu, Ocak ayında 3 kez toplandı

Fiyat istatistikleri yöntem ve hesaplamaları konusunda ulusal ihtiyaçlar ve uluslararası gelişmelerin istişare edilmesi, ortaya çıkan ihtiyaçlar ile TÜİK tarafından belirlenen öncelikli konuların gözden geçirilmesi ve her yıl düzenli olarak değerlendirmelerin ve tavsiyelerin yer aldığı raporların hazırlanması amacıyla 2021 yılı Ocak ayında Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu oluşturuldu.

TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, Danışma Kurulu TÜİK Başkan Yardımcısı Ahmet Kürşad Dosdoğru, TÜİK Yöntem Araştırmaları Daire Başkanı Dr.Özlem Yiğit, TÜİK Fiyat İstatistikleri Daire Başkanı Dr.Cem Baş, Türkiye Ekonomi Kurumu(TEK) Başkanı Prof.Dr.Hasan Kazdağlı, TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi(BETAM) Direktörü Gülbin Şahinbeyoğlu, Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Erhan Aslanoğlu, TED Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof.Dr.Jülide Yıldırım Öcal, Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi  Dekanı Prof.Dr.Refet Gürkaynak, TCMB Genel Müdürü Çağrı Sarıkaya ve TCMB Kıdemli Ekonomisti Fethi Öğünç'ten oluşuyor.

Danışma Kurulu, 2021 yılı Ocak ayında üç kez toplandı.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu kapsamında ülkemizin ekonomik ve sosyal yapısındaki değişimleri tespit etmek amacıyla düzenli aralıklarla, çeşitli konularda araştırmalar düzenlemekte ve sonuçlarını kamuoyuna duyurmaktadır.

Dünyada ve ülkemizde meydana gelen değişimler her alanda olduğu gibi istatistik alanını ve Kurumumuzu da etkilemekte ve değişen koşullar yeni ihtiyaçları ortaya çıkarmaktadır.

Bu kapsamda, fiyat istatistikleri yöntem ve hesaplamaları konusunda ulusal ihtiyaçlar ve uluslararası gelişmelerin istişare edilmesi, ortaya çıkan ihtiyaçlar ile TÜİK tarafından belirlenen öncelikli konuların gözden geçirilmesi ve her yıl düzenli olarak değerlendirmelerin ve tavsiyelerin yer aldığı raporların hazırlanması amacıyla 2021 yılı Ocak ayında Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu oluşturulmuştur.

Kurul, Türkiye İstatistik Kanunu’nun, “sayım, araştırma ve proje çalışmalarında ihtiyaç duyulan konularda gerçek ve tüzel kişilerin uzmanlık, deneyim ve görüşlerinden yararlanmak, en son bilimsel teknik ve yöntemlerin uygulamaya aktarılmasını sağlamak amacıyla danışma kurulları oluşturulabilir” hükmünü içeren 43. maddesi kapsamında oluşturulmuştur. Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu ekonomi alanında çalışan akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kamu kurumu temsilcilerinden oluşmaktadır.

Çalışma usul ve esaslarını belirlemek üzere hazırlanmış olan yönergeye göre oluşturulan Danışma Kurulu, 2021 yılı Ocak ayında üç kez toplanmıştır.

2020 yılında yaşanan ve hâlâ devam etmekte olan Covid-19 pandemi süreci, hane halklarının tüketim alışkanlıklarının önemli ölçüde değişmesine sebep olmuştur. Bu durum tüm ülkelerde Fiyat İstatistiklerinde (Tüketici Fiyat Endeksi vb.) madde ve ana harcama grubu ağırlıklarının, güncel tüketim yapısını yansıtacak şekilde gözden geçirilmesi ve en güncel veriler dikkate alınarak hesaplanması zorunluluğunu doğurmuştur. Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu’nun Ocak ayında gerçekleştirdiği toplantılarda temel olarak, 2021 yılı için TÜFE’de planlanan değişiklikler ve TÜİK’in madde ağırlıkları konusunda, Eurostat’ın güncel tavsiye kararlarını dikkate alarak yapmış olduğu çalışmalar gündeme alınmış ve kurul üyeleri bilgilendirilmiştir.

Uluslararası norm ve standartlar çerçevesinde hesaplanmakta olan Fiyat İstatistiklerinde ülke koşulları ve kamuoyu beklentisini en iyi yansıtacak şekilde ele alınması ve yöntem, veri derleme, işleme,  yayımlama ve iletişim süreçlerinin geliştirilmesi konusunda Danışma Kurulu’nun önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu Kalite Güvence Çerçevesinde yer alan  “erişilebilirlik ve açıklık” ilkeleri kapsamında Danışma Kurulu toplantı tutanaklarına ve raporlara TÜİK internet sayfasından erişim imkânı sağlanacaktır. "

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)