BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTrump Birliğin Durumu konuşması için ısrarlı----

Trump Birliğin Durumu konuşması için ısrarlı

Trump Birliğin Durumu konuşması için ısrarlı
23 Ocak 2019 - 04:36 www.finansgundem.com

ABD Başkanı Trump, Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin ertelenmesi taleplerine rağmen 29 Ocak'ta Kongre'de yapmayı planladığı Birliğin Durumu konuşması için ısrarlı tavrını sürdürüyor

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi hükümetin kapalı olması sebebiyle yeterli güvenlik önleminin alınamayacağını öne sürerek Başkan Trump'ın 29 Ocak'ta Kongre'de yapmayı planladığı "Birliğin Durumu" konuşmasını ertelemesini ya da konuşma metnini Kongre'ye yazılı olarak iletmesini talep etmişti.

Ancak Trump yönetiminden bir yetkiliye göre Beyaz Saray konuşmanın planlandığı gibi 29 Ocak'ta ve Kongre'de yapılması için hazırlıkların yapılması talebini iletti. Yetkiliye göre, Temsilciler Meclisi'nin güvenliğinden sorumlu yetkilisinden, Trump'ın konuşmasını yapacağı yerde güvenlik kontrolu yapılması için onay talebinde bulunuldu.

Beyaz Saray'ın bu talebinin, Başkan Trump'ın hükümetin kapalı olduğu gerekçesiyle Nancy Pelosi'nin yurtdışı ziyaretlerine askeri uçak imkanı sağlamamasının ardından iki taraf arasındaki gerilimi arttırması bekleniyor.

Demokrat Parti kaynaklarına göre Beyaz Saray Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Trump'ın "Birliğin Durumu" konuşmasını ertelemesi talebine de yanıt vermedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Twitter'dan paylaştığı mesajında "Başkan federal çalışanların maaşlarını radikal talepleri için rehin tutmayı bırakmalı. Çalışanlarımız acı çekiyor, Başkan ise bununla gurur duyuyor" diye yazdı.

Trump'ın teklifi Senato gündeminde

ABD’de 32 gündür kapalı olan hükümetin yeniden açılması için Başkan Donald Trump’ın, aileleri tarafından küçük yaşta Amerika’ya getirilen ve belgeleri olmayan genç göçmenlere geçici koruma sağlanmasını öngören teklifi de Senato gündeminde. Ancak Trump’ın Demokratlar’a verdiği bir taviz olarak nitelenen muhafazakarların da tepkisini çeken teklifin Senato’da bu hafta oylanmasını bekleniyor.

Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, Meksika sınırına örülmesi planlanan duvar için 5,7 milyar dolarlık ödeneği kapsayan 1300 sayfalık bütçe tasarısına Senato’da destek arayacak.

Ancak tasarının bu hafta Senato’dan geçip geçmeyeceği belirsiz. Cumhuriyetçiler Senato’da 47’ye karşı 53’le çoğunlukta. Teklifin Senato'dan geçmesi için 7 Demokrat senatörün desteğine ihtiyacı var. Ancak Başkan Trump’ın haftasonu açıkladığı teklife şimdiye kadar hiçbir Demokrat desteğini açıklamış değil.

Hükümetin kapanması krizinde 32 gün geride kalırken yüzbinlerce federal çalışanın bir kez daha maaş alamaması söz konusu.

Senato’nun Demokrat Azınlık Lideri Chuck Schumer’in ofisinden yapılan açıklamada Trump hükümeti yeniden açana kadar Demokratlar’ın sınır güvenliğine ilişkin hiçbir bütçe teklifini görüşmek istemediği yinelendi.

Anayasa Mahkemesi DACA konusunda adım atmayacak

ABD'de Anayasa Mahkemesi ise Trump yönetiminin 700 bin genç göçmenin sınırdışı edilmesini önleyecek DACA programının sonlandırılması talebi konusunda adım atmama kararı aldı.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı mahkemenin bu adli dönemde yönetimin DACA programıyla ilgili yaptığı itirazı değerlendirmeye almayacağı, bu nedenle de programın geçerli olmaya devam edeceği anlamına geliyor. Anayasa Mahkemesi'nden gelen bu karar DACA programı kapsamında genç göçmenlere geçici koruma sağlama teklifinde bulunan Başkan Trump'ın Demokratlarla pazarlık sürecinde etki gücünü de azaltmış oluyor.

“Trump taviz vermiyor, süreci rehin alıyor”

Chuck Schumer’in sözcüsü Justin Goodman “Cumhuriyetçiler’in son teklifiyle hiçbir şey değişmedi. Başkan Trump ve Senato’daki Cumhuriyetçiler hala ‘Benim planıma destek veirn yoksa hükümet kapalı kalır’ demeye devam ediyor” dedi. Sözcü, Trump’tan gelen som hamlenin bir taviz ya da müzakere adımı olmadığını, aksine süreci rehin alma hamlesi olduğunu savundu.

Cumhuriyetçilerin planı ABD’de belgesiz olarak yaşayan genç göçmenlerin sınırdışı edilmemesini, sosyal güvenlik numarası almalarına ve çalışmalarına imkan tanıyacak bir teklif karşılığında Trump’ın Meksika sınırına duvar örülmesi için ödenek verilmesini öngörüyor.

Tasarı, Meksika sınırına duvar için verilecek 5,7 milyar dolarlık ödenek karşılığında DACA adı verilen program kapsamında bulunan yaklaşık 700 bin göçmene sınırdışı edilmeden 3 yıl daha koruma sağlıyor. Trump, ABD’ye çocukken illegal olarak gelenleri kapsayan ve Obama döneminde uygulamaya giren programı kaldırmaya çalışmış ancak federal mahkemelerde açılan davalar bunu engellemişti.

Senato gündemine alınan tasarı aynı zamanda doğal afetler ve çatışmalar sebebiyle ülkelerinden kaçan ve ABD’ye gelen 325 bin göçmenin de sınırdışı edilmemeleri için 3 yıl daha koruma sağlanmasını öngörüyor. Trump “Geçici Koruma Statüsü” olarak adlandırılan programı sonlandırmıştı. Program El Salvador, Honduras, Nikaragua ve birkaç ülkeyi daha kapsıyor.

Demokratlar Başkan Trump’ın daha önce uygulamadan kaldırdığı göçmen yasalarının unsurlarını yeniden gündeme getirdiğini söyleyerek teklifin yetersiz olduğunu savunuyor.

Teklif muhafazakar bazı çevrelerde rahatsızlık yarattı. Tepkisini dile getirenlerden biri de muhafazakar köşe yazarı Ann Coulter. Coulter belgesiz genç göçmenlere geçici koruma sağlamayı öneren Trump’ı af getirmekle suçladı. Başkan Trump da Twitter’dan “Af benim teklifimin kapsamında değil. Af ancak göçmenler konusunda ya da başka konularda müzakere edilecek daha büyük bir anlaşmanın parçası olabilir” mesajını paylaştı.

Temsilciler Meclisi ve Senato bugün yeniden toplanacak ancak Trump’ın planı konusunda şu an için oylama yapılması planlanmıyor.

Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar da bu hafta hükümetin açılmasını sağlayacak ve sınır güvenliği için de 1 milyar dolar ödenek sağlayacak olan yasa tasarısında harekete geçme hazırlığında. Sınır güvenliğinin arttırılması için altyapı iyileştirme projelerine ayrılacak ödeneği kapsayan söz konusu tasarı sınıra duvar projesi için ödenek verilmesini öngörmüyor.

Başkan Trump Twitter’dan bir kez daha Demokratlar’a yüklendi, Demokratlar’ı ‘siyasi oyun’ oynamakla suçladı. “Duvar olmadan ülkemizin sınır güvenliği ya da ulusal güvenliği olamaz” mesajını paylaştı.

Hükümetin kapalı kalmasının ABD çapında etkileri artmaya da devam ediyor. Havaalanlarının güvenliğinden sorumlu olan Ulaştırma Güvenlik İdaresi (TSA) havaalanlarında güvenlik taraması yapan personel sayısında yüzde 10 oranında azalma olduğunu açıkladı. (Amerika'nın Sesi)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)