BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriThodex ve Vebitcoin mağdurları ne yapmalı?----

Thodex ve Vebitcoin mağdurları ne yapmalı?

Thodex ve Vebitcoin mağdurları ne yapmalı?
24 Nisan 2021 - 08:38 www.finansgundem.com

Kripto para platformlarında yaşanan mağduriyetlere her gün bir yenisi ekleniyor. Peki mağdurlar ne yapmalı, aynı olayları tekrar yaşamamak için hangi önlemlere başvurulabilir?

Türkiye kripto para piyasasında yaşanan ve 2 milyar doları bulduğu belirtilen dolandırıcılık iddiasını konuşuyor. Böyle bir durumda hukuk açısından neler yapılabilir? Aynı olayları tekrar yaşamamak için hangi önlemlere başvurulabilir?

İş hacmi en yüksek kripto para platformlarından Thodex kepenk kapattı. 390 bin kişinin mağdur, 2 milyar doların kayıp olduğu söyleniyor.

Şu anda Thodex mağdurlarının hukuken iki girişimde bunabilir. Birincisi; suç duyurusunda bulunmak, ikincisi de hem şirkete karşı alacak davası hem de , yönetim kurulu üyelerine karşı TTK md 5553 gereği sorumluluk davası ve hakim ortaklara karşı da tüzel kişilik perdesinin aralanması yoluyla sorumluluk davası açmak.

Mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için uzmanların önerileri şöyle: Aynı olayları tekrar yaşamamak için ise devletin konuya el atması gerekiyor. Kripto para borsaları aracı kurumlar gibi lisanslı hale getirilmeli. Varlıklar Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) benzeri bir yapı içerisinde takip edilmeli. Sermaye piyasası faaliyeti olduğu için bu kapsamda sorumluluk ve yetkilendirme yapılmalı. Belirli bir sermaye zorunluluğu getirilmeli.

Bu arada, bir diğer önemli korunma yöntemi isi varlıkların borsa bünyesinden çıkarılarak soğuk cüzdana çekilmesi. O zaman borsa batsa, sistem çökse bile bir varlık kaybı söz konusu olmuyor. Ledger Nano, kriptografik varlıkları depolamak ve dijital ödemeleri almayı/göndermeyi sağlamak için geliştirilmiş sağlam güvenlik özelliklerine dayanan donanım cüzdanı.

KRİPTO PARA CÜZDANLARI NEDİR?
Birikimini altın, Dolar ya da Euro alarak yapanların paralarını saklaması için yastık altları ya da bankada bir hesapları olsa yetiyor. Peki ya birikimini kripto paralarla yapanlar paralarını nerede saklayacak? Kripto para cüzdanları dijital parayla birikim yapanlar için geliştirildi.

Kripto para cüzdanı, internet üzerinde bir dijital para olarak kabul edilen Bitcoin ile hayatımızda yerini almıştır. Kripto para cüzdanları, halka açık ve özel anahtarları depolayan, kripto para transferine izin veren fiziksel, yazılım veya donanım araçlardır. Halka açık anahtar, tıpkı bankalar aracılığı ile verilen IBAN benzeri, kullanıcıların ödeme kabul etmek için kullanabileceği rakam ve sayılardan oluşan bir adrestir. Halka açık ve özel anahtarlar, blokzincir üzerinde bir kullanıcı hesap kimliğidir.

Bu kimlik sayesinde kişiler P2P (Peer to Peer) eşler arası iletişim sağlayarak birbirlerine dijital varlık (para) olarak bilinen Bitcoin vb. diğer kripto para transferlerini gerçekleştirebilir. Özel anahtar, yazılım cüzdanlar ve donanım cüzdanlar gibi farklı kripto para cüzdanı türlerinde depolanır. Bu cüzdanlar kullanıcının özel anahtarı ile blok zincir üzerinde transfer işlemlerini gerçekleştirmesini sağlar. Bitcoin ağında onaylanan transferleri geri çevirmek mümkün değildir. Ancak henüz madenciler tarafından onaylanmamış transferler daha yüksek transfer ücreti ile çifte harcama yapılarak geri çevrilebilir.

SICAK CÜZDAN NEDİR?
İnternete bağlı kripto para cüzdanlarına sıcak cüzdan adı verilir. Kağıt cüzdan ile Bitcoin adresine Bitcoin gönderilebilir ve harcamak istenilen özel anahtar, bir Bitcoin cüzdanına aktarılabilir. Kripto para saklamak için kullanabilecek birçok masaüstü ve mobil cüzdanlar bulunmaktadır. Bu cüzdanlar seçilirken güvenirlik, hacim, miktar gibi birçok şeylere dikkat edilmelidir.

SOĞUK CÜZDAN NEDİR?
Bitcoin, Ripple, Litecoin, Ethereum ve Bitcoin Cash gibi önde gelen kripto varlık cüzdan anahtarlarının internete bağlı olmayan donanımsal bir cihaz içerisinde saklanması yöntemi ise soğuk cüzdan olarak adlandırılır. Soğuk cüzdanlar internet erişimi olmaması nedeniyle sıcak cüzdana göre daha güvenlidir Soğuk cüzdan oluşturmak için herhangi bir kripto para biriminin cüzdan adresini oluşturmak ve bilgileri internet ortamından arındırılmış bir cihaz içerisinde saklamak gerekir.

Thodex'ten sonra Vebitcoin de faaliyetlerini durdurdu

Thodex'in sahipleri ABD'ye kaçtı

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nedim25 Nisan 2021 08:45

    Hayal koyup açık arttırmaya sunulan böyle saçma sapan işler nasıl olup ta bu kadar dallanıp budaklanıyor?   Elinde cep telefonu ile  yattığı yerden emeksiz  bilgisiz çabasız; kolaycı, bedavacı   üstelik kendini herkesten zeki zan eden ahmak ergen aklının   sonu  başka ne olabilir?  

  • Ne diyelim..24 Nisan 2021 23:29

    Deveyi yardan uçuran bir tutam otmuş..

  • Mert24 Nisan 2021 18:43

    Soğuk su içecekler yapacak bişey yok. Bir kalıp buzda iyi gelebilir ateş basan yerlere. Bundan sonrada beyinlerini kullanacaklar..

  • Bir yorum25 Nisan 2021 08:54

    Akıllanmaz bu tipler.  Akıllanması için belirli bir disiplinde yetişmesi  hayatı anlaması, kolaycı ve bedavacı kültürünün de toplum da hakim olmaması lazım. Her şeyden önce de alın teri dökmesi lazım.  Çiftlikler de çalışacak eleman bulamıyorlar!  Yakın köylerde adamın çay içecek parası yok; yinede çalışmak yerine 3 krş.luk aklıyla siyaset yapıyor.  Böyle sersemler de çoğalmaya başladı!  Bu ahmak kafa önce sahibini sonra da yanındakini perişan eder.  Israrı  etmek ise sonuç belli. 

  • Berber Bekri 24 Nisan 2021 18:39

    Mağdurlar bu durumda tosunzedeler Fadılzedeler ve bsnkerzedeler kervanına katılmış olmanın mutluluğu ile sakince 1 bardak soğuk su içmelidirler atalarımız ne demiş "CANA GELECEĞİNE MALA GELSİN " burada ki "mal "her iki anlamda da kullanılabilir....

  • Yani24 Nisan 2021 16:03

    Ne yapacak yeni coinlere yelken açmalı giden geminin ardından el sallanır başka yapacak bir şey yoktur.

  • Aktara24 Nisan 2021 15:24

    Kına alıp yakacak

  • Tabi canım24 Nisan 2021 16:04

    Abi kına alacağına yaprak süt al iyi kazandırıyor,yaprak yiyen süt veriyor.

  • azılı solcu24 Nisan 2021 15:23

    paralarını coin sitelerinde batıran yurttaşların paralarını sosyal devlet ilkesi gereğince hükümet hazinden karşılamalı ve paşa paşa bu yiğit yurttaşların paralarını ödemelidir.

  • Murat24 Nisan 2021 18:44

    Hassas..... Benim paramı ne olduğu belli olmayan kumar sitelerinde ezenlere mi verecek devlet. Senin beynini..........

  • Yunus24 Nisan 2021 14:39

    Dogecoin ...çok gidecek ve güvenli

  • Bir bardak..24 Nisan 2021 13:47

    Su içmeliler..Afiyet ossun..Birdaha da yoğurdu üfürerek yesinler.

  • Komedi24 Nisan 2021 11:22

    Ilık cüzdan yok mu

  • Nedim24 Nisan 2021 10:01

    Devletin yapacağı bir şey var!  Tamamen yasaklanmalı!  Halihazırda mevcut olanlara da el koyup  bu zımbırtıları sahiplerine iade  edilmeli asla yenisi için müsaade edilmemelidir.  Çünkü bu mağduriyetler  bitecek gibi görünmüyor.   

  • Bika24 Nisan 2021 09:25

    Çiftlikbank olayında olduğu gibi bir sonuç bekliyor, hayat dersi çıkarıp bundan sonraki yaşamlarında risk analizi yaparak yatırımlarını yönlendirmeliler.