BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatTrafik sigortasında önemli değişiklik----

Trafik sigortasında önemli değişiklik

Trafik sigortasında önemli değişiklik
06 Şubat 2023 - 08:38 www.finansgundem.com

26 milyondan fazla sürücüyü yakından ilgilendiren trafik sigortasında değişiklikler önümüzdeki günlerde hayata geçecek.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK), yapacağı yeni düzenleme ile trafik sigortasındaki basamak sistemi değişecek, yeni basamaklar eklenecek. Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın konu ile ilgili yazısı şu şekilde:

Neler değişecek anlatacağım ama peşin peşin söyleyeyim; bu değişiklikler 16 bin sürücüyü çok üzecek, 6.5 milyon sürücüyü ise sevindirecek. Ya da şöyle söyleyebilirim; değişiklikler sonrası 16 bin sürücünün trafik sigortasına ödeyeceği prim fahiş artacak, 6.5 milyon sürücünün ise trafik sigortası için cebinden daha az para çıkacak.

Bilmeyenler için basamak sistemini kısaca özetleyeyim ki, değişiklikler daha iyi anlaşılsın. Trafik sigortasında, kişilerin hasar geçmişine göre 1’den 7’ye kadar, kategori ya da basamak bulunuyor. İlk kez sigorta yaptıracaklar, trafik sigortasına 4. kademeden giriyor. Sigortanın primleri de bu 4. basamağa göre şekilleniyor. Hasarsız geçen her yıl bir kademe artıyor, kaza yapmayanlar 7. kademeye kadar çıkıyor, primler de ona göre (4. basamağa göre) azalıyor. Hasar yapıldığı her yıl için de kademe düşerek, 1. kademeye kadar iniliyor, fiyat da artıyor. Yani, 7. basamakta hasarsız; 1. basamakta ise yüksek hasarlı sürücüler yer alıyor. Aracına trafik sigortası yaptıranlar bu basamak sisteminin birinde yer alıyor ve trafik primleri de bu basamaklara göre belirlenip, şekilleniyor.

PRİMLERDE ARTIŞ

Yapılacak ve şubat ayının ortasında Resmi Gazete’de yayınlanacak düzenleme ile mevcut basamak sistemine iki yeni basamak daha eklenecek; biri çok hasarlı sürücülerin yer alacağı 0. basamak, diğeri de hasarsız sürücülerin yer alacağı 8. basamak. Mevcut uygulamada çok hasar yapan sürücüler 1. basamakta yer alıyor. Kim bunlar? Tespit edilmiş, bu basamakta 16 bin kişi bulunuyor. Bunların 6 bini senede minimum 3 kazaya karışıyor, aralarında 5, hatta 7 defa kazaya karışanlar var. Bu kazaların bir kısmı maddi bir kısmı da ölümlü, yaralanmalı kazalar. Bildiğiniz trafik canavarları yani. İşin kötüsü, bu kişiler zaten kaza yapa yapa bu basamağa kadar düşmüşler, senede 3-5 kaza yapsalar da daha düşecek kademe olmadığı için aynı basamakta duruyorlar. Şimdi bu kişiler için 0. basamak geliyor. Buna bir anlamda çok riskli sürücüler basamağı da diyebiliriz. Bir daha kaza yaparlarsa 0. basamağa düşecekler. Bu 16 bin trafik canavarının en az 6 bininin 0. basamağa düşeceği tahmin ediliyor. Düşecekler de ne olacak? 0. basamağa düşen kişinin trafik sigortası primi yüzde 200 zamlanacak.

HASARSIZ SÜRÜCÜYE MÜJDE

Yeni düzenleme ile hasarsız sürücüler için de 8. basamak geliyor. Mevcut uygulamada 7. basamakta 6.5 milyon hasarsız sürücü bulunuyor. Yine işin kötüsü, bu kişiler yıllardır hasar yapmıyorlar, yapmamaya da devam ediyorlar ama çıkabilecekleri başka basamak olmadığı için mükafatlandırılamıyorlar. Düzenleme yapıldığında bu kişiler 8. basamağa alınacaklar ve trafik sigortası primini yüzde 50 indirimli yaptıracaklar. Yeni yapılacak düzenlemenin amacı ise kötü sürücüye cezalandırmak, iyi sürücüyü mükafatlandırmak.

FİYATLANDIRMADA DEĞİŞİKLİK

Hazır yeri gelmişken, son haftalarda sık karşılaştığım, ‘trafik sigortasının fiyatı artacak mı?’ sorusuna da açıklık getireyim. Malum geçen senenin eylül ayında sigorta şirketlerine trafik primlerini her ay, bir önceki aya göre yüzde 4.75 artırma hakkı tanınmıştı. Bu hak halen devam ediyor. Öğrendiğime göre, bu 4.75 oranı düşürülecek. Şubat ortasında yapılacak yeni düzenleme ile bir kereliğine mahsus olmak üzere seyyanen de zam yapılacak. Trafik sigortasındaki 4. kademenin priminde ise iyileştirme yapılacak, yani fiyat biraz artırılacak. Peki, oranlar ne olacak? O şimdilik bende kalsın ama şu kadarını söyleyeyim; 2023 yılı hedeflenen enflasyon –ki, sene sonu için bu oran yüzde 22’lerde- oranı ile sene başında asgari ücrete yapılan zam oranının dikkat alınarak trafik sigortasında sınırlı bir artışa gidilecek.

CBR'den sigorta şirketine lisans iptali

 

Yargıtay'dan kritik trafik cezası kararı

 

Sahte trafik cezası ödeme sitesiyle dolandırdı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)