BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTrump haberi sonrası ABD borsaları sert düşüşle açıldı----

Trump haberi sonrası ABD borsaları sert düşüşle açıldı

Trump haberi sonrası ABD borsaları sert düşüşle açıldı
02 Ekim 2020 - 17:16 www.finansgundem.com

ABD borsalarında gündem ABD Başkanı Donald Trump’ın korona virüs testinin pozitif çıkması oldu. Endeksler %1’in üzerinde düşerken ekonomik iyileşmeye duyarlı hisseler %3’ün üzerinde kayıplar verdi

Wall Street endeksleri haftanın son seans gününe ABD Başkanı Donald Trump ve eşi Melania Trump’ın korona virüs testinin pozitif çıkması şokuyla başladı.

Açılışta Dow Jones endeksi, 300 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 1,29 azalışla 27.458,44 puandan işlem gördü.

S&P 500 endeksi yüzde 1,36 düşüşle 3.334,74 puandan ve Nasdaq endeksi yüzde 1,82 azalışla 11.120,49 puandan işlem görmeye başladı.

Endekslerdeki negatif seyirde, ABD Başkanı Donald Trump ile eşi Melania Trump'ın korona virüs (Kovid-19) testinin pozitif çıkması etkili oldu.

Kovid-19'a yakalandığını Twitter hesabından yaptığı açıklamayla duyuran Trump, "Bu gece First Lady ve benim Kovid-19 testimiz pozitif çıktı. Karantina ve iyileşme sürecine hemen başlayacağız. Bu süreci beraberce atlatacağız." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump korona virüs

ABD Başkanı’nın korona virüs teşhisi halihazırda ABD Başkanlık Seçimleri konusundaki belirsizliği değerlendiren yatırımcılar için daha karmaşık bir piyasa ortamının oluşmasına neden oldu. Ekonomik iyileşmeye bağlı hisse senetleri seans öncesinde düşüş gösterdi. Salgının ikinci dalgasına ilişkin işaretler ve artan korku siyasilerin gevşettikleri korona virüs tedbirlerini tekrar sıkılaştırma riskini getiriyor.

Beyaz Saray Doktoru Sean Conley ABD Başkanı’nın durumu ile ilgili yaptığı açıklamada “Başkan ve First Lady’nin durumu şu anda iyi ve tedavileri süresince Beyaz Saray’da kalmayı planlıyorlar” ifadelerini kullandı. Conley ayrıca Trump’tan iyileşme sürecinde görevlerini aksatmadan yerine getirmeye devam etmesini beklediğini de belirtti.

Başkan Yardımcısı Mike Pence ve eşi Karen Pence’in korona virüs testleri negatif çıktı. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in testinde de korona virüs bulgusuna rastlanmadı.

LPL Financial'ın Hisse Senedi Stratejisti Jeff Buchbinder CNBC’ye verdiği röportajda, "Söz konusu ekim ayı sürprizi, seçim günü yaklaşırken piyasaların zaten yüksek olan siyasi belirsizlik seviyesini arttırıyor. Piyasalar gün geçtikçe daha fazla favori haline gelen Joe Biden’ı fiyatlandırıyor ve haberler bu durumu değiştirmeyebilir. Fakat Trump hızlı bir iyileşmeden destek toplayabilir. Altın, yen ve ABD Hazinesi gibi korunma varlıklarının haberler karşısında sakin kalması oldukça ilginç" dedi.

Dow Jones vadeli endeksleri Trump’ın Twitter mesajı ardından 550 puana varan bir düşüş göstermişti. Kurvaziyer gemi ve havacılık sektörü hisseleri cuma gününe en fazla kaybedenler olarak başladı. Carnival ve Noewegian Cruise Line şirketleri %3’ün üzerinde değer kaybederken aynı şekilde havacılık şirketleri American Airlines ve United Airlines hisseleri de %3’ün üzerinde değer kayıpları yaşadı.

Sermaye yönetimi şirketi Thorpe Abbotts Capital’ın Kurucusu ve CEO’su Jeff Henriksen, “Bu durum gerçekten bizi sert bir realiteyi gösteriyor ve bu potansiyel olarak ikinci dalgaya girdiğimizdir” ifadelerinde bulunuyor.

Kovid-19 salgınına yönelik hayata geçirilmesi planlanan teşvik paketine ilişkin gelişmeler de piyasaların odağındaki yerini korudu.

Beyaz Saray ile Demokratlar arasında günlerdir süren müzakerelerde bir anlaşma sağlanamamasına rağmen, ABD Temsilciler Meclisi, Demokrat üyelerin sunduğu 2,2 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketini onayladı. Söz konusu teşvik paketinin Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato'dan geçemeyeceği öngörülüyor.

Makroekonomik tarafta ise ülkede tarım dışı istihdam, eylülde 661 bin kişilik artış gösterdi ancak beklentilerin altında bir seyir izledi. İşsizlik oranı ise aynı dönemde beklenenden fazla düşüş kaydederek yüzde 7,9'a geriledi.

Analistler, tarım dışı istihdama ilişkin son verilerin iş gücü piyasasında beklenenden daha yavaş bir toparlanmaya işaret ettiğini bildirdi.

ABD tarım dışı istihdam beklenenin altında kaldı

 

Korona virüse yakalanan ABD Başkanı için risk ne kadar büyük?

 

BİST 100 endeksinin gözü Trump'ta

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)