BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL'deki sert düşüşün perde arkası----

TL'deki sert düşüşün perde arkası

TL'deki sert düşüşün perde arkası
07 Haziran 2023 - 17:08 www.finansgundem.com

Kamu bankalarının döviz satışlarını geçici olarak durdurmasıyla TL’de yaşanan sert düşüşün, yeni ekonomi yönetiminin daha geleneksel ekonomi politikalarına yönelerek maliyetli müdahale stratejisini terk ettiğinin işareti olarak değerlendirildi.

Türk Lirası (TL) ’nın bugün dolar karşısındaki yüzde 7’yi aşan değer kaybı, uluslararası basında da yankılandı.

ABD merkezli finans ajansı Bloomberg’de Tuğçe Özsoy, Kerim Karakaya ve Beril Akman imzasıyla yayımlanan “Türkiye’nin yeni ekonomi ekibi savunmayı geri çekince TL çakıldı” başlıklı haberde, bugün döviz kurlarında yaşananlara dair dikkat çekici bilgiler yer aldı.

Kaynaklara göre, Mehmet Şimşek yönetimindeki Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası’ndan (TCMB) kamu bankaları üzerinden gerçekleştirilen döviz kurlarına yapılan müdahalelerinin yumuşatılmasını istedi.

Kamu bankalarının döviz satışlarını geçici olarak durdurmasıyla TL’de bu sabah sert düşüş görüldü. Bloomberg haberinde bu gelişme, “Yeni ekonomi yönetiminin daha geleneksel ekonomi politikalarına yönelmesinin bir parçası olarak maliyetli müdahale stratejisini terk ettiğinin bir işareti” olarak değerlendirildi.

Bir kaynağa göre, TL’deki günlük düşüşün yüzde 6'yı aşması üzerine döviz satışları yoluyla müdahalenin devamına izin verildi.

DOLAR/TL TAHMİNİ

Dün günü 21,50’den kapatan dolar/TL’de bugün 23,17 ile rekor tazelendi. Euro/TL’de ise bugün 25,01 seviyesi görüldü.

Dolar kuru, 14 Mayıs seçimleri öncesinde 19,60, 28 Mayıs’taki ikinci tur öncesinde 19,98 seviyesini görmüştü.

Bloomberg’deki haberde, dolar satışları ve döviz talebini azaltmayı amaçlayan bir dizi bankacılık düzenlemesi sayesinde 28 Mayıs’ta yapılan ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar TL’nin nispeten sabit tutulduğu, TL’nin 28 Mayıs’taki seçim sonrasında yüzde 13’ten fazla değer kaybettiği hatırlatıldı.

Haberde ayrıca, yatırımcıların TL’de daha fazla değer kaybı beklediği, opsiyon piyasasında dolar/TL’nin üç ay içinde 25’e ulaşma olasılığının yüzde 80, 27’ye ulaşma olasılığının yüzde 60 olarak fiyatlandığı aktarıldı.(Sözcü)

Türkiye ekonomisinde algılar ve gerçekler

 

TCMB’nin rezerv kayıpları durdu

 

Dolar/TL'de rekor serisi devam ediyor

 

24 saatte 100 milyon dolar geldi

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Münür07 Haziran 2023 23:01

    Arkası önü yok faizleri akıl mantık ilme bilime inanmayarak liyakat dışındaki kararlarla yükselmesi gerekirken indirerek bugünlere gelinmesidir