BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL teşvikleri kurları baskı altında tutuyor----

TL teşvikleri kurları baskı altında tutuyor

TL teşvikleri kurları baskı altında tutuyor
13 Ocak 2022 - 10:54 www.finansgundem.com

TL’ye sağlanan teşviklere yenilerinin eklenmesi, ABD cephesindeki gelişmeler ve Körfez kaynaklı para girişi döviz fiyatlarında ekli olmaya devam ediyor

Dün piyasalar kapandıktan sonra 13,80'lerden 13,09 liraya kadar gerileyeni dolar bu sabah tekrar 13,65'in üzerini gördü. Dalgalı seyir sürüyor

Türk Lirası’na sağlana teşvikler döviz piyasaların baskılamaya devam ediyor. Dün piyasalar kapandıktan sonra 13.8 seviyesinden hacimsiz işlemlerle dolar 13.09 liraya kadar geriledikten sonra bu sabah güne yeniden 13.65’in üzerine yükselerek başladı.

Küresel piyasalarda dolar, beklentilerin üzerinde gelen ABD enflasyon verilerinin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkılaştırma yanlısı politikasını değiştirmek için yeterli olmayacağı beklentisiyle geriledi. Dolar paritesinde yüzde 1’i aşan gerileme görüldü. Dolar/TL’de dün akşamki gerileme ise yüzde 4’ü aştı.

HACİMLER DÜŞÜK

Bir bankanın Hazine işlemcisi, “Piyasada yabancı pek yok. Kurumların döviz talebi ise kamu adımlarıyla sınırlanmış durumda. Lokallerin panik halindeki döviz talebi ise 20 Aralık itibarıyla durmuş görünüyor. İşlem hacimleri oldukça düşük seviyelere geriledi. Tüm bunları birleştirdiğimizde TL için geçmişte piyasayı değiştirmeyecek tutardaki işlemler artık piyasayı yüzde 3 yön değişimi getirebiliyor. Çok sağlıklı bir durum diyemeyiz” diye konuştu.

KURUMLAR VERGİ AVANTAJINI KULLANACAK MI?

Döviz talebini azaltmak için atılan adımlar kapsamında başlatılan kur korumalı mevduat sistemine bireylerin ardından hafta başında şirketlerin içinde bulunduğu tüzel kişiler de dahil edildi.

Böylece bireysellerden sonra kurumsallar için de dövizden TL’ye geçiş teşvik edilirken, kur riski ise yine kamu tarafından üstlenilmiş olacak. Ayrıca sistemde vergi teşviki içeren başka değişiklikler de yapacağı açıklandı.

Kur değerlemesi sonucu hesaplanan kur farkı kazançları kurumlar vergisinden istisna getirilmesine için düzenleme hazırlanıyor. Daha önce 6 ay olan en kısa vade 3 aya çekilirken kurumlar vergisinde istisna TL’ye dönüşün 17 Şubat 2022 tarihine kadar yapılması durumunda, 2021 yılı son geçici vergi dönemi için yararlanılabilecek.

Şirket ve kurumların döviz mevduatı 2021 sonunda yaklaşık 90 milyar dolar seviyesindeydi. Ancak mevduatın çok sınırlı bir bölümü 6 aydan uzun vadede bulunuyor. Bankacılar vergi avantajının “büyük” olduğunu bu nedenle kurumların bu yönde bir adımı olup olmayacağının piyasada takip edilmesi gerektiğini belirtiyor.

ENFLASYON VE KAMU ADIMLARI İZLENİYOR

Enflasyonun yüzde 36’ya yükselerek yaklaşık 20 yılın en hızlı artışını kaydetmesine karşılık, TCMB’nin 22 puan daha düşük olan politika faizini artırmayacağı beklentisi geçen yıl keskin şekilde yüzde 44 değer kaybeden TL’nin cazibesini ortadan kaldırarak zayıf seyre yol açıyor.

Bu arada, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BEA) Türkiye’ye olan ilgisi ve önemli yatırımlar yapacağını açıklaması döviz piyasasında etkili olan bir gelişme olarak yorumlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şubat ayı içinde yapacağı BEA’ya yapacağı gezi sonrası detayların daha da netleşmesi bekleniyor.

Kur korumalı TL mevduatında üst sınır yok

 

Küresel piyasalarda, risk iştahı zayıf seyrediyor

 

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Düşüncelerim13 Ocak 2022 15:38

    Altın alsan, çıkarın ekonomiye katkı sağlayın derler. Dolar alsan kur korumalı mevdata yatırım yapın derler. Halkbank hissesi alsan biz mi söyledik niye aldın derler. Faize yatırsan nas var derler, hep derler. Ama Halkbank hissesi ve diğer hisselerde 1 yıl üzeri şirketlere TTK nın 365. maddesine göre suç işliyorsunuz, Vatandaşın birikimlerini koruyamadınız hesap vereceksiniz demezler. 2013 ten beri yatırımcısını yok gören halkb hissesini kimse sorgulayamaz. Piyasaya güven ve hesap verebilmek çok önemli. Kimse kusursuz değildir. Bu kadar yetki sadece bizleri mağdur ediyor. Ezdikleri kesim küçük birikimi olan insanlar.Neye yatırım yapacağının kararını verdiğinde mağdur olursun. Uzun vadenin hikaye olduğunu anlarsın.Kanunlar var ama bizleri korumasını ve işlemesini sağlayacak sistemin varlığını göremiyorum.vs.vs.

  • BORSACI13 Ocak 2022 12:38

    baskı falan yok yüzde 5 iniyor yüzde 5 çıkıyor dövizi merkez düşüremeyiz demişti .çünkü onun için degersiz TL daha degerli o bir döviz baronu gibi sevsinler seni merkez banakası başkanı sen dünyada mucize adamsın .çünkü dünyada tüm merkez bankası başkanları parasının degerini korur .

  • Cash13 Ocak 2022 12:07

    Kur koruması falan palavra yüzde yirmi faizmi olur enflansyonun yüzde yüzlere yaklaştığı piyasada faizlerin akıl mantık faizlerin yükseltilip yüzde %60 %70 ler seviyesinde olmasını gösterirken böyle kurnazlıklarla ne güven gelir nede TL deger kazanır ekonominin ise normale dönmeside imkansız ötesi

  • emekci13 Ocak 2022 11:39

    ayın 15inde maaşlar zamlı yatacak, 4,5 milyon memur dolara yüklenir

  • bb13 Ocak 2022 11:35

    İnsanları TL sına döndürmek için tüm bankacılara hedef adı altında mobbing yapılıyor. İnşaAllah insanımız zarar etmez!!!

  • BP13 Ocak 2022 12:42

    Kimse inanmıyor güven yok faiz yüzde yirmi Enflansyon yüzde yüz böyle kur koruması falanmı olur TLnin sürekli ermesinden başka hiçbir işe yaramayan uyduruk kurnazlın dolu önlemler gerçek olmayan faizleri enflansyon üstü arttırmadıktan sonra Allsh bir hicbişey normale dönmez