BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTİSK Başkanı’ndan asgari ücret ve EYT açıklaması----

TİSK Başkanı’ndan asgari ücret ve EYT açıklaması

TİSK Başkanı’ndan asgari ücret ve EYT açıklaması
01 Aralık 2022 - 15:13 www.finansgundem.com

TİSK Başkanı Akkol, kıdem tazminat finansmanı ve emekli çalışanın prim yükünde bakanlığın düzenleme yapacağını açıkladı. Akkol, "Asgari ücrette dengeli bir rakam için elimizi taşın altına koyacağız" dedi.

Bugün Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile bir araya gelen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, EYT ve asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakanlıkta iki toplantı arasında bir basın açıklaması yapan TİSK Başkanı Akkol, küresel ve Türkiye gelişmelerinin işletmelerin rekabetçiliğini koruması gereken bir dönem gerektirdiğini ve düzenlemelerin tüm taraflar için uygun olmasını beklediklerini kaydetti. Bu kapsamda, emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesine ilişkin hazırladıkları ve Bakanlığa sundukları rapordaki görüşleri tekrar değerlendirdiklerini belirten Akkol, temel olarak sundukları 3 çözüm önerisinden 2’sine ilişkin Bakan Bilgin’in düzenleme yapılacağı bilgisi verdiğini açıkladı.

‘EMEKLİLERLE ÇALIŞANLAR ARASINDAKİ SGK PRİM FARKI GİDERİLECEK’

Ekonomim'den Mehmet Kaya'nın aktardığına göre, TİSK Başkanı Akkol, yaptıkları bir ankette, EYT kapsamına giren çalışanların yüzde 80’inin emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek istediğini, yine işverenlerin de büyük kısmının bu kişileri çalıştırmak istediği sonucunun çıktığını belirterek, “Demek ki burada bir uyum sözkonusu. Sayın Bakan daha önce müjdeyi vermişti, şimdi bir kez daha teyit etmiş olarak söylüyorum. Biliyorsunuz, emekli olup çalışmaya devam edince yüksek prim ödeniyordu. Bakanımız müjdeyi verdi bu durumda işverene ilave maliyet olmadan işveren ilişkisi devam edecek, çalışanlarla, emekli olup çalışanların primleri eşitlenecek” dedi.

Gündeme taşıdıkları bir başka konu olan kısa süre içinde çok sayıda kişinin emeklilik yoluyla kıdem tazminatı istemesiyle ortaya çıkacak finansman yükü konusunda da ilerleme sağlandığını belirten Akkol, Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli, uygun bir finansman sağlanması yönünde çalışmalar yapıldığını belirtti. Akkol, Bakan Bilgin’in Hazine ve Maliye Bakanlığının da bu konuda uygun görüşte olduğu bilgisini verdiğini vurgulayarak, “Emekli olanlar aynı gün emekli olursa ilave finansman sıkıntısı olabilir. Büyük işleri düşünün. Bu durumda işçinin mağdur olması ihtimali var. Sayın Bakanımız müjdeyi verdi. KGF’den uygun kredili işverenlerin yalnız bırakılmayacağı müjdesini aldık” dedi.

Özgür Burak Akkol, üçüncü talepleri olan, emekliliği hakedenlerin hepsimin aynı anda emekli olmasının önlenmesi, bir plan dahilinde zamana yayılması konusundaki taleplerini de hatırlattıklarını ancak Bakan Bilgin’in bir görüş bildirmediğini kaydetti. Bu düzenlemenin hem üretim, hem de iş sağlığı ve güvenliği açısından önemli olduğunu belirten Akkol, “Kritik bazı sektör ve şirketlerde üretimi ihracatı etkileyen durumlar olabiliyor, bazı departmanlar birden boşalabilir. Üretim yanında iş sağlığı ve güvenliği sorunları olabilir. İşçi arkadaşları mağdur etmeden, üretimi de aksatmadan emekliliği organize ediyor olmamız lazım” dedi.

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Akkol, asgari ücretle ilgili ise “Son 2 asgari ücretteki 3’lü imza sürecini önemsiyoruz. Ortak mutabakat devam etmeli” dedi ve işverenler olarak asgari ücrette istikrarlı, dengeli bir rakam için ellerini taşın altına koyacaklarını ifade etti.

Kapsam genişliyor: EYT'de büyük kolaylık!

 

Bakan Bilgin: Asgari ücreti enflasyona ezdirmeyeceğiz

 

Asgari ücret ne kadar olacak? İşte masadaki rakamlar!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)