BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL Nisan'da da değer kaybetti----

TL Nisan'da da değer kaybetti

TL Nisan'da da değer kaybetti
30 Nisan 2015 - 19:57 www.finansgundem.com

Türk lirası, Nisan ayını da kayıpla tamamlayarak, negatif ayrışmasını sürdürdü

Türk lirası Nisan ayını da düşüşle tamamladı. Küresel düzeyde para birimlerinin oldukça volatil seyrettiği ay boyunca yüzde 3 gerileyen TL, yılın en çok kayıp yaşayan gelişen piyasa para birimi olmayı da sürdürdü.

Dolar/TL TSİ 19:00'da yüzde 0.6 artışla 2.6761 seviyesindeydi. En son geçtiğimiz Cuma günü 2.7433 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini kaydeden kur, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) aldığı önlemlere rağmen toparlanamadı.

TCMB 22 Nisan'da düzenlediği Para Politikası Kurulu'nda politika faizini sabit bırakırken, TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında 50 baz puan artırıma gitmişti. Doların TL karşısındaki yükselişine karşılık ise, bankaların TCMB’den alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depo faiz oranlarının ABD doları için yüzde 4,5’ten yüzde 4’e, euro için yüzde 2,5’ten yüzde 2’ye indirilmişti.

TL, doların küresel düzeydeki rallisi ABD ekonomisindeki yavaşlamanın ardından duraklasa dahi son dönemde ciddi bir yükselişe imza atamadı. ABD ekonomisinin geçtiğimiz yıl genelinde toparlanmasını hızlandırması doların tüm dünyada değer kazanmasını sağlamıştı. ABD'nin büyümesi 2014'ün üçüncü çeyreğinde yüzde 5, son çeyreğinde yüzde 2.2 olarak gerçekleşirken, 12 ay boyunca istihdam artışında da 200 bin rakamının sağlanması, Merkez Bankası Fed'in Faiz artışını 2015'in ortalarında yapabileceği yorumlarını beraberinde getirmişti. Bu dönemde yaklaşık yüzde 20 yükselen dolar endeksi, 13 Mart 2015'te 100 seviyesine ulaştı. Ancak ABD ekonomisinin ilk çeyrekte zayıf bir görüntü vermesi endeksi yüzde 5 kadar aşağı itti. İstihdam Mart ayında tüm beklentilerin altında kalırken, büyüme de ilk çeyrekte yüzde 0.2'de kaldı. Bu rakamlar Fed'in faiz artışını Eylül'den önce yapmayacağı şeklinde yorumlandı. Ancak doların rallisinin yavaşlaması, TL için henüz ciddi bir değişikliğe yol açmış değil.

Dolar endeksi ile dolar/TL bu yılın ciddi bir kısmında benzer bir grafik çizse de, 13 Nisan'dan bu yana açık bir şekilde farklı yönlerde hareket ettiler
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)