BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemThe Economist'den çok konuşulacak sosyalizm tespiti----

The Economist'den çok konuşulacak sosyalizm tespiti

The Economist'den çok konuşulacak sosyalizm tespiti
16 Şubat 2019 - 08:50 www.finansgundem.com

The Economist, milenyum (Y-kuşağı) gençlerinin sosyalizme ilgisini ele aldığı yeni sayısında 'sosyalizmin tekrar moda olduğunu' yazdı.

Derginin kapağına da taşıdığı ‘Y kuşağı sosyalizmi' başlıklı analizi Sovyetler Birliği'nin çöküşünden 30 yıl sonra sosyalizmin özellikle 1980 ve sonrası doğan gençler arasında tekrar ‘trend' olduğunu ve yeni bir sol doktrinin doğmakta olduğunu öne sürüyor.

Sputnik'in aktardığına göre 'Kapitalizm kazanmıştı ama aradan 30 yıla yakın bir süre geçti ve şimdi sosyalizm tekrar moda oldu' ifadelerine yer verilen analiz özetle şöyle:

"Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle uzun süredir devam eden ideolojik savaşın galibi belli oldu. Kapitalizm kazandı ve sosyalizm ekonomik başarısızlık ve siyasi baskı ile yanyana kullanılan bir terim haline geldi.

Aradan 30 yıla yakın bir süre geçti ve şimdi sosyalizm tekrar moda oldu. Amerika'da yeni seçilen bir kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez kendisini demokrat bir sosyalist olarak tanımlayınca sansasyon yarattı. ABD 2020 başkanlık seçimlerinde demokrat adaylar da sola meylediyor. Birleşik Krallık'ta İşçi Partisi'nin muhafazakar lideri Jeremy Corbyn Downing Street 10 numaranın anahtarlarını kazanabilir.

Sosyalizm tekrar bu kadar gündemde çünkü batı toplumlarında neyin yanlış gittiğine dair isabetli eleştiriler getirdi. Sağcı siyasetçiler genelde fikir tartışmalarından uzaklaşıp şovenizm ve nostaljiye yakın dururken, solda eşitsizlik, çevre, gücün elitlerden vatandaşa aktarılması gibi konulara odaklanıldı.

Fakat tekrar doğmakta olan sol doktrini bazı konuları doğru anlamış olsa da modern dünyaya dair çok karamsar bir yaklaşımı var. Yeni solun politikalarındaki sorunlar ise bütçe, bürokrasi ve iş dünyası gibi konulardaki naifliğinden kaynaklanıyor."

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet yılmaz16 Şubat 2019 22:31

    siyonistler önce aydan 1 dolara sonra 30 dolara  çalışmakta olan ülkelere gittiler yatırımları ile  ordada kerizlerin sayısı azalınca kendini maymundan geldiğine inandırdıkları materyalistleri köle düzeni sosyalizme çağırıyorlar.

  • erol g.16 Şubat 2019 22:04

    KAPİTALİZM İŞSİZLİK SORUNUNU KESİN OLARAK ÇÖZEMİYOR İŞSİZ/AÇ KALAN İNSANLAR İNSAN GİBİ YAŞAYAMIYOR ÜCRETLİ OLARAK ÇALIŞMAK İSTEYEN HER İNSANA İŞ VERİLMELİDİR ÇALIŞIP YİYECEĞİNİ/GİYECEĞİNİ/BARINMASINI TEMİN ETMEK YÜCE ALLAH'IN CENNETTEN KOVDUĞU ADEM/HAVVA İLE NESİLLERİNE BİR EMİRDİR EN BAŞARISIZ ÜLKELERİN YÖNETİCİLERİ İNSANLARINA İŞ/ÇALIŞMA İMKANI YARATAMAYAN ÜLKELERİN YÖNETİCİLERİDİR onlar başarısız olsalar da hep seçilmek/yönetmek isterler

  • nokta 16 Şubat 2019 21:23

    eyyamcılar baskın.sosyalizm ise infilak etti.

  • Yeni Moda16 Şubat 2019 19:08

    Türkiyede de moda değişme trendine girmiş gibi duruyor serbest stil takılanlar artıyor

  • hasan16 Şubat 2019 18:51

    küresel sistem tek tip insan istiyor. lbgt gibi ögrütler bunun için var .ingilizye de bu işin aklı. manidar. aynı yayın, 1970 lerde digitla para projesinden de bahsetmişti. bi 40 yıl sonra demek ki insanların  çok daha da fazlası, yüzdesi yumuşak olacak. bu planın önünde sadece islam durabilir.

  • Ufuk16 Şubat 2019 17:44

    Matematiksel olarak modellersek, insanların sadece kendini düşündüğü bir ortamda toplumsal olarak zorunluluk halleri hariç çoğu alanda çığır açmaları mümkün değil. Kapitalizmi liberalizm ancak bir kısım çarpıklıklar doğurarak bir yere kadar işler. Hattı zatında dinler, sosyalizm hatta diktotaryalizm gibi idealler olmasa toplumlar bugüne bile gelemezdi.  Bence en ideali Sosyal Fayda Öncelikli Rekabetçi Piyasa Sistemi. Atatürk'ün kurduğu sistemin aksaklıkları giderilip devam etmesinde fayda var. Allah uzun ömür versin ama RTE ben yokum artık dese yerine sistemi yürütecek lider yok. Yani ileride yine eski sisteme döneriz gibime geliyor.

  • Sosyal 16 Şubat 2019 10:39

    Olması da gerekiyor yani kapitalist sistem yenı diktalar çıkarma ya mahkûm dünya halkları diktatörlük istemiyor