BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisToksik bir iş yerinde çalıştığınızı gösteren 5 işaret----

Toksik bir iş yerinde çalıştığınızı gösteren 5 işaret

Toksik bir iş yerinde çalıştığınızı gösteren 5 işaret
26 Ağustos 2022 - 16:49 www.finansgundem.com

Araştırmalar, insanların işten ayrılmalarının en büyük nedeninin maaşlardan çok toksik bir çalışma kültürü olduğunu ortaya koyuyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi nedeniyle işverenlere karşı eli güçlenen çalışanlar, iş değiştirme noktasında eskiye kıyasla daha özgüvenli davranabiliyor. Maaş ve esnek çalışma koşullarını en elzem kriterler olarak gören çalışanlar yine de bu nedenlerin dışında gerekçelerle işlerinden ayrılabiliyor. Araştırmalar, işten ayrılmaların en büyük nedeninin toksik çalışma kültürü olduğunu ortaya koyuyor.

MIT Sloan Management Review’da yayınlanan bir araştırmaya göre, insanların işten ayrılma nedenleri arasında toksik çalışma kültürü en ön sırayı alıyor. O kadar ki, çalışanlar yüksek maaş avantajını bile böyle bir ortamdan uzaklaşmak için elinin tersiyle itebiliyor. Peki toksik bir iş yeri tam olarak neye benziyor?

Duygusal yönden yıpratıcı

Cnbc’den Jennifer Liu’nun haberine göre, araştırmacılar, yaklaşık 600 büyük ABD şirketinin, iş aramak için de kullanılan ve şirketler hakkında eski veya yeni çalışanların yorum yapabildiği online bir platform olan Glassdoor incelemelerini analiz etti ve çalışanların toksik iş yerlerini beş ana şekilde tanımladığını buldu: Kapsayıcı olmayan, saygısız, etik dışı, acımasız ve taciz edici.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, analizi gerçekleştirenlerden biri olan araştırmacı Charlie Sull, “Çalışanların, Glassdoor'da tartıştıkları kuruluşlar hakkında bilgi teknolojilerinden bilgisiz yöneticilere kadar yüzlerce farklı eleştirisi olabilir” diyor. Sull araştırmada, birçok çalışanın söz konusu şirket üzerinde güçlü bir duygusal etki yaratmayan ancak şirketin Glassdoor derecelendirmesi üzerinde büyük etkisi olan küçük örneklemlere odaklandıklarını söylüyor.

Araştırmacılar, analizlerinde, şirketlerin kültürel puanlamaları üzerinde olumsuz etkisi olan ve 2021 yılı Nisan-Eylül ayları arasındaki yüksek yıpranma oranları ile ilişkili konulara odaklanıyor. Sull’a göre bunlar sadece can sıkan gerçekler değil. Sull, ortaya çıkan sonuçları, “İşe gitmekten korkmanıza hatta duygusal yönden yıpranmanıza neden olacak kadar ciddi” şeklinde niteliyor. İncelemeler, çalışanların aşağıdaki beş tanımın toksik bir iş kültürünün abc’si olarak nitelediğini gösteriyor:

Kapsayıcı olmayan

Cinsiyet, ırk, cinsel kimlik ve yönelim, engellilik ve yaş açısından üyelerin kendilerine adil davranılmadığını, hoş karşılanmadıklarını veya önemli kararlara dahil edilmediklerini hissettikleri iş kültürüne ‘kapsayıcı olmayan’ iş kültürü adı veriliyor. Araştırmacılar, kimlikle ilgili konuların tüm çalışanlar üzerinde olmasa da, genel çalışma ortamı üzerinde büyük bir etkisi olduğuna dikkat çekiyor.

Saygısız

Saygısızlık ya da diğerlerini dikkate almama, nezaketsizlik olarak da tarif ediliyor. Araştırmacılar, yetersiz bir saygı seviyesinin, çalışanların bir bütün olarak kurum kültürünü son derece olumsuz değerlendirebileceğini gösteriyor.

Etik dışı

Çalışanların güvenliğini koruyan Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi standartları ile hasta bilgilerini koruyan Sağlık Sigortası Taşınabilirlik ve Hesap Verebilirlik Yasası gibi yasaların öngördüğünün aksine, kuruluşun dürüst olmayan veya mevzuata uygun olmayan açıklamaları ve etik olmayan davranışları bu kapsama dahil ediliyor. Burada, kişilerin özeline yönelik bir müdahale söz konusu olduğu için, etik dışı tavır ve tutumlar, çalışanların çalıştıkları iş yerinden ayrılmaları için belirleyici bir olumsuzluk olarak öne çıkıyor.

Yardımlaşmadan uzak iş yeri kültürleri genellikle ‘Darwinian’ olarak nitelendiriliyor.

Acımasız

Acımasızlıkla, hem çalışanlar arasında hem de iş yerinin geneline sirayet eden bir alışkanlık olarak karşılaşılabiliyor. Yapılan incelemelere göre, acımasızlığın etkin olduğu iş yerlerinde üst düzey ve kirli bir rekabet duygusu hakim oluyor. İncelemelerin yüzde 10’unda şirketin cirosu üzerinde etki edemeyecek kadar düşük seviyede iş birliklerine vurgu yapılıyor. Tam aksi bir durumda, yani yüksek ciro beklentisi içindeki şirketlerde ise meslektaşların sıklıkla birbirlerini arkadan bıçakladıkları gözleniyor. Yardımlaşmadan uzak bu tarz iş kültürleri genellikle ‘Darwinian’ olarak da nitelendiriliyor.

Taciz edici

İncelemelerin yüzde 30’undan fazlasında çalışanların yöneticilerini zorba olarak gördükleri gözleniyor. Özellikle yöneticilerin çalışanlarına yönelik zorbaca tutum ve davranışları ve taciz ve düşmanca yaklaşımları, toksik bir iş yerinde oldukça sık karşılaşılan bir kültür olarak öne çıkıyor. İncelemelerin yüzde 0,8’i yöneticilerini tacizci olarak tanımlıyor.

Toksik iş yerleri milyarlarca dolara mal olabilir

İnsanlar toksik bir iş kültürü nedeniyle işten ayrıldığında, bu bir iş maliyeti olduğu kadar bir insan maliyetidir de. Toksik ortamlarda çalışanlar, daha yüksek düzeyde strese, tükenmişlik duygusuna, zihinsel ve ruhsal sağlık sorunlarına sahip olabiliyor.

İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği, (The Society of Human Resources Management), toksik iş kültürünün, pandemi sürecinin başındaki Büyük İstifa’dan önce işletmelere yılda 44 milyar dolardan fazlaya mal olduğunu tahmin ediyor. Çünkü toksik iş kültürü nedeniyle her 5 çalışandan 1'inin kariyeri sona eriyor.

Gallup'a göre ise, iş gücüne dahil olmayanlar ve bir işi varken yine de yeni iş arayanlar, daha düşük üretkenlik anlamına geliyor ve bir çalışanın değiştirilmesi, çalışanın yıllık maaşının iki katına kadar maliyet anlamına gelebiliyor.

İş dünyasının çalışanlarını elde tutma ve yeni çalışanları işe almaya odaklandığı bugünlerde, MIT analizindeki araştırmacılar, pandemi sürecinin çalışma şeklimizi yeniden şekillendirdiği de düşünüldüğünde, şirketlerin destekleyici ve kapsayıcı bir kültür oluşturması ve modellemesi gerektiğini söylüyor.

Z kuşağının önerisi: İş yerinde tembellik

 

Çalışanlar işverenler karşısında üstünlüğü kaybediyor

 

Gelecek 10 yılda çalışanlarda aranan 10 yetenek

 

Apple çalışanları, uzaktan çalışma esnekliği talep ediyor

 

Çalışanların mutluluğundan yöneticiler mi sorumlu?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)