BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTÜİK 87. kuruluş yılını kutladı----

TÜİK 87. kuruluş yılını kutladı

TÜİK 87. kuruluş yılını kutladı
26 Nisan 2013 - 09:11 www.finansgundem.com

TÜİK'in 87. kuruluş yıl dönümü TÜİK Konferans Salonu'nunda düzenlenen etkinlikle kutlandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, "Lozan Anlaşması sırasında sağlıklı ve doğru bir istatistiğe sahip olmamanın bedelini bugün bile ödüyoruz. Eğer o gün çok sağlıklı ve doğru bir istatistiğimiz olsaydı bugün belki coğrafya ve tarih değişebilirdi" dedi.
TÜİK'in 87. kuruluş yıl dönümü ve 25 Nisan Türkiye İstatistik Günü TÜİK Konferans Salonu'nunda düzenlenen etkinlikle kutlandı.
TÜİK Başkanı Aydemir, etkinlikte yaptığı TÜİK'in kök itibarıyla Osmanlı'nın kuruluşuna kadar gittiğini, 1389 tarihinden itibaren faaliyette bulunduğunu ancak her dönem isim ve yapı değişikliğine uğradığını söyledi.
İstatistiğin tarih boyunca önemli yer tuttuğunu belirten Aydemir, 23 Ocak 1923'te Lozan Anlaşması öncesinde yapılan müzakerede, İsmet İnönü'nün Musul'un bir başka devlete bırakılamayacağını savunarak, Musul'a ilişkin nüfus istatistiklerini İngiliz cephesine anlattığını ifade etti.
İngilizlerin de söz konusu nüfus istatistiklerinin sadece askeri hizmet için tutulduğu gerekçesiyle gerçeği yansıtmadığını Türk cephesine söylediklerini anlatan Aydemir, "Lozan Anlaşması sırasında sağlıklı ve doğru bir istatistiğe sahip olmamanın bedelini bugün bile ödüyoruz. Eğer o gün çok sağlıklı ve doğru bir istatistiğimiz olsaydı bugün belki coğrafya ve tarih değişebilirdi" diye konuştu.
2012 yılında 28 bin 481 haber
Aydemir, TÜİK'le ilgili geçen yıl basında 28 bin 481 haber çıktığını belirterek, köşe yazarlarının bin 34 kere TÜİK'e yer verdiklerini ifade etti. Köşe yazarlarının en çok dış ticaret verisi ve işsizlik tanımına atıfta bulunduklarına dikkati çeken Aydemir, bunları enflasyon, milli gelir ve sanayi üretim konularının izlediğini kaydetti.
TÜİK'in istatistik üretmede değil istatistikleri kamuoyuna aktarmada eksiklikler yaşadığına değinen Aydemir, "Türkiye istatistik Kurumunun Türkiye sınırları içerisinde birinci sınıf iş yaptığını düşünüyorum ama ben diğer ülkelerle kıyasladığımda birinci sınıf iş yaptığımızı düşünmüyorum. Biz aslında Türkiye sınırları içerisinde yaptığımız birinci sınıf işi ne kadar iyi bir şekilde aktarıyoruz- :unu kamuoyuna politikacılara basın mensuplarına halka burada ciddi bir eksikliğimiz var" değerlendirmesinde bulundu.
Aydemir, istatistik okur yazarlığı konusunda gazetecilere yönelik bir eğitim vermeyi planladıklarını sözlerine ekledi.
Etkinlikte ayrıca Dünya gazetesinden Alaattin Aktaş ve NTV'den Ahmet Ergen birer konuşma yaptı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)