Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekonomideki dalgalanmalar, yerli yatırımcıların tercihlerinde önemli rol oynuyor. Yerli yatırımcıların enflasyona karşı paralarını koruma amacıyla sıkça tercih ettikleri yatırım araçlarından biri olan TL mevduat, beklenen getiri seviyesine ulaşamadı. Ancak, son dönemde enflasyondaki baz etkisiyle yaşanan düşüşle birlikte koşullar değişmeye başladı ve reel getiri imkanı doğdu.
Dünya'dan Birol Bozkurt'un haberine göre, 2023 yılında Ağustos ayının ilk haftasında mevduat hesapların toplam büyüklüğü 12 trilyon 593 milyar lira seviyesinde bulunuyordu geçen bir yıllık sürede bu rakam yüzde 33,26 artarak 16 trilyon 783 milyar liraya yükseldi. Aynı dönemde TL mevduatlardaki yükseliş dikkat çekti. Geçen yılın ağustos ayında 7 trilyon 265 milyar TL olan Türk Lirası mevduatların büyüklüğü yüzde 44,36 artarak 10 trilyon 488 milyar lira oldu. TL mevduatın 6,4 trilyon lirası gerçek kişilerin hesaplarında toplanırken 3,3 trilyon lirası ticari kuruluşların hesaplarında toplandı. Yabancı para mevduatlardaki büyüme ise sınırlı kaldı. 2023’ün ağustos ayının ilk haftasında 5 trilyon 328 milyar TL olan yabacı para mevduatın büyüklüğü yüzde 18,12 artışla 6 trilyon 294 milyar TL’ye yükseldi.
Geçen bir yıllık sürede mevduat faizlerindeki yükseliş mevduat hesaplarının büyümesine önemli katkı verdi. 2023’ün ağustos ayında yüzde 27 civarında olan 6 aylık TL mevduatın faiz oranı son zamanlarda yüzde 60’lara kadar çıktı. Mevduat faizlerinin uzun bir süre enflasyonun altında kalarak negatif getiri sağladığı görülüyor. Ancak bu durum aylık bazda bakıldığında özellikle temmuz ayında baz etkisiyle birlikte enflasyondaki hızlı düşüşün sonucunda biraz değişti ve enflasyon bazında mevduat faizleri reel getiri sağlamaya başladı.
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz bankacılık kaynakları şunları söyledi; “Döviz kurlarının enflasyon oranı kadar artmaması hatta sabit kalması aslında dövize yıllık yüzde 50 faiz uygulandığı sonucuna çıkıyor. Bu durum her ne kadar yüksek faizden yararlanmak isteyen sıcak paranın ülkemize girişini sağlayacak olsa da bu kısa vadeli bir durum olacak, yüksek faizden yararlanan yabancı yatırımcı kısa sürede Faiz gelirini alıp ülkeyi terk edecektir.”
Mevduat faizlerinde sınırlı yükseliş
2023 yılında seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesiyle TCMB, haziran ayından başlayarak politika faizini toplam 3 bin 400 baz puan artırarak yüzde 42,50 seviyesine yükseltirken yılbaşından bu yana 750 baz puanlık daha artış yaparak politika faizini yüzde 50 seviyesine yükseltti.
Yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı programla beraber mevduat ve kredi faizleri politika faizi etrafında seyretmeye başladığı görülüyor. Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 2 Ağustos haftasında bir önceki haftaya göre 3 baz puan artışla yüzde 55,78 olurken, dolar mevduat faizi 5 baz puan azalışla yüzde 1,73 ve euro mevduat faizi 14 baz puan azalışla yüzde 1,10 oldu.
TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı ise aynı haftada bir önceki haftaya göre 15 baz puan azalışla yüzde 61,66 oldu. TL bazlı konut kredi faizleri 8 baz puan azalışla yüzde 43,64; taşıt kredi faizleri 397 baz puan artışla yüzde 54,94 ve ihtiyaç kredi faizleri 40 baz puan azalışla yüzde 73,93 olarak gerçekleşti. Dolar bazlı ticari kredilerin faiz oranı aynı haftada 19 baz puan artışla yüzde 8,51 olurken, euro bazlı ticari kredilerin faiz oranı 55 baz puan azalışla %6,51 oldu.
KKM’den TL mevduata geçiş ivme kazanacak
Merkez Bankası, geçtiğimiz ay TL mevduatı özendirmeye yönelik adımlar attı. Karar ile KKM’den Türk Lirası mevduata geçişlerin hızlandırılması hedefleniyor. TCMB uygulama talimatında yaptığı değişiklikle, “KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı alt sınırını politika faiz oranının yüzde 80’inden yüzde 70’ine” düşürdü. Bu değişiklik ile KKM’de en düşük faiz oranı yüzde 40’tan yüzde 35’e indirilmiş oldu.
Mevduat reel olarak yüzde 29,63 kayba neden oldu
Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %28,18, TÜFE ile indirgendiğinde ise %12,12 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Amerikan Doları %6,65, Euro %7,12, mevduat faizi (brüt) %19,55 ve DİBS %39,45 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde külçe altın %2,55, Amerikan Doları %18,35, Euro %18,76, mevduat faizi (brüt) %29,63 ve DİBS %47,04 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
Piyasadaki fazla TL ortadan kalkacak
Merkez Bankası, bu ayın başında yeni bir adım daha atarak sterilizasyon araçlarına gün içi ek TL depo alım ihaleleri ekledi. Karar ile piyasadaki fazla TL’nin azaltılması hedefleniyor. TCMB, bankalara gönderdiği yazıda, 11.00-11.30 arasında düzenlenen TL depo alım ihalelerine ek olarak, gün içerisinde ek TL depo alım ihalesi açılabilmesine karar verildi.
Dolarizasyon mevduattan kredilere mi kaydı
Bankacılık sektörünün mevduatı azaldı
TCMB'den TL mevduatı destekleyecek yeni adım
TL mevduatlarında tarihi rekor
TÜİK'in kalem oyunlarıyla enflasyon düşürüyor. Halkı kandırmakla kalmıyor, hakkını da çalıyorlar.
Benim bir konu çok garibime gidiyor. Ekonomistler halk gibi Tüik in enflasyon rakamlarına inanmadıkları halde sanki doğruymuş gibi ekonomik yorumlar yapıyorlar. Bu size tuhaf gelmiyor mu?
TÜİK bile %65 enflasyon açıkladığı haziran ayında elektirik, su, doğalgaza gelen %40 lık zamlarla yılsonu enflasyon hedefi nasıl tutturulacak. Fren patladı. Çalışanlar ve emekliler geçinemez durumda. SGK 2025 yılında emekli olacak olanların aylık bağlama oranının %30 düşeceği haberi cabası önlem alacak olan meclis tatilde... Önümüzde açılacak okul giderleri, vakıf üniversitesilerine gelen %110 üzerinde zamlar. Çalışanlara, emekliye yapılmayan zamlar.
Bu yazıda bir şart eksik... Bankalar mevduat faizine vermiş olduğu oranı düşürmez ise diye. Hoş düşürseler ne olacak sanki enflasyon oranı doğru
Finansgundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.