BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTL bölgesel ödeme aracı olacak!----

TL bölgesel ödeme aracı olacak!

TL bölgesel ödeme aracı olacak!
29 Ekim 2015 - 15:05 www.finansgundem.com

Eski Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, stratejik hedefi açıkladı

Eski Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Turhan, Türk lirasını bölgesel bir ödeme aracı haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Turhan yaptığı açıklamada, öteden beri İslami prensiplere uygun finansal faaliyetlerin yaygınlaştırılması konusunun üzerinde durduklarını, bunun sadece Türkiye'ye özgü olmadığını ve öncülüğünü Londra ve Frankfurt'un yaptığını belirtti.

Lüksemburg borsasında tamamen İslami esaslara uygun endekslerin alınıp satılabildiğini, Londra borsasında bu tip finansmanın son derece yaygınlaştığını, kira sertifikası ihraç edecek birçok şirketin bu borsayı tercih ettiğini vurgulayan Turhan, "Bu anlamda biz İstanbul'u uluslararası bir finansman merkezi haline getirmek istiyoruz. Türkiye olarak, Türkiye'nin stratejisi çerçevesinde bölgesel merkez, küresel aktör İstanbul diye bir husus var. İstanbul'un küresel piyasalar açısından önemli merkez haline gelebilmesi için geleneksel finans yöntemlerinin dışında dünyada bu şekilde ivme kazanan ve çok önemli pazar büyüklüğüne ulaşan diğer alanlarda da mutlaka faaliyet göstermesi gerekir" diye konuştu.

İMKB'de 2012 yılında göreve başladığında bir İslami endeks oluşturduklarını, bu endekse İslam İşbirliği Örgütü üyesi 19 ülkeden 50 firmanın katıldığını, daha sonra hem uluslararası İslami likidite yönetimi şirketi hem merkezi Bahreyn'de olan bütün uluslararası kuruluşlar ve platformlarla işbirliğini geliştirdiklerini ifade eden Turhan, bu ürünlerin Türkiye'de alınıp satılmasına imkan verecek bir ortam oluşturduklarını kaydetti.

SPK'nın bunun düzenlemeleri yaptığını, görevden ayrılmadan önce İslam Kalkınma Bankasının ihraç ettiği ve o zaman kadar sadece Dubai ve Londra'da işlem gören bütün kira sertifikalarının Borsa İstanbul'da da kote edilmeye başladığını dile getiren Turhan, şöyle konuştu:

"Bizim hem bu geleneksel finansal ürünlerde derinliği artırmak hem türev ürünler gibi yeni gelişen piyasalarda hem borsa yatırım fonlarında hem emtiaya dayalı piyasalarda ki biliyorsunuz elektrik borsasını da faaliyete aldık. Hem de İslami finans olarak adlandırılan dünyada bu alanda mutlak surette bir şeyler yapmamız lazım. Etkinliğimizi daha da artırmamız lazım. Borsalar da bu anlamda son dönemde çok ön plana çıkıyor. Bu çerçevede Borsa İstanbul'un kendi stratejik planında yer alan bu alternatif finansal yöntemlerin de geliştirilmesi ve İstanbul'da etkin bir şekilde sunulması konusunda Borsa İstanbul'un çalışmalarına devam etmesini gönülden destekliyorum."

TROY MİLLİ KREDİ KARTI

Elektronik ödeme sistemlerinin son dönemde büyük gelişmeler gösterdiğini, neredeyse fiziki paranın tamamen ortadan kaybolduğunu, ödemelerin büyük kısmının ya elektronik sistemler ya da kredi kartı benzeri araçlarla gerçekleştirildiğini belirten Turhan, elektronik ödeme sistemleri pazarında ağırlıklı olarak 4-5 firmanın faaliyet gösterdiğini söyledi.

Ödeme sistemlerinin stres dönemlerinde dahi olsa sağlıklı işlemesinin önemine vurgu yapan Turhan, Yunanistan'daki sıkıntıdan dolayı bu ülkede kredi kartı sistemlerinin durma noktasına geldiğini anımsattı. Turhan, şöyle devam etti:

"Stratejik hedeflerimizden birisi de Türk lirasını hiç değilse bölgesel bir ödeme aracı haline getirmek. Bu yakın zamanda özellikle Ortadoğu'da jeopolotik risklerin bu kadar üst düzeye gelmesinden önce kısmen gerçekleşmişti de.

Böyle bir durumda tabii Türkiye merkezli bir elektronik ödeme aracının olmasının çok büyük avantajları olur. Çünkü bunlar birbirini destekleyecek adımlar. O anlamda bu girişimi son derece yerinde buluyorum. Kuşkusuz tabii burada önemli olan yapılan her şeyde özellikle ekonomiyle ilgili konularda rasyonaliteden ayrılmamak, ekonominin küresel kurallarına, normlarına uyum göstermek ve iyi yönetişim kurallarına uygun, şeffaf, adil, herkesin ne olduğunu son derece rahat anlayabileceği ve bu genel kabul görmüş ilkelere uygun hareket etmektir ki zaten böyle yapmazsanız ne ödeme aracı ne ödemi sistemi kabul de görmez."
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)