BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL, yükselişe öncülük ederken, kurlarda düşüş artıyor----

TL, yükselişe öncülük ederken, kurlarda düşüş artıyor

TL, yükselişe öncülük ederken, kurlarda düşüş artıyor
11 Haziran 2021 - 11:52 www.finansgundem.com

Dün gelen ABD enflasyonu, tahvil faizlerini geriletince, dolar da zayıfladı. Bu hareketlerden destek bulan TL hafta başından bu yana dolar karşısında en fazla değer kazanan para birimi olurken, dolar/TL kuru 11 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesinde

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda yaklaşık 1 haftalık kritik süreç dün ECB faiz kararı ve ABD enflasyon verileriyle başladı. ABD enflasyon verisinin beklentileri aşmasıyla birlikte gerileyen ABD tahvil getirileri ve dolar endeksi, gelişmekte olan para birimlerindeki yükselişe destek oldu.

Türk lirası, hafta başından bu yana dolar karşısında yüzde 4,5'tan fazla değer kazanarak gelişen ülke para birimleri arasında en fazla yükseliş kaydeden para birimi oldu.

Türk Lirası da dolar ve euro karşısında iki günde yüzde 2 civarı değer kazandı.

Saat 11.55 itibarıyla dolar/TL'de gün içi en düşük seviye 8,2850 olurken, 8,3426 TL’den, euro/TL de 10,1540 seviyesinden işlem gördü.

ABD'de enflasyon Mayıs ayında beklentileri aşarak yıllık yüzde 5 olarak gerçekleşti, aylık yüzde 0,6 olarak gerçekleşti. Enflasyon en son Ağustos 2008'de bu seviyelere ulaşmıştı.

Enflasyon verisi sonrasın 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi 1 yılın en büyük haftalık düşüşüyle yüzde 1,43 seviyesine geriledi.

Gelişen ülke para birimlerinde bu hafta en çok değer kazanan para birimi Türk lirası olurken ikinci sırada Meksika pesosu, üçüncü sırada ise Rus rublesi geliyor. Bu hafta en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi ise yüzde 1,03 ile Peru solü oldu.

Türkiye'nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 368 baz puan seviyesinde seyrederken 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 18,41 civarında bulunuyor.

YÜKSEK ENFLASYON ABD DOLARINI BASKILIYOR

Dolar, bir haftadır devam eden huzursuz bekleyişin ardından açıklanan ABD enflasyon verisinin yatırımcılarda yeni endişelere neden olmamasıyla birlikte baskı altında kaldı.

ABD'de dün açıklanan tüketici fiyatları verisi enflasyonun Mayıs'ta yüzde 5 ile sert bir artış gösterdi. Enflasyondaki yükselişte uçak bileti ve ikinci el araç gibi son dönemde fiyat artışı görülen ürünlerin etkili olması ise ise yükselişin çok da uzun sürmeyeceği ve enflasyonun yakın dönemde faizlerin yükselmesine yol açmayacağı beklentisini güçlendirdi.

Avrupa Merkez Bankası'nın yüksek tahvil alım hızını değiştirmeyeceğine dair taahhüdü, euronun dolar karşısında 1.2175 seviyesinda kalmasına destek oldu. Dolar endeksi ABD enflasyon verisinin açıklanmasının ardından hafif geriledi ve bugün 90.041 ile haftalık bazda yatay seyretti.

ERDOĞAN-BİDEN GÖRÜŞMESİ KRİTİK

Türk lirasının olumlu ayrışmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek görüşmeye ilişkin umutlar da etkili oluyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise S-400 tedariki hakkında yaptığı konuşmada, "NATO’nun önemi giderek artmaktadır. Bu nedenle ittifak daha da güçlendirilmeli ve NATO’nun gerçek bir müttefiklik ruhu içinde çalışması sağlanmalıdır. (S-400 tedariki) muhataplarımızın teknik anlamda kaygısını ele almaya hazır olduğumuzu belirttik. Makul ve mantıklı çözümler her zaman mümkün." dedi.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ YÜKSELİYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası adı 'Piyasa Katılımcıları Anketi' olarak değiştirilen anket sonuçlarında, yılsonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 13,81 iken, bu anket döneminde yüzde 14,46'ye yükseldi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 11,81 iken, bu anket döneminde yüzde 12,12 olarak belirlendi. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi de yüzde 9,99'dan yüzde 10,16'ya yükseltildi.

Yılsonuna ilişkin Dolar/TL beklentisi 8,71'den 8,95'e çıktı. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 8,95 TL iken, bu anket döneminde 9,23 TL olarak gerçekleşti.

Dövizde gözler Erdoğan-Biden görüşmesinde

Kripto paralar hafta sonları neden düşüyor?

Adı değişen beklenti anketinde: Enflasyon yükseldi!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)