BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTrump altyapıyı unuttu mu?----

Trump altyapıyı unuttu mu?

Trump altyapıyı unuttu mu?
13 Nisan 2017 - 06:36 www.finansgundem.com

Milliyet yazarı Güngör Uras, seçim çalışmaları sırasında 'önce altyapı' diyen ABD Başkanı Trump'ın bugünlerde dış politikaya yoğunluk vermesini değerlendirdi. İşte Uras'ın o yazısı

New York’ta altyapı eskimiş durumda. Anadolu anlatımıyla, “dökülüyor”. J.F.Kennedy Havalimanı 1948’de hizmete girdi. Yılda 47 milyon yolcu trafiği var. Dökülüyor.

Şehir içi yollar da araçlar o tümsekten bu tümseğe takır tukur yol alıyor. Devamlı yol onarımı. Yollar dökülüyor.

Metro 1863’den beri yolcu taşıyor. Yıllık trafiği 2 milyar yolcu. Nerede yürüyen merdivenler, nerede pırıl pırıl istasyonlar. Eskimiş vagonlar, eskimiş demir raylar üzerinde takır tukur gidiyor. Metro da dökülüyor.

New York’ta dökülmeyen tek şey gökdelenler. Türkiye’deki gibi devamlı gökdelen dikiliyor. O bozuk yolların etrafındaki yepyeni gökdelenlerin her biri lüks mü lüks.

New York’un “dökülmesi” bu günün sorunu değil. New York’u yenilemek Trump’ın işi değil. Geliniz görünüz ki Trump’ı eleştirmek için bahane arayan New Yorklular bunu da Trump’ı kötülemek için kullanıyorlar.

FÜZE NEYE YARADI?

“Hani Trump, öncelikle altyapıya para harcayacaktı. Amerika’nın eskimiş altyapısını yenileyecekti. Şimdilerde alt yapıdan söz etmez oldu. Kalktı Suriye’ye her biri milyon dolarlık füze attı. Suriye’ye harcadığı parayı New Yok sokaklarını asfaltlamaya harcasa idi ya” diyorlar.

ABD’nin başka yörelerinde Trump’ın kısa sürede yaptıkları, yapamadıkları nasıl değerlendiriliyor bilemem ama, New Yorklular her sözünü, her icraatını kötüleyerek Trump’ı eleştiriyorlar.

Center for Strategic and Budgetery Assessments (CSBA) tarafından açıklanan bilgilere göre, Amerikan uçaklarının uçak gemisinden havalanarak Suriye üzerindeki bir bombalama girişiminin faturası 200 bin dolar.

Son olarak uçak gemisinden atılan Tomahawk füzelerinin maliyeti farklı.

CSBA açıklamalarına göre, bugüne kadar Irak, Afganistan ve Suriye’deki askeri müdahalelere ABD’nin toplam harcamaları 1.5 trilyon dolara ulaşmış.

TRUMP NE YAPACAK?

Şimdi korkulan, Trump’ın daha yoğun müdahalelere yönelmesi.

Hafif hava müdahalesinin yıllık faturası 1.4-3.8 milyar dolar. Yoğun hava müdahalesinin yıllık faturası 4.2-6.8 milyar dolar. Hava ve kara müdahalesinin faturası ise 13-22 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

ABD’nin milli geliri 17 trilyon dolar. Borçları 17.7 trilyon dolar. Bütçe geliri 3.2 triyon dolar. Gideri 3.6 trilyon dolar. Açık 443 milyar dolar.

Bütçenin % 36’sı sosyal güvenlik ve işsizlik harcamalarına, % 28’i sağlık harcamalarına, % 15’i savunma harcamalarına gidiyor.

Trump, sağlık ve savunma harcamalarını kısarak oralardan sağlanacak imkânlarla altyapıyı yenilemeyi vaat etmişti.

Sağlık sisteminde değişiklik yapamadı. Şimdi de askeri harcamaları azaltacak yerde çoğaltacak gibi görünüyor.

Haydi hayırlısı... Görülüyor ki dertsiz ülke yok. Herkesin derdi başka.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)