BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL'de 7 yıldır böylesi görülmedi----

TL'de 7 yıldır böylesi görülmedi

TL'de 7 yıldır böylesi görülmedi
02 Kasım 2015 - 12:16 www.finansgundem.com

TL, AK Parti'nin tek başına iktidarının kesinlik kazanmasıyla ilk yüzde 5 ile son 7 yılın en büyük tek günlük kazancını yaşadı

AK Parti'yi tek başına iktidara taşıyan sonuçların ardından dolar/TL güne 2.7580'e kadar gerileyerek 3 ayın en düşük seviyelerini test ederek başladı.

TL'nin dolar karşısındaki gün içindeki en yüksek değer kazancı yüzde 5'i aşarken iyimserlik tahvil/bono getirilerine de 50 baz puan civarında düşüş olarak yansıdı. İlk tepki ve sert piyasa hareketleri ardından TL'deki değer kazancı saat 10:30 itibarıyla yüzde 4 civarında şekillendi.

1 Kasım seçimlerinde resmi olmayan sonuçlar AK Parti'nin tek başına iktidarına işaret ederken, bankacılar üçüncü seçim olasılığının ortadan kalkmasının ve önümüzdeki 4 yıl boyunca genel seçim yaşanmayacak olmasının piyasadaki iyimserliğin ana nedeni olduğunu belirttiler.

Cuma günü son işlemde 2.9095 seviyesinde olan dolar/TL gün içinde en düşük 2.7580'i test ettikten sonra saat 10:25 itibarıyla 2.7990/2.7994 seviyesindeydi. Bu verilere göre, TL'nin ilk tepki olarak yüzde 5 civarında değer kazancı ardından bu saatte değer kazancı yüzde 4'e geriledi. TL'deki yüzde 5'e yaklaşan tek günlük değer kazancı en son 2008 yılında gerçekleşmişti.

Öte yandan Cuma günü son işlemlerde 3.0650 civarında işlem gören sepet bazında TL bu sabah en düşük 2.9005'e kadar geriledikten sonra aynı saatte 2.9416/3.9426, euro/TL ise 3.0861/3.0883 seviyesinde gerileyerek güne başladı.

Sürpriz niteliğindeki seçim sonuçları ile siyasi gündemin hızla normalleşeceğini belirten HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, bu normalleşmenin piyasalarda sert bir iyimserliğe neden olduğunu ancak iyimserliğin devamı hükümetin performansına bağlı olacağını belirtti.

Seçim sonuçları ile birlikte yeniden ekonomik gerçeklere döneceğimizi belirten Keresteci, "Dolar/TL'nin 2.70'e doğru gideceğini ancak öngördüğümüz sürecin bazı koşulları olduğunu düşünüyoruz. Bu koşulların geneli hükümet kurumu özelinde tesis edilen istikrarın ekonomi ve hukuk düzenine aktarılmasından geçiyor. Bu anlamda atılacak olumlu adımlar 2.70 ihtimalini kuvvetlendirecekken aksi yönde bir gidişat ise mevcut iyimserliği sonlandırabilir" dedi.

Öte yandan bankacılar bundan sonra piyasanın ekonomi yönetiminin ve ilk icraatların nasıl şekilleneceğine odaklanılacağını belirtiyorlar.

Cuma günü Reuters'ta yer alan bir haberde, bankacılar seçim sonrasında birkaç hafta gibi kısa vadede hükümetin kurulma olasılığının dolar/TL'yi 2.70-2.80 bandına; yeniden bir seçim ihtimalinin ise 3 seviyesinin üzerine taşıyabileceğini belirtmişti. Tahvil-bono getirilerinde ise seçimin sonucuna bağlı olarak 75 baz puanlık düşüş ile 150 baz puanlık yükseliş bandında bir hareket yaşanabileceği öngörülmüştü.

Seçim anketlerinin de neredeyse tamamı AK Parti'nin tek başına iktidarına işaret etmiyordu.

Bono getirileri 50 baz puan düştü

Tahvil bono piyasasında 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.89 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 9.77 oldu.  Bu sabah itibarıyla en düşük yüzde 9.22 bileşik seviyesi görülürken spot piyasada saat 1030 itibarıyla son işlem ise yüzde 9.35 oldu.

Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.19 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.18 oldu. Bu sabah itibarıyla ilk işlemler en düşük yüzde 9.60 bileşik seviyesinden gerçekleşirken, bu yaklaşık 60 baz puanlık bir düşüş anlamına geliyor. son işlem 9.67

Bono masası işlemcileri piyasa açılışından önce faizlerde sert düşüş olabileceğini belirtmişlerdi.

Orta vadede soru işaretleri sürebilir

Ancak piyasada orta vadede hem siyaset hem de küresel piyasaların TL ve TL cinsi varlıklar üzerindeki etkisinin tamamen ortadan kalkmayacağı endişeleri de bir taraftan devam ediyor. Morgan Stanley seçim öncesi yayımladığı araştırma notunda 1 Kasım seçimleri ardından Türkiye'den U dönüşü beklemenin gerçekçi olmadığına dikkat çekiyordu.

Finansbank Başekonomisti İnan Demir, "Piyasaların belirsizliklerin ortadan kalkmasını satın almasını beklesek de tüm politika alanlarında kuvvetler ayrılığına ilişkin soru işaretlerinin de hissedileceğini düşünüyoruz...Bu çerçevede pozitif piyasa algısı AKP'nin birleştirici ve kapsayıcı bir duruş ortaya koyması muhtemel daha az bir çoğunluk kazandığı senaryoya göre daha kısa sürebilir."
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)