BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTFF'den kulüp borçlarına çözüm: GES ----

TFF'den kulüp borçlarına çözüm: GES

TFF'den kulüp borçlarına çözüm: GES
21 Kasım 2022 - 06:18 www.finansgundem.com

Futbolda takımların güncel borçlarının 50 milyar TL'ye dayandığını söyleyen TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, kulüplerin maliyetlerini azaltmak için güneş enerji santrali kuracaklarını duyurdu.

Türkiye'de futbol takımlarının borçları 50 milyar liraya kadar çıktı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi de bu borçlanmalar ışığında kulüplerin maliyetlerini azaltmak için 50 MW gücünde bir güneş enerji santrali kuracaklarını açıkladı.

Türkiye ve Çek Cumhuriyeti arasında oynanan futbol maçı öncesi Gaziantep’te Hakan Güldağ'a konuşan TFF Başkanı Büyükekşi, Türk futbol ekonomisine dair önemli bilgiler paylaşarak, sürekliliğe vurgu yaptı:

''Türk futbolunda artık sürdürülebilirliği hedeflememiz lazım. Kulüplerimizin ekonomik olarak bağımsızlığını kazanabilmesi lazım. Bizim hesaplarımıza göre 25 milyar lira borcu var takımların. Faizlerini 10 yıl vadeye yaydıklarını da göz önüne aldığımızda bu tutar 50 milyar liraya kadar çıkıyor. Bunu ödemeleri mümkün görünmüyor. Mesela Galatasaray kulübü başkanımız ‘ancak bir başka kaynak bulursak ödeyebiliriz’ diyor. Futbol dışı bir kaynak. Bunu her takımın yapması mümkün değil.''

Bütün kulüplerin aynı imkanlara sahip olmadığını ifade eden Büyükekşi, yüksek enerji fiyatlarının da maliyetleri arttırdığına dikkati çekti:

''Borçların ödenebilmesi ile ilgili bir projemiz var. TFF Başkan Vekili Yusuf Günay EPDK eski başkanı. Bu dönemde enerji fiyatları da malum çok yükseldi. Özellikle de elektrik fiyatları. Geçen gün bir olay yaşadık. Malatya’nın maçı naklen yayınlanacak, 2 saat kalmış maçın başlamasına, parasını ödemedikleri için elektrikleri kesmişler. Kriz son dakikada çözüldü. 300- 400 bin lira ödediler elektrik açıldı.''

''Güneş enerjisi santrali kuracağız''

Sorunlara çözüm olarak, her kulübe ihtiyacı olduğu kadar enerji sağlayacaklarını belirten TFF Başkanı, arsa konusunu Aksaray - Niğde civarında tamamlamak istediklerini söyledi.

''Bu sorunları aşmak için bir hedef belirledik. Bütün kulüplerimize bir yazı çıkardık. Güneş enerjisi santrali (GES) kuracağız. Her kulübün ihtiyacı kadar. Şu anda epey bir kulüp cevap verdi. 50 MW büyüklüğünde bir yatırım yapacağız. Hazine’den tarım arazisi olmayan arsa alacağız. Aksaray veya Niğde civarında 600-700 dönüm arazide kurulmasını planlıyoruz.

''Hedefimiz kalıcı bir gelir sağlamak''

Öte yandan ödeme sistemlerinin nasıl olacağı konusunun da anlatıldığı konuşmada, kulüpleri rahatlatmak için önemli adımların atıldığı kaydedildi.  

''Hedefimiz kulüplerin cebinden hiç para çıkmadan, kalıcı bir gelir elde etmelerine destek olmak. Her kulüp kendi ismine ihaleye çıkıp alan şirketle yatırımı yapacak. Şu anda sürenin kaç yıl olacağı, ve ne kadar ödeneceği belirlenmedi. Mesela 100 lira ödenecekse, ilk etapta yüzde 40’ını mı, 50’sini mi ödeyecek, hepsi konuşulacak. O süre sonunda da, kulüp hiç bir para ödemeden enerji santrali kulübümüze devredilecek.''

Başkan Büyükekşi'nin konuya dair son yorumları ise şöyleydi:

''Yeni çıkan yönetmeliğe göre, her şirket veya kurum, lisans almadan tükettiği kadar kendi elektriğini üretebiliyor. Türkiye’nin neresinde üretseniz sisteme verip, faaliyet gösterdiğiniz şehirden alabiliyorsunuz. Ancak, bunu kulüplerin tek tek yapacak ne bilgisi ne elemanı var. İşletme süresi içinde, daha az elektrik parası ödeyecek şekilde kulüplerimize kalıcı bir gelir sağlanması hedefleniyor.''

Cüneyt Çakır jübile yaptı

28 yıldır aktif hakemlik kariyerini Gaziantep'teki milli maçla kendisine yapılan jübileyle sonlandıran Cüneyt Çakır, sahadan alkışlarla ayrıldı.

Milli maçın ilk 5 dakikasını yöneten Cüneyt Çakır, düdüğü daha sonra İskoçya Futbol Federasyonu’ndan William Sean Collum'a teslim etti. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Cüneyt Çakır'a özel olarak hazırlanan plaketi takdim etti. Büyükekşi, uluslararası alanda yönettiği 204 karşılaşma ile Türk futbol hakemliğinin çıtasının yükselmesinde önemli bir pay sahibi olan Çakır’a Türk hakemliğine katkıları için teşekkür ederek, sonraki çalışmaları adına başarılar diledi. 

Süper Lig takımlarına akademi zorunluluğu

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmelerde takımların mali sıkıntılarının sürdürülebilirliğinin olmadığını konuştuklarını aktardı.

Türkiye’de altyapıdan iyi futbolcular yetiştirmekten başka seçenekklerinin olmadığını öne süren TFF Başkanı, Süper Lig takımlarına akademi kurma zorunluluğundan bahsederek:

“Hem içeride kulüplerimizi ziyaret ederek bilgi alıyoruz, hem de Almanya’dan İspanya ve Portekiz’e yurt dışında da araştırmalar yapacağız. Türkiye’ye uygun modeli belirleyeceğiz. Akademi konusunu çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. 

İran milli takımından Dünya Kupası'nda rejim karşıtı açıklama

 

A Milliler hazırlık maçında İskoçya'yı 2-1 yendi

 

FIFA'dan kulüplere dev ödeme

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)