BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL'deki değer kaybını kimse öngöremedi----

TL'deki değer kaybını kimse öngöremedi

TL'deki değer kaybını kimse öngöremedi
19 Ekim 2021 - 12:15 www.finansgundem.com

Türkiye özel sektör tahvilleri, TCMB’de değişikliklerin yaşandığı geçen hafta ikinci en kötü performansı gösterdi. Analistler, “Şirketler kur riskini hedge etse de kimse dolar/TL’nin 9’a çıkacağını öngörmedi" dedi.

TL’de son günlerde yaşanan değer kaybının, bu yıl gelişmekte olan ülke piyasalarında yatırımcılara en yüksek getiri sağlayan yatırım araçlarında biri olan Türk özel sektör tahvil rallisi için de olumsuz bir tablo yarattı.

Bloomberg haberine göre, 2021’de yatırımcısına yüzde 4,4 getiri sağlayan Türkiye özel sektör tahvilleri, TCMB’de yaşanan görev değişiklikleri sonrasında geçen hafta ikinci en kötü performansı gösterdi.

Türk Lirası değer kaybederken, Türk özel sektör tahvil faizi ortalaması yüzde 4,82 ile beş aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Türk özel sektörü borçlanma maliyetleri Çin Evergrande krizine ve riskli gelişen ülke varlıklarına iştahı azaltan Fed tapering endişelerine büyük ölçüde direnmişti.

KİMSE ÖNGÖREMEDİ

40 milyar dolarlık Türk özel sektör tahvil pazarı bu yıl artan ihracat, turizmde canlılık ve Avrupa piyasalarının yeniden açılmasının yarattığı iyimserlikle yükselerek yatırımcısını memnun etmişti.

Bloomberg'e konuşan tahvil yatırımcıları şimdi Türk lirasındaki değer kaybının özel sektör tahvillerine dokunulamayacak ölçüde aşırı olduğunu vurguladı.

Hareketin ne kadar büyük ve hızlı olursa özel sektör tahvillerini o kadar vuracağını savunan Barings Gelişen Piyasalar Özel Sektör Tahvil Şefi Omotunde Lawal şu değerlendirmeyi yaptı: 

Şirketler kur riskini hedge etse de kimse dolar/TL’nin 9’a çıkacağını öngörmedi. Şirketlerin liradaki değer kaybının etkilerini azaltmak için fiyatları artırabilmesi belirli bir süre alacak.

Londra merkezli Alliance Bernstein Özel Sektör Tahvil Analisti Okan Akın ise şöyle konuştu: 

Lirada keskin bir düşüş güvene zarar verir ve Türkiye Döviz likidite sıkışıklığı ile karşı karşıya kalabilir. Fed taperingi gerçek bir ihtimalken bu çok önemli bir risk. Büyük bir devalüasyon bankaların sermaye rasyolarına zarar verebilir ve banka tahvillerinde satışı tetikleyebilir.

Dolarda rekorsuz gün geçmiyor

 

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hehe19 Ekim 2021 19:02

    Nasil olmadi yaaa kac tane rapor lazim adamlar yil sonu 9 dedi kimi yiyonus yine

  • ARİF19 Ekim 2021 13:35

    YANDAŞLAR ÖNGÖRDÜ VE HEPSİ DOLARA VE DOLAR GETİRİSİ OLAN SANAYİ HİSSELERİNE ÇOKTAN GEÇTİLER.

  • Kuantum19 Ekim 2021 13:34

    IMF ile anlaş ucuza borçlan faizleri sahte enflansyon üstü arttır saçma sapan tefecilerden svaptı araptı orta doğu cehaletinden kurtul çağın uygarlığın medeni dünyanın ekonomik bilimsel dogrularına yönel sonu uçurum olan yanlıştan dön

  • Tarantula19 Ekim 2021 13:22

    Hepsi palavra faizleri enflasyon üstünde yükseltmeyip TL ye reel getiri vermediğin müddetçe sürünürsün iki yakan bir araya gelmez faizleri düşürmek hayat pahalılıgında halkı ezdirmek enflansyonu körükleyen dövizi azdırmak itibarı yok etmek hergün yeni zamlarla karşılaşmaktan başka ülkeye en ufak faydası olmaz zarardan başka

  • emekci19 Ekim 2021 12:44

    cahil cahil konuşmayın, herkes aralıkta doların 9 olacağını biliyordu. merkez enayi gibi 6,90dan dolar satarken bankalardaki dolar mevduatı 220 milyar dolara çıktı

  • belirsizlik19 Ekim 2021 12:44

    ülke o kadar iyi yönetiliyor muş  ki türk lirasının düşeceğini öngörememişler.. inandık mı ... hayır .. gelip pazarcı mahmut abiye sorsalardı o söylerdi..  faiz indirimi yapıldığında herkes 9,30 bekliyordu .. sürpriz olan ne .. Zam yağmuru devam eder .. öngöremeyenlere gelsin...

  • Ali bey19 Ekim 2021 12:23

    Yandaşlar öngördü