BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTOBB'un desteğiyle bankalar 100 milyar kredi verecek----

TOBB'un desteğiyle bankalar 100 milyar kredi verecek

TOBB'un desteğiyle bankalar 100 milyar kredi verecek
30 Mart 2020 - 11:26 www.finansgundem.com

Korona virüsle mücadelede TOBB'da taşın altına elini koydu. TOBB 5 milyar TL'lik kaynakla KOBİ'lere düşük faizle, 6 ay ödemesiz, 18 ay vadeyle, 100 milyar liralık kredi kullandıracak

Korona virüs salgınının ekonomiye etkisini azaltmak için hükümetin başlattığı destek kampanyalarına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) de omuz veriyor. Oda ve borsalara mektup yazan TOBB, üyelerinin yararlanacağı yeni bir 'Nefes Kredisi' için çalışma başlattı. TOBB'a bağlı oda ve borsaların 5 milyar TL'lik kaynağıyla, bankalar üzerinden KOBİ'lere finansman sağlanacak.
Paketin büyüklüğünün 50 ila 100 milyar TL arasında olacağı belirtiliyor. İlk etapta kamu bankaları Ziraat ve Halkbank iş birliği ile hayata geçirilmesi planlanan paket için özel bankalarla görüşmeler de sürüyor.

Bütün odalar katıldı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun 81 ildeki 365 oda ve borsaya yaptığı katılım çağrısına tüm illerin olumlu yanıt verdiği öğrenildi. 81 ilin katılımıyla hayata geçirilen ikinci nefes harekâtında önceliğin krediye ulaşmakta güçlük çeken küçük firmalara verileceği belirtiliyor.
TOBB'un ilk nefes projesinden farklı olarak bu kez kredi verilirken seçici kurulda olmak istediği öğrenildi. Bankaların destek verirken tercihini refleks olarak mali tabloları daha güçlü olandan yana kullandığını söyleyen konuya yakın kaynaklar, "Finansmana ihtiyacı olan tüm üyelerin bu krediden rahatlıkla faydalanmasını istiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Yüzde 9'un altına inebilir

TOBB kaynakları, bankalarla faiz konusunun görüşüldüğünü belirtti. Daha önceki nefes kredilerinde faizin yüzde 9 civarında olduğunu belirten kaynaklar, faizin daha da aşağı çekilmesi için görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
Ellerindeki mevduatları söz konusu bankalara yatıracaklarını söyleyen TOBB yönetimi, "Biz elimizi taşın altına sokuyoruz. Tüm çevrelerin üzerine düşeni yapması gerekiyor" dedi.

6 ay ödemesiz olacak

100 milyar liralık kredinin geniş kesimlere ulaşması için her il yönetiminin ayırdığı fondan kendi üyeleri yararlanacak. 6 ay ödemesiz, 12 ay ödemeli olarak toplam 18 aya yayılacak kredinin alt ve üst limiti ise il yönetimlerinin inisiyatifine bırakılacak.
Birinci nefes kredisinde kendilerinin üyelerine verdikleri kredide 200 bin liralık üst tavan belirlediklerini söyleyen Kocaeli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Benim sorumluluğumda olan bölgedeki üyelerimizden ciddi talepler geliyor. Mümkün olduğu kadar fazla işletmeye ulaşmak ve onları rahatlatmak için 50 ila 100 bin liralık alt ve üst limitlerde kredi verebiliriz" dedi.

İlki 2017'de başladı

TOBB öncülüğünde, Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) teminatıyla Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) finansman sorunlarının çözümüne katkı sağlamak için hayata geçirilen "Nefes Kredisi" için 2017'de 5 milyar, 2018'in ilk yarısında 7.5 milyar TL düşük faizli kredi sağlanmıştı. Birçok bankanın aracılık ettiği kredilerle aylık 0,99 faiz/kâr payı ve 12 ay vade imkânı ile azami 200 bin lira kredi kullandırılmıştı.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • esnaf30 Mart 2020 13:07

    Palavra palavra palavra Sayın Hisarcıklıoğlu bizden tahsil ettiğiniz üye aidatlarını size haram ediyorum.Çünkü bir kez bile gerçekten ihtiyacı olan esnafa bir faydanız dokunmadı.oda yönetimindeki üyelerinizin eş dost ve ahbaplarına gidiyor bu paralar. Bilginize....