BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTicaret Bakanı Mehmet Muş: DTÖ'de reform yapılmalı----

Ticaret Bakanı Mehmet Muş: DTÖ'de reform yapılmalı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş: DTÖ'de reform yapılmalı
12 Haziran 2022 - 21:23 www.finansgundem.com

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) Cenevre'de düzenlenen 12. Bakanlar Konferansında, Kovid sonrası küresel ekonomik kalkınma, küresel gıda krizi ve DTÖ reformu gündemlerine değindi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, DTÖ yapılanmasında reforma gidilmesinin, pandemi sonrası dönemin en büyük önceliklerinden biri olduğunu savunarak, "Küresel salgın sadece sağlık hizmetlerimizi değil aynı zamanda küresel ekonomi ile ticari ve sosyal sistemimizi derinden etkiledi. Küresel ticaret ve büyümede ciddi düşüşler gözlemlendi" açıklamasını yaptı.

'TÜRKİYE İLK ÇEYREKTE YÜZDE 7,3 BÜYÜDÜ'

Korona virüsün ilk zamanlarda her ülke gibi Türkiye'yi de ekonomik olarak olumsuz etkilediğini belirten Muş, "Önleyici ekonomik ve sosyal politikalar sayesinde Türkiye geçen yıl yüzde 11, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 7,3'lük büyümeyle güçlü bir toparlanmayı başardı" dedi.

Bakan, Kovid ve bölgesel gerilimlerin beklenmedik sonuçlarının küresel bir ekonomik bunalıma yol açtığını söyleyerek, "Mevcut gerileme karşısında küresel değer ve tedarik zincirlerinin etkililiği ve güvenliği yeniden ele alınmalıdır. Gıda ve tıp gibi belli başlı hayati önem taşıyan sektörlerde stratejik özerkliğin önemi yeniden keşfedilmektedir" değerlendirmesini yaptı.

'BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ'

Bu zorlukların aynı zamanda küresel alanda ekonomi ve ticaret yönetiminin öneminin göstergesi olduğuna işaret eden Mehmet Muş, "Küresel sorunlar küresel çözümler gerektirmektedir. Bu yüzden tıbbi ve jeopolitik krizlerin küresel bir ekonomi ve gıda krizine dönüşmesinin önüne geçmek için birlikte çalışmalıyız" ifadelerini kullandı.

'REFORM SÜRECİ ACİLEN BAŞLAMALI'

Bakan Muş, mevcut küresel sorunların çözülebilmesi için DTÖ'nün merkezde olduğu, kurallara dayalı, serbest, öngörülebilir, adil ve kapsayıcı bir çok yönlü ticari sistemin benimsenmesi gerektiğini söyleyerek, "Türkiye olarak DTÖ'nün reforma gitmesinin uzun süredir beklenen ve salgın sonrası dönemin en önemli gündemlerinden biri olduğuna inanıyoruz. Belirgin hedef ve somut çalışma planlarının olduğu kapsayıcı ve dengeli bir reform sürecini acilen başlatmalıyız" dedi.

DTÖ'nün mevcut Anlaşmazlıkların Halli Mekanizması ve Temyiz Organının işlevsizliğinin kabul edilemez olduğunun altını çizen Muş, reform gündeminde bu organların yapısının değiştirilmesine öncelik verilmesi gerektiğini ifade etti.

MUŞ: DTÖ KANUNNAMESİ DE GÜNCELLENMELİ

Muş, bir diğer reform gündemi olarak DTÖ kanunnamesinin bugünün küresel ticari şartlarına göre güncellenmesi, son olarak da DTÖ'nün zorlayıcı küresel sorunlara daha etkili çözümler sunması gerektiğini bildirdi.

12. Bakanlar Konferansında korona ve sonrası döneme ait daha etkili mücadele kararları beklediğini dile getiren Bakan Muş, "Aşılar için fikri mülkiyet hakkından feragat edilmesi, bu süreçte DTÖ'nün rolünü daha önemli hale getirecektir" diye konuştu.

Muş, katılımcı ülkelere küresel tarım ticareti akışının daha düzgün ve sorunsuz hale gelmesi için çaba sarf etme çağrısı yaptı.

SON DÖRT BUÇUK YILDAKİ EN ÖNEMLİ ETKİNLİK

Konferansta, DTÖ üyesi ülkelerin bakanları tarafından Örgütün pandemi ve etkileriyle mücadeledeki rolü, tarım, gıda krizi, Ukrayna'daki savaş, balıkçılık sübvansiyonları ile Örgütün reformu konuları ele alınacak.

164 ÜLKEDEN 100 BAKAN

Örgütün son dört buçuk yıldaki en önemli etkinliği olarak gösterilen konferansa, DTÖ üyesi 164 ülkeden yaklaşık 100 bakanın katılacağı duyuruldu. 15 Haziran'da sona erecek konferansta Türkiye'yi Ticaret Bakanı Mehmet Muş temsil ediyor. Bakan, farklı ülkelerden mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yapacak.

Bakan Muş: Pakistan ile ticaretimiz yüzde 22,5 arttı

Bakan Muş'tan büyüme değerlendirmesi

DTÖ'deki çelik davasında Türkiye haklı bulundu

Putin, Rusya’nın DTÖ stratejisinin yenilenmesini istedi

DTÖ, küresel ticarette 2022 büyüme tahminini düşürdü

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)