BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem'Toplu taşımada maske takın' uyarısı----

'Toplu taşımada maske takın' uyarısı

'Toplu taşımada maske takın' uyarısı
06 Temmuz 2022 - 16:49 www.finansgundem.com

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı yeni tip korona virüs (Kovid-19) verilerine göre, vaka sayısında son bir haftada iki kattan fazla artış meydana geldi. Toplu taşıma araçlarında maske takılmamasının vaka sayısındaki artışın en büyük sebebi olduğu belirtildi

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 27 Haziran-3 Temmuz haftası Kovid-19 verilerine göre, 57 bin 113 kişinin testi pozitif çıkarken, 25 kişi de hayatını kaybetti. Tabloya göre vaka sayısında son bir haftada iki kattan fazla artış yaşandı.

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, "Vakaların artmasının en önemli sebebi toplu taşımada maske takma zorunluluğunun kalkmasıdır" diye konuştu.

"Toplu taşıma araçlarında maskelerin kullanılmaması, bulaşmayı çok fazla artırdı"

Sağlık Bakanlığı kaynaklarına göre 30 Mayıs'ta 7 bin olan vaka sayısının, 27 Haziran-3 Temmuz itibarıyla 57 bine çıktığını söyleyen Kurugöl, sözlerine şöyle devam etti: "Buna göre ülkemizde yüzde 750'den fazla bir artış var. Bu beklenen bir durumdu çünkü toplu taşıma araçlarında maskelerin kullanılmaması, bulaşmayı çok fazla artırdı. Bayram tatilinde insan hareketliliği artacak ve çok fazla sayıda insan toplu taşıma araçlarını kullanacak. Maske takılmamaya devam edilirse bu vakalar çok daha fazla artacak."

Prof. Dr. Kurugöl: Omicron varyantı 2 yaş altı çocuklarda ağır seyrediyor -  Son Dakika Haberler Milliyet

Yeterince test yapılmadığını aktaran Kurugöl, "Bu haldeyken bile vaka sayısı 57 bin. Yeterli sayıda test yapılsa bu sayılar 10 kat daha fazla olabilir. Öte yandan artık pandeminin 3'üncü yılı, vaka sayıları düşünce herkes gevşemeye başladı; ama insanların çoğunluğu kuralları tamamen boşlamış durumda. Toplu taşımalarda kesinlikle maske takılmıyor. Hastanelerde maske takmak zorunlu olmasına rağmen oraya bile maskesiz gelenler var. Hastane içerisinde bulunların yaklaşık yüzde 50'si maske takmıyor. Bu şekilde vaka sayılarında artış yaşanmaya devam eder" dedi.

Kurugöl, tıp dergisi The Lancet'te yayınlanan bir çalışmaya göre son 1 yılda Kovid aşılarının 20 milyondan fazla hayat kurtardığını vurgulayarak, şunları söyledi: "Kovid aşıları çok başarılı. Ölümü ve hastaneye yatışı ciddi oranda önlüyor ama bulaşmayı yeteri kadar önlemiyor. Bu nedenle de insan temasının çok olduğu yerlerde maske takılmalı. Öte yandan bulaşmayı önleyecek yeni aşılar var. Bu aşılar özellikle önceden aşılanmış kişilere yapıldığında, yeni varyantlara karşı da çok güçlü cevap sağlıyor. Çok başarılı olan bu aşılarla ilgili ABD kullanma kararı aldı."

"Öpüşme ve sarılma adetinden de uzak durmalıyız"

Eylül'de tekrar aşı olmak gerekebileceğini söyleyen Kurugöl, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kez yeni jenerasyon aşılarla aşılanmamız gerekecek. Diğer aşılara göre yaklaşık 30-40 kat fazla antikor sağlıyor. Bu aşılar bizi çok rahatlatacak ancak ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Ayrıca o aşılar gelene dek çok dikkatli olmalıyız. Özellikle bayramda insanlar annelerinin, babalarının, aile büyüklerinin sağlığı için maske takmalı; çünkü yaşlı kişilerin aşısı olsa bile hastalıktan ciddi etkilenebilirler. Öpüşme ve sarılma adetinden de uzak durmalıyız." (Habertürk - Demet Demirkır)

En uzun vaka: 471 gün Kovid testi pozitif çıktı!

 

Vaka sayısı bir haftada iki katına çıktı!

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Muhafaza07 Temmuz 2022 00:48

    Ne toplu taşıması hocam, hastanelerde bile doğru düzgün maske takan yok, doktorlardan bazıları takıyor, asistan hanımlarda maske hak getire, bankolarda görevli olanlarda hiç görmedim, bindik bir alamete, gediyoz kıyamete, amanin...