BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTOSYÖV Başkanı Kuleyin'den önemli mesajlar----

TOSYÖV Başkanı Kuleyin'den önemli mesajlar

TOSYÖV Başkanı Kuleyin'den önemli mesajlar
20 Mart 2020 - 12:24 www.finansgundem.com

Nezih Kuleyin, ekonomiye destek paketinin önemli bölümünün KOBİ’lere ayrılmasının önemine dikkat çekti: Destek çok anlamlı sonuç doğurabilir. Ancak sadece kredi çözüm değil. Rakam iyi, fakat bu rakamı yönetebilmek lazım.

YEŞİM ERASLAN - FINANSGUNDEM.COM / ANKARA

Kredi Garanti Fonu limiti 25 milyar TL’den 50 milyar TL’ye çıkarıldı. Kredilerde öncelik gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecek.

KOBİ’ler 50 milyar TL’lik destek paketi için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Kredi Garanti Fonu arasında mutabakat metninin imzalaması beklerken, Finansgundem.com'un konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Başkanı Nezih Kuleyin, destek paketinin piyasaya nefes aldırması için acilen çözüm üretilmesi ve bir taktik belirlenmesi gerektiğini söyledi.

50 milyar TL’lik kaynağın piyasada olumlu bir etki yaratacağını ve önemli sonuçlar elde edileceğini ifade eden Kuleyin, kredileri kredilendirerek bu işin çözülüp çözülemeyeceğine bakılması gerektiğine dikkat çekti.

Şirketlerin sadece virüs salgını nedeniyle sıkıntıya girmediğini, sosyal olgulara dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Nezih Kuleyin, “AVM’ler çalışmıyor. Çalışmayınca siz oradaki şirketi kredilendirseniz sorun çözülür mü, çözülemez mi ayrı bir tartışma konusu. Kredi Garanti Fonu geçmiş dönemde piyasaya 1 milyar TL’lik bir destek verdi ve bununla çok ciddi işler yapıldı. KOBİ’lere böyle bir destek çok anlamlı bir sonuç doğurabilir. Ancak sadece kredi çözüm değil. Rakam iyi, fakat bu rakamı yönetebilmek lazım” dedi.

ŞARTLARI DOĞRU DEĞERLENDİRMEK

Maliye Bakanlığı’nın tahsis yazını yazmasının ardından destek sürecinin başlayacağını ifade eden Kuleyin, İran ile Irak sınır kapısının kapatıldığını anımsatarak, yeni bir stratejik plana ihtiyaç olduğunu belirtti.

Kuleyin, “İran ile ihracat yapacak şirkete kredi imkanını artırırsak ne sonuç elde edeceğiz? Yeni bir ihracat ve üretim politikasına ihtiyacımız var. Bu çok hızlı yapılmak zorunda.  Şu anda şartları doğru değerlendirmek lazım. Hangi şartlar geçici, hangi şartlar kalıcı onları bilmek lazım. Mesela bizim İran ile olan bu sınır kapımızın kapanması durumu geçici mi, değil mi? Yakın komşularla Yunanistan ve Bulgaristan sınır kapılarını kapadık, bu ne kadar sürecek, bunların hepsine göre bir plan yapmak gerekiyor. Hızlı bir şekilde STK’ların ve sektör temsilcilerinin hükümet ile bir araya gelip acil bir kısa vadeli plan geliştirmesi gerekir. Taktik plana ihtiyacımız var” dedi.

DESTEK TÜM BANKALARI KAPSAMALI

Halkbank’ın KOBİ’ler için kurulmuş bir banka olduğunu anımsatan Kuleyin, “Halkbank’ın şu anda KOBİ kredileri içerisindeki oranının çok da yüksek olmadığını biliyorum. Özel bankalar ya da diğer kamu bankaları da çok sayıda KOBİ’lerle çalışıyor. Desteğin bütün kamu ve özel bankaları da kapsayacak biçimde uygulanması gerekir” dedi. Kuleyin, Halkbank’dan kredi alanlar için verilen desteğin diğer bankalar içinde geçerli olması konusunda tavsiye kararı geliştirilmesinin önemine dikkat çekti. 

Türkiye, AB’nin çelik kararını DTÖ’ye şikayet etti

Pakdemirli: Çiftçiye destek ödemeleri bugün yapılacak

Kısa Çalışma Ödeneği esnetilecek

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)