BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL'deki değer kaybı neye bağlı?----

TL'deki değer kaybı neye bağlı?

TL'deki değer kaybı neye bağlı?
11 Mart 2015 - 09:53 www.finansgundem.com

JCR Eurasio Rating Başkanı Orhan Ökmen, Türk Lirası'ndaki değer kaybına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu

JCR Eurasio Rating Başkanı Orhan Ökmen, 2015 yılı içerisinde  TL’nin değerinde oluşan kaybın yaklaşık % 85’lik kısmı içsel  sebeplere, içsel sebeplerin tamamına yakın kısmı ise Türkiye’nin  politik riskliliğindeki artışa dayandığını söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan Ökmen, "2015 yılı içerisinde TL’nin değerinde oluşan kaybın çok küçük bir bölümü küresel sebeplerle bağlantılıdır. Değer kaybının yaklaşık % 85’lik kısmı içsel sebeplere, içsel sebeplerin tamamına yakın kısmı ise Türkiye’nin politik riskliliğindeki artışa dayanmaktadır" dedi.

Merkez Bankası’nın faiz artırabilme serbestisinin yok edildiğini ifade eden Ökmen, şunları söyledi:

"Dolayısıyla Merkez bankasının faiz artırabilme tercihini ve serbestisini  yok eden siyasi baskının ortadan kaldırıldığına ilişkin yatırımcı algısı tekrar oluşturulmadan TL’de devam eden değer kaybı durmayacaktır.  

TL’nin değer kaybının,  fiyat istikrarı ve büyüme beklentileri başta olmak üzere makro göstergelerdeki tahminlerimizi negatif yönde değiştirecek seviyeye ulaşmasına bağlı olarak ülke notunu da aşağı yönlü etkileyebilecektir.

TL’nin değerinde oluşan kayıpların ulaştığı nokta, içerideki fon çıkışlarını zorlaştırıcı, yeni girişleri ise kolaylaştırıcı bir seviyeye ulaşmıştır. Ancak ekonomiye ilave döviz girişi için Merkez bankasına Faiz artırabilme tercihi ve serbestisi tekrar sağlanmalıdır. "
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)