BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL üzerinde baskı yaratan unsurlar----

TL üzerinde baskı yaratan unsurlar

TL üzerinde baskı yaratan unsurlar
13 Ekim 2021 - 11:32 www.finansgundem.com

Dolar/TL 9,04 ile rekor tazelerken, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edebileceği endişesinin TL üzerinde baskı yarattığı iddia edildi.

Dolar/TL, küresel merkez bankalarının sıkılaştırma adımlarını değerlendirdiği bir dönemde Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimine başlamasının da etkisiyle yeni tarihi zirve olan 9.0450’ye kadar yükseldi.

Yatırımcılar TCMB’nin geçen ay 100 baz puanla başladığı faiz indirimlerine devam edip etmeyeceğini ana gündem maddesi olarak izliyorlar.

KISIR DÖNGÜ

Reuters değerlendirmesine göre, piyasalar Faiz indirimlerinin devamı konusunda politik baskıdan da endişeliler. Bu belirsizlikler de TL’de satış baskısını artırıp enflasyon beklentilerini yükselterek TL’de değer kayıplarının devam edeceği bir kısır döngü oluşturuyor.

Dolar/TL’deki yükselişe TCMB’nin para politikasına ilişkin endişeler ve dolardaki küresel değer kazancı yön verirken TCMB’nin ilk faiz indirimi mesajını vermeden önce 8.3 seviyesindeki dolar/TL bu hafta 9’u aştı.

Dolar/TL yeni rekor olan 9.0450’u gördü, euro/TL aynı saatte 10.4257/10.4301, sepet bazında TL 9.7219/9.7255 seviyesindeydi. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri ise dün Nisan ayı ortasından bu yana zirvelerinin hemen altında 441/447 baz puandan kapandı.

ENFLASYON KORKUSU

Küresel piyasalara bakıldığında Asya borsaları, yükselen enerji fiyatlarının enflasyonu daha da tırmandıracağı endişeleri ve risk iştahının gerilemesiyle dalgalı seyretti.

Enflasyonda yükseliş beklentileri ABD’nin salgın döneminde başlattığı varlık alımlarını azaltacağı beklentilerini güçlü tutarak doların bir yılın zirvesinde tutunmasını sağladı.

Dünya genelinde enflasyon gıda ve enerji fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle artış eğilimi sergilerken ABD Merkez Bankası (Fed) tahvil alımlarını azaltmayı ve salgın hastalık döneminde gevşetilen para politikasını sıkılaştırma adımlarını değerlendiriyor. Gelişmekte olan merkez bankalarından bazıları ise sürpriz şekilde erken sıkılaştırma döngüsüne başladı.

TÜRKİYE AYRIŞTI

Dünyada enflasyondaki artışın ne kadar geçici olduğu tartışılıp sıkılaşma adımları ön plana çıkarken, enflasyonda yükselişin devam ettiği Türkiye ise faiz indirimleri ile küresel trendden ayrıştı.

TL’deki sadece Eylül ayı başından beri değer kaybı yüzde 8’e yaklaştı. Bu bile yaratacağı iki puana yakın geçişkenlik etkisiyle TÜFE’yi yüzde 20’li seviyelere tek başına yükseltebilecek bir neden. Enflasyon yüzde 19.58 ile iki buçuk yılın zirvesinde bulunuyor. TL yılbaşından beri ise yüzde 18 seviyesinde dolar karşısında değer kaybetti.

Ekonomistler faiz indirimi sonrası enflasyon tahminlerini 2021 için yukarı çekerken 2022 için yukarı yönlü revizyonları eskisine kıyasla büyük boyutta yapılmaya başladılar.

TCMB ise enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu enflasyonun yeniden düşüş trendine gireceğini belirtiyor.

YABANCI ÇIKIŞTA

Birçok bankacı TCMB’nin faiz indirimlerinin devam etmesi halinde ani faiz artışlarına kısa sürede ihtiyaç duyulabileceği endişesini dile getirirken bu endişeler de TL’de baskı yaratıyor.

Bankacılar, yabancı yatırımcıların zaten oldukça düşük seviyelerdeki Türkiye varlıklarından çıkış yönlü işlemlerine, lokallerin ise dolar/TL’deki devam eden yükselişte 260 milyar dolarlık döviz cinsi varlıklarından sınırlı kâr satışlarına devam ettiklerini belirtiyorlar. 

Dolarda güçlü direnç

Enerji fiyatları otomotiv sektörü yatırımcılarını korkutuyor

İngiltere ekonomisi ağustosta büyüdü

Döviz alım satımlarında kimlik tespiti artık zorunlu

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)