BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTraderları tedirgin eden olay!----

Traderları tedirgin eden olay!

Traderları tedirgin eden olay!
29 Haziran 2015 - 14:02 www.finansgundem.com

Bilişim uzmanlarını kara kara düşündüren 1 saniyelik ilave zamanın özellikle elektronik işlemleri nasıl etkileyeceği kesin olarak kestirilemiyor

Astronomlar Dünya'nın Güneş etrafından dönüş hızının yavaşladığını tespit etti. 30 Haziran'da 'Dünya saatine' 1 saniye eklenmesini talep etti. Bunun üzerine Uluslararası Dünya Rotasyon ve Referans Sistemi, 30 Haziran'da dünyada saatlerin 1 saniye geri alınmasına karar verdi.

30 Haziran'ı 1 Temmuz'a bağlayan gece, tam 23.59.59'da saatler 1 saniye geri alınacak ya da bir başka deyişle iki kez aynı saniyeyi gösterecek.

1967'de kullanıma giren atom saatleri, dünyanın dönüşünden bağımsız çalışıyor. Saatlerle ilgili temel sorun da tam buradan kaynaklanıyor. Gezegenimizin dönüş hızı yavaşlarken saatler aynı hızda çalışmaya devam ediyor. Saatlerle dünyanın hızını senkronize etmek için bilim insanları, saatlere bir saniye ekliyor. Sonuncusu 2012'de olmak üzere bu işlem, 1972'den beri 25 kez yapıldı.

2012'deki son düzeltmede Avustralya havayolu şirketi Qantas'ın internet sitesi çökmüş, LinkedIn, Reddit gibi sitelerde sorunlar yaşanmıştı. Ancak bilişim uzmanlarını kara kara düşündüren bu 1 saniyelik ilave zamanın özellikle elektronik işlemleri nasıl etkileyeceği kesin olarak kestirilemiyor. Çünkü ilk kez piyasalarda işlemler sürerken saatler bir saniye yerinde saydırılacak. Bu işlem New York'ta yerel saatle akşam saat 8'de yani Asya piyasaları tam açılırken gerçekleştirilecek.

ABD borsaları bazı işlemlere erken sona erdirirken, Sydney'den Tokyo'ya borsalar önceden saatlerini kalibre edecek. Aracı kurumlar, borsalar bu duruma haftalardır hazırlık yapıyor. Ancak bilgisayar sistemlerindeki herhangi bir arızanın maliyeti çok yüksek olabilir. Yalnızca ABD'de hisse senedi işlemlerinde verilen emir sayısı bir saniyede 1.4 milyon adet.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)