BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTİM Başkanı Gülle: Büyümenin yarısı ihracattan geldi----

TİM Başkanı Gülle: Büyümenin yarısı ihracattan geldi

TİM Başkanı Gülle: Büyümenin yarısı ihracattan geldi
01 Eylül 2021 - 12:53 www.finansgundem.com

Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğindeki büyüme rakamlarını  değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, "Büyümenin yarısı ihracattan geldi. Bu rakamlar Türkiye'nin  ihracatla yükseleceğine olan inancımızı güçlendirmiştir" dedi.

Türkiye'nin 2020 yılını büyümeyle kapatan iki ülkeden biri olduğuna  vurgu yapan TİM Başkanı İsmail Gülle, "Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7  büyümenin ardından ikinci çeyrekte yüzde 21,7 büyüdük. Bu rakam 2000'li yıllarda ulaştığımız en yüksek büyüme rakamı oldu. Türkiye  ikinci çeyrekte OECD'nin en yüksek oranda büyüyen ikinci ülkesi oldu.  Pandemi etkisinin derinden hissedildiği aylarda ekonomimiz ve  ihracatımız etkilenmişti. O günlerde zor zamanların geçeceğine ve  hızlı bir toparlanmanın içine gireceğimize olan inancımızı dile  getirmiştik. Bugün bu rakamları görmek bizi gururlandırıyor.İhracatın  büyümeye katkısı yılın ilk yarısında 10,8 puan oldu. Yani büyümenin  yarısı ihracattan geldi. Büyüme rakamlarının alt kalemlerinde Hizmet  sektörü yüzde 45,8 ve Sanayi sektörü yüzde 40,5 büyüdü. Bu rakamlar Türkiye'nin ihracatla yükseleceğine olan inancımızı güçlendirmiştir"  dedi.

"Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye" hedefimize emin adımlarla  ilerliyoruz"

Yılın ilk yarısında ihracatın ithalatı karşılama oranının 2020 yılında  yüzde 75,9 iken, 2021 yılının aynı döneminde yüzde 83,2'ye  yükseldiğine dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle şöyle devam etti: "İkinci çeyrekte net ihracatın büyümeye katkısının 6,9 puan, yılın ilk  yarısında net ihracatın büyümeye katkısının ise 3,9 puan olduğunu  görüyoruz. Bu rakamlar, "Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye" hedefimize  emin adımlarla ilerlediğimiz destekler nitelikte gelişmelerdir. Bu  gelişmeler, salgının ilk döneminde V tipi toparlanma diye  bahsettiğimiz öngörülerimizin gerçekleştiğini hatta üstüne çıktığımızı  gösteriyor. Salgın öncesi dönemlerin çok çok üzerindeyiz.  Altını  çizmek gerekiyor ki bu pozitif etkilerin ötesinde Türkiye küresel  piyasalarda oluşan açıkları çok iyi değerlendirerek pandemi kaynaklı  krizi fırsata çevirmeyi bildi"

"İhracatta güçlü yükseliş devam ediyor"

İhracatta güçlü yükselişin yaz aylarında da sürdüğünü ve yıl sonuna  kadar bu temponun devam edeceğini öngördüklerini dile getiren Gülle, "Hizmet sektörünün üçüncü çeyrekte daha güçlü bir katkı vereceği,  eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetlerinin ve finans ve  sigorta faaliyetlerinin Eylül ayı itibariyle yükselişe geçeceği  öngörüleriyle güçlü büyüme rakamlarını hem üçüncü çeyrekte hem de yıl  sonunda göreceğimizi tahmin ediyoruz. Türkiye ekonomisini üretimiyle,  hizmetleriyle, ihracatlarıyla büyüten tüm iş insanlarımıza  müteşekkiriz. Türkiye ekonomisi ihracat öncülüğünde, büyümeye ve  yükselmeye devam edecek. Bize düşen edindiğimiz bu kazanımları, katma  değerli ihracatla süsleyerek sürdürülebilir bir şekilde yarınlara  taşımaktır. Elimize geçen fırsatları iyi değerlendireceğimizden  kimsenin şüphesi olmasın.  Kuruluşumuzun 100.yılına doğru giderken  ihracatımızın, ekonomimizin önü aydınlıktır" ifadelerini kullandı. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)