BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTMSF'yi hangi dava yaktı?----

TMSF'yi hangi dava yaktı?

TMSF'yi hangi dava yaktı?
13 Kasım 2014 - 05:47 www.finansgundem.com

TMSF'nin karşı karşıya kaldığı off shorezedelerle ilgili 500 milyon liralık faturanın emsal kararı Yurtbank’a dayanıyor

Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’nun (TMSF) karşı karşıya kaldığı off shorezedelerle ilgili 500 milyon liralık faturanın emsal kararının Yurtbank’a dayandığı ortaya çıktı.

Neşe Karanfil'in Hürriyet'te yer alan haberine göre Off shorezedelerin bankalara sunduğu emsal karar için Mücdat M. adlı vatandaş 2010 yılında dava açtı. Mücdat M., sözkonusu davada off-shore’dan haberi olmadığını, Ali Balkaner’in Yurtbank’ı paravan olarak kullanarak kendisini dolandırdığı iddia etti. Mücdat M.’yi önce yerel mahkeme ardından temyize gidilen davanın sonunda Yargıtay haklı buldu. Mançu’nun 300 bin lira parası vardı 1.5 milyon lira aldı. Mücdat M.’nin davasına kadar davaları kazanan TMSF 2011 yılından sonra emsal karar olduğu için davaları kaybetmeye başladı.

ŞİMDİYE KADAR 150 MİLYON LİRA ÖDEDİ

TMSF Yargıtay’ın emsal kararından sonra off-shore hesapları ödemeye başladı. TMSF’nin mahkeme kararıyla bugüne kadar yaptığı ödeme 150 milyon lirayı buldu. Yargıtay devam eden davalarda kararını değiştirmezse yaklaşık 500 milyon lira ödeme yapacak. 2 Aralık’ta Yargıtay’da görülecek bir davada, önceki emsal karara uyulacak olursa, mağdur olduğunu iddia eden bir vatandaş, sadece 40 milyon lira faiz alacak.

DAVA DOLANDIRICILIK OLUNCA KAZANDI

Tartışmaların merkezinde yer alan ve bu ödemelerin dayanağı olan “Yargıtay’ın emsal kararı”nın, Mücdat M.’nin 2010 yılında açtığı alacak davasına dayandığı öğrenildi. Mücdat M., söz konusu davada, off-shore’dan haberi olmadığını, mağdur olduğunu, Ali Balkaner’in Yurtbank’ı paravan olarak kullanarak kendisinin dolandırıldığını iddia etti. Mücdat M., önce yerel mahkemedeki davayı kazandı. Temyize giden davanın sonunda, Yargıtay onama kararı verdi. Mücdat M. bankaya yatırdığı paranın tamamını almakla kalmadı, mevduatının altı katına yakın faiz de aldı. TMSF avukatları, duruşmalar boyunca, off-shore’dan haberi olmadığını, bir “off-shore’zede” olduğunu iddia eden Mücdat M.’nin imzasını taşıyan yazılı talimatlarını, 7 tane off-shore cüzdanını mahkemeye sundu. Ancak Mücdat M.’nin iddiaları kabul edildi.

TMSF’NİN ASIL İŞİ: SİGORTACILIK

TMSF yetkilisi, kendilerinin bankacılık sektörünün resmi sigorta kurumu olduğunu belirterek, “Bankalar, üç ayda bir TMSF’ye sigorta primi öderler. Sigortanın limiti, bugün kişi başına 100 bin liradır. Yani eğer bir banka batacak olursa, biz bankada hesabı olan vatandaşlarımızın zararını, sigorta limiti miktarınca karşılarız. Sigorta primi ödemeyenler, zararlarının karşılanmasını sigorta kurumundan isteyebilirler mi? Kasko yaptırmayan bir kişinin, kaza yaptıktan sonra kaskodan para istemesi gibi alakasız bir durum” dedi.

OFF-SHORE BANKALARIN FARKI

“Vergi cenneti” diye tabir edilen Kıbrıs gibi yerlerde kurulan off-shore bankaları, ya hiç vergi vermiyorlar ya da çok düşük vergi veriyorlar. Faaliyette bulundukları ülkedeki TMSF gibi kurumlara sigorta primi ödemiyorlar. Munzam karşılık gibi masrafları da olmadığı için çok yüksek Faiz verebiliyorlar.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)