BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTİM Başkanı Büyükekşi MB'nin faiz kararını yorumladı----

TİM Başkanı Büyükekşi MB'nin faiz kararını yorumladı

TİM Başkanı Büyükekşi MB'nin faiz kararını yorumladı
23 Ağustos 2016 - 19:03 www.finansgundem.com

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın bugün almış olduğu faiz indirimi kararını değerlendirdi

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın faiz kararı ardından yaptığı açıklamada alınan faiz indirimi kararının ülkemiz ve ihracatçılarımız adına olumlu karşılandığını, önümüzdeki süreçte de gerek küresel piyasalardaki gelişmelerin gerekse de yurtiçindeki göstergelerin yeni indirimler için uygun olduğunu belirtti. Büyükekşi’nin açıklaması şöyle:

“Küresel piyasalardaki genişleyici para politikaları, Türkiye’de Faiz indirimi için gerekli ortamı bizlere sunuyor. Türkiye ekonomisindeki son dönemdeki gelişmeler de ilave faiz indirimleri için açık kapı bırakıyor. TİM olarak, Merkez Bankasının faiz indirim kararını olumlu buluyoruz. İndirim sürecinin önümüzdeki aylarda da devam etmesini ve piyasa faiz oranlarının da gerilemesini bekliyoruz.

2015 yılında FED'in faiz artırımı süreci sebebiyle küresel piyasalarda doların güçlenmesi ve bununla birlikte gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan sermaye çıkışları sonucunda bu ülkelerde uygulanan para politikalarında sıkılaşmaya gidilmişti. Faiz artışı sonrasında ise FED’in 2016 yılında ilave bir faiz artırımı beklentileri giderek gerilemiş durumda. Diğer taraftan, İngiltere Merkez Bankası Brexit kararının ardından faiz indirimi ve ek parasal teşvik politikasına yöneldi. Benzer şekilde Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası da parasal teşvik politikalarına devam ediyor. Dolayısıyla, küresel piyasalardaki genişleyici para politikaları, Türkiye’de faiz indirimi için gerekli ortamı bizlere sunuyor.

Dış gelişmeler son dönemde lehimize seyrederken, Türkiye ekonomisindeki son dönemdeki gelişmeler de oldukça olumlu bir tablo çiziyor. 2016’nın ilk çeyreğinde %4,8’lik güçlü bir performans sergileyen büyümenin ikinci çeyrekte de turizmin negatif etkilerine rağmen beklentilerin üzerinde geleceğini öngörüyoruz. Diğer taraftan, 2015 yılında ciddi ölçüde gerileyen cari açık, 2016'da da azalışını sürdürüyor. Yılın ilk yarısında %12,9 düşen cari açık, yıllık bazda 29,4 milyar dolar seviyesine geriledi. Enflasyon oranlarında ise gıda fiyatlarındaki dalgalanmalara rağmen son dönemde çekirdek enflasyonda düşüş yaşanıyor. Bunun yanı sıra, TL’deki değer kaybının fiyatlar üzerindeki baz etkisinin geçmesiyle birlikte geleceğe dönük enflasyon beklentileri de azalmaya devam edecektir.

Yurtdışı ve yurtiçi piyasalarda yaşanan bütün bu olumlu gelişmeler bize önümüzdeki dönemde ilave faiz indirimleri için ciddi anlamda imkanlar sunuyor. Türkiye olarak son dönemde yaşadığımız olumsuz gelişmelere rağmen üretimimizin, yatırımlarımızın ve ihracatımızın daha fazla artması gerekiyor. Bunun için ise bir süredir süregelen faiz oranlarındaki indirimlerin hız kesmeden devam etmesi gerekiyor. Ancak, Merkez Bankası’nın almış olduğu faiz indirimi kararlarının piyasalarda etkisi halen istediğimiz düzeyde değil. Alınan faiz indirimi kararlarının yatırımlara ve üretime yansıması için piyasa faiz oranlarının çok daha düşük seviyelere gerilemesini bekliyoruz.

Özetle, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, Merkez Bankasının bugün aldığı üst banttaki 25 baz puanlık faiz indirim kararını olumlu karşılıyoruz, ancak bu indirim kararını yeterli görmüyor, indirim sürecinin önümüzdeki aylarda da devam etmesini ve piyasa faiz oranlarının da gerilemesini bekliyoruz."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)