BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTrump'la gevşeyen dolar cuma günü yükseldi----

Trump'la gevşeyen dolar cuma günü yükseldi

Trump'la gevşeyen dolar cuma günü yükseldi
19 Temmuz 2019 - 08:46 www.finansgundem.com

Dün ABD Başkanı Donald Trump'ın "Türkiye'ye yaptırım düşünmüyorum" açıklamasının ardından 5.61 lira seviyesine kadar gerileyen dolar kuru yeni günde primli seyir izledi

ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yaptırım konusunda yaptığı ilk açıklamaların olumlu algılanmasıyla TL dün akşam değer kazanırken, çelişkili açıklamaların ardından hafif bir düzeltmenin gözlendiği kur gün içinde yatay bir seyir izledi.

Dolar saat 17:23 itibariyle 5.6469 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6065 lira, en yüksek 5.6587 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3450 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1230 seviyesinde. Gram altın 260.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 17.68 seviyesinde.

ABD ile ilişkilerin seyrini izleyen piyasalar asıl olarak TCMB'nin 25 Temmuz'da yapacağı PPK toplantısına odaklanmış durumda.

Analistler, kısa vadede piyasa için en önemli riskin TCMB'den beklenen faiz indiriminin miktarına yönelik belirsizlik olduğuna dikkat çekiyor.

Öte yandan yabancı yatırımcıların artık fazla işlem yapmaması ve son dönemde yoğun alım yapan yerli bireysel yatırımcının dolar talebinin azalmasının kurda fiyatlamaların sınırlı kalmasına neden olduğu belirtiliyor.

Analistler TCMB'nin 400 baz puanın üzerinde bir faiz indirimi yapmasının kurda bozulmaya neden olabileceğini belirtiyor.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın göreve gelmesinin ardından yaptığı ilk açıklamanın para politikasında daha gevşeme yanlısı olacağına işaret ettiğini belirten ekonomistler, TCMB'den 25 Temmuz'da Faiz indirim beklentisini 250 baz puana yükseltti.

Reuters'ın 25 kurumun katılımıyla yaptığı ankette oluşan medyana göre halihazırda %24 seviyesinde olan politika faizinin Temmuz'da %21.5 seviyesine çekilmesi, yılsonunda ise 600 baz puan düşüşle %18 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Temmuz için beklentiler %19-23 yani 100-500 baz puan indirim aralığında şekilleniyor. Reuters'ın görev değişiminin hemen ardından yaptığı ankette Temmuz beklentisi 100 baz puan artarak 200 baz puana yükselmiş, yıl sonu için ise 425 baz puan seviyesinde oluşmuştu.

Işık Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, Trump'ın açıklamaları ile dün gerileyen dolar/TL'de bu sabah itibarıyla yukarı ataklar olduğunu söyleyerek, "Trump'ın açıklamasının daha net anlaşılmaya başlamasıyla kurda düzeltmeler görüyoruz. Gelebilecek yeni açıklamalar da bugün kurda volatiliteyi artırabilir" dedi.

Önümüzdeki dönemde olası yaptırımların içeriğinin önemli olacağını, ekonomide likidite sorununa neden olabilecek kararlar görülmezse TL'ye çok olumsuz yansımayabileceğini söyleyen Kavak, "Bu durumda piyasa kısa vadede TCMB'ye ve ne kadar indirim yapacağına odaklanacaktır.

TCMB'den 300 baz puana kadar gelebilecek bir indirim hasarsız atlatılabilir ancak 400 baz puanın üzerindeki miktarlar ciddi bozulmaya neden olacaktır.

Öte yandan ZK konusu da izlenecek" dedi. Dolar/TL'nin 5.57 seviyesinin altına kalıcı gerilemesi halinde 5.30'lara hareketin başlayabileceğini belirten Kavak, yukarıda ise 5.78'in kırılmasının 5.92'leri hedef haline getirebileceğini belirtti.

Trump, yönetiminin Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri satın almasının ardından Türkiye'ye yaptırım uygulamayı değerlendirip değerlendirmediği konusunda net olmayan açıklamalar yaptı.

İlk olarak "Şu anda bu konuya (yaptırımlara) bakmıyoruz" yanıtını veren Trump daha sonra söz konusu adımın üzerinde düşünüldüğünü söyleyerek bu açıklamasıyla çelişen ifadeler kullandı.

Trump'a Ankara'ya yaptırımlara göz ardı edip etmediği sorulduğunda "Birçok sebepten dolayı çok çok zor bir durum. Dolayısıyla, bakıyoruz. Ne yapacağımızı göreceğiz" dedi.

Öte yandan ABD'li Cumhuriyetçi ve Demokrat Senatörler Trump'ın Rus ordusuyla iş yapanları cezalandırmasını öngören yasaya uyması gerektiğini söyleyerek, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alan Türkiye'ye yaptırım uygulaması çağrısında bulunan tasarı sundular.

S-400 teslimatının başlamasıyla Cuma günü 5.7780 seviyesine kadar yükselen dolar/TL , hafta sonunda TCMB Başkanı Murat Uysal'ın AA'ya yaptığı açıklamalar ve Fitch'in not indirimine rağmen aşağı yönlü bir seyir izliyordu.

Öte yandan faiz indirim beklentisi tahvil piyasasında da faizlerde düşüşe neden oluyor. Tahvil piyasasında Cuma günü spot kapanışta %18.92, valörde son işlemde %18.97 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta %17.76 seviyesindeydi.

Bugün ise spot kapanışta %17.56, valörde saat 1635'te son işlemde %17.68 seviyesindeydi. Cuma günü spot kapanışta %17.22, valörde son işlemde %17.06 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta %16.74 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta %16.20, valörde saat 1635'te son işlemde %16.09 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)