BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTTB: Virüsün tespiti için test yeterli değil ----

TTB: Virüsün tespiti için test yeterli değil

TTB: Virüsün tespiti için test yeterli değil
11 Mart 2020 - 17:09 www.finansgundem.com

Sağlık Bakanı Koca'nın Türkiye'deki ilk virüs vakasını açıklamasının ardından virüsün teşhisinde yalnızca test yapılmasının yeterli olmadığını söyleyen TTB Başkanı Adıyaman, teste ek olarak bir akciğer tomografisinin de çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de Ocak ayı başından bu yana Covid-19 tanısında kullanılan test, sadece Sağlık Bakanlığı tarafından Ankara, İstanbul ve Erzurum'daki üç merkezde yapılıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önümüzdeki günlerde korona virüs testinin yapıldığı illere Antalya, İzmir ve Adana'nın da ekleneceğini açıkladı.

BBC'de yer alan habere göre, şu ana denk 2 binin üzerinde vatandaşa korona virüs testinin yapıldığı ve hepsinden negatif sonuç alındığı bilgisi paylaşılmıştı.

Bakan Koca, günün ilk saatlerinde yaptığı basın toplantısında korona virüsünün tespit edildiği ilk vakayı açıkladı ve erken teşhis konulduğu değerlendirilen vatandaşın karantinada tutulduğu şehri "hasta mahremiyeti" gerekçesiyle söylemedi.

Avrupa seyahatinden döndüğü açıklanan kişinin aile ve yakın çevresinin de gözetim altına alındığı ifade edilmekle birlikte, aynı uçakta seyahat ettiği diğer yurttaşların da bu uygulamaya dahil edilip edilmeyecekleri belirsizliğini koruyor.

Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Türkiye'de ilk korona vakası

Öte yandan Türk Tabipler Birliği (TTB), Ocak ayından bu yana korona virüsün tespiti için kullanılan sağlık merkezlerinin sayısının artırılması gerektiğini, tek merkezden yapılan testlerin yeterli olmayacağını vurguluyor.

Son gelişmelerin ardından TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, korona virüsünün tespitinde kullanılan testlerin hata payı taşıdığını ve artık testlere ek olarak mutlaka akciğer tomografisinin de çekilmesi gerektiğini söylüyor:

"Amerika'da yapılan testlerin bile doğruluk payının henüz yüzde 60-70 oranında olduğu ortaya kondu. O yüzden şüpheli kişilere yapılan testlerin mutlaka birkaç kez tekrar edilmesi ve test sonucu negatif çıksa bile yüksek ateş ve solunum sıkıntısı olan vakalarda akciğer tomografisi çekilmesi gerekiyor.

"Bilimsel çalışmalar akciğer tomografisinde Covid-19 gösteren özel bir görüntü olduğunu ve test sonucu negatif çıksa bile tomografide gözüken akciğerdeki iz ile teşhis konulabildiğini gösterdi. Testlerin negatif çıkması tek başına yeterli değil."

Türkiye'deki ilk korona vakası: Çok fazla dışarıya çıkmayan birisi

Peki bu durumda şu ana dek test yapılan ve sonucu negatif çıkıp taburcu edilen 2 binden fazla kişinin de hâlâ korona viüs şüphesi taşıdığını söyleyebilir miyiz?

Adıyaman, 2 bini aşkın kişinin tamamen iyileşmeden ve dolayısıyla risk taşımadığına emin olunmadan taburcu edileceğine ihtimal vermiyor:

"Şu ana dek test yapılan 2 bini aşkın kişi muhtemelen hâlâ takip ediliyor. Zaten o kişilerin tamamen iyileşmeden ve hâlâ ateşi varken, sadece test sonucu negatif çıktı diye karantinadan çıkarılması büyük bir teknik hata demektir. Ben böyle bir hatanın yapıldığını sanmıyorum."

'Turistlerin çok geldiği yerlerdeki esnafın sağlık durumuna bakılmalı'

Bununla birlikte Adıyaman, turistlerin uğrak noktası olan bazı bölgelerde korona virüs şüphesini güçlendiren duyumların arttığını söylüyor:

"Turistlerin çok geldiği yerlerdeki esnaf arasında korona virüs semptomlarının artıp artmadığına bakmamız gerekiyor. Bize gelen duyumlara göre bazı turistik bölgelerde şüphelerin arttığını söyleyebiliriz ancak şu noktada spesifik bir mekân ismi vermemiz doğru değil."

Kapalıçarşı yönetimi korona virüs iddialarını yalanladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)