BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiToprak muayenesini Doktor drone’lar yapacak----

Toprak muayenesini Doktor drone’lar yapacak

Toprak muayenesini Doktor drone’lar yapacak
08 Mayıs 2019 - 10:26 www.finansgundem.com

Tarımsal verimliliği teknoloji ile artırmayı amaçlayan Tekfen, doktor drone’larla toprağı muayene ediyor. Toprağın ihtiyacı saptanıyor, verimlilik yüzde 40’a varan oranda yükseliyor.

1960’lı yıllarda 1 hektar toprak 2 kişiyi doyuruyordu. 2025 yılında aynı alanın 5 kişiyi doyurması gerekiyor. Üstelik de her 1 dakikada 4 dekar tarım arazisi yok oluyorken... Bu sözler, Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı Hakan Göral’a ait. Göral, küresel açlık tehlikesine karşı, tarımdan alınan verimin artırılmasının şart olduğunu vurguluyor.

Milliyet'den Aylin Rana Aydın'ın haberine göre; Çevresel düzenin insan eliyle bozulduğu dünyada iyi şeyler de oluyor. Teknolojik gelişimin tarımsal verimin artırılmasında kullanılması da bunların arasında... Türkiye’nin önde gelen tarımsal sanayi gruplarından Tekfen de bu imkanları birlikte çalıştıkları çiftçilerin kullanımına sunuyor. Mesela “doktor drone’lar” var. Hakan Göral anlatıyor:

“Toros Çiftçi uygulamasını telefonuna ya da tabletine indiren yaklaşık 10 bin çiftçiye hava, toprak ve doğru gübreleme zamanı hakkında veriler sunuyoruz. Özel operatörüyle uçurduğumuz drone’umuz, toprak ve ürünlerin sağlığı hakkında bilgi veriyor ve tarlaya nasıl bir müdahale yapılması gerektiği hakkında somut bilgi sağlıyor. Gelecekte tarlaları tarımın doktor drone’ları takip edecek.”

Tüketiciye dönük üretim...

Tekfen Holding’in Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu çatısı altında Tekfen Tarım ve Toros Tarım markaları bulunuyor. gübre sektöründe faaliyetlerini sürdüren Toros Tarım, 2019 yılını yüzde 10 - 12 tonaj artışıyla, 4 milyar lira ciro ile tamamlamayı hedefliyor. Tekfen Tarım da tohum, fide, fidan gibi canlı tarımsal girdiler ve yaş meyve üretimi yapıyor. Grup, bu yıl ilk kez Karaman’da 2 bin 500 dekar alanda kurumsal çiftçiliğe de başlayarak, son tüketiciye dönük üretim de yapacak. 

Tekfen, yatırımlarını ‘teknotarım’ alanına yönlendirmiş durumda. Polatlı’da hayata geçecek depolama tesisi, bunun bir örneği olacak. Meyve üreten ve beş kıtada 30’dan fazla ülkeye ihracat yapan Alanar’a da 160 milyon TL ilave yatırım planlayan Tekfen, dünyanın farklı noktalarında gerçekleştireceği üretimlerle 365 gün taze incir sağlamayı amaçlıyor. 

5 bin ton yerli patates tohumu

Son günlerin ‘popüler’ sebzesi patates de Tekfen’in radarında. Tekfen Tarım Genel Müdürü Emrah İnce anlatıyor:

“Ar-Ge merkezimizde doku kültürüyle yetiştirdiğimiz tohumluk patatesleri, tarladan toplayıp, bir sonraki ekime kadar Nevşehir’deki yeraltı soğuk deposunda kasalarda bekletiyoruz. Türkiye, yılda 5 milyon ton patates tüketiyor. Hedefimiz bu üründeki ithalatın payını azaltmak ve çiftçilerimize yerli üretim patates tohumlarını sunmak. 2023’te 5 bin ton patates tohumu üretimi hedefliyoruz.”  

Emrah İnce, patatesin yanı sıra arpa, buğday, muz ve susamın da aralarında yer aldığı pek çok üründe tohum, fide ve fidan üretimi çalışmalarını sürdürdüklerini, cironun yüzde 8.5’ini Ar-Ge’ye ayırdıklarını bildiriyor.

‘4 Doğru’ ile verimliliği artırıyor

‘4 Doğru’ olarak adlandırdıkları, doğru zamanda, doğru yerde, doğru miktarda, doğru gübrenin, ürünün ve toprağın verimin artışında en önemli faktör olduğunu söyleyen Göral, bu yöntemin uygulandığı tarımsal üretimde, verimin yüzde 35 ila yüzde 40 arasında arttığını dile getiriyor. Göral’ın verdiği bilgiye göre, Tekfen, Türkiye’yi dolaşarak bu ‘4 Doğru’yu çiftçilere eğitimlerle anlatıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)