BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaOtomotivTesla’nın gündemi reklamlar----

Tesla’nın gündemi reklamlar

Tesla’nın gündemi reklamlar
17 Mayıs 2023 - 17:05 www.finansgundem.com

Tesla’nın ünlü CEO’su Elon Musk elektrikli otomobil devinin reklam vermeye başlayacağını duyurdu. Musk’ın bu hamlesi elektrikli otomobil devinin sıradan bir otomobil şirketine dönüştüğünü gösteriyor olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tesla'nın yıllık hissedarlar toplantısı sona erdi. Ancak elektrikli otomobil devinin en büyük sürprizi halefiyet planlaması, Twitter ve hatta ürünlerle ilgili değildi. Zira asıl bomba reklamcılık konusunda patladı.

Barrons’un haberine göre Tesla CEO’su Elon Musk bir hissedar sorusuna cevap olarak şirketin reklam vermeye başlamayı deneyeceğini söyledi. Firmanın hissedarları ise bu açıklamanın ardından adeta çılgına döndü. Hissedarların reaksiyonu CEO Musk’ı bile şaşırttı. Açıklamanın ardından Tesla’nın hisseleri vadeli endekslerde %1,4 oranında yükseldi.

Yatırımcılar Musk’ın bu açıklamasını beğenmiş olabilir. Ancak reklam yayınları Tesla’nın ne kadar büyük olursa olsun geleneksel bir otomobil üreticisi gibi davranmaya başladığını gösteriyor.

Habere göre, Tesla’nın bir teknoloji şirketinden büyük bir otomobil üreticisine dönüşümünün ilk örneği ilk çeyrek bilançosundaki marjlarda görülüyordu. Firmanın ilk çeyrekteki operasyon kâr marjları bir yıl önceki %19 artıştan çok aşağıda %11 seviyesinde gerçekleşti. Toyota’nın dördüncü çeyrek operasyon kâr marjı ise neredeyse %10’a dayanmıştı.

Finanasgundem.com’un derlediği bilgilere göre reklamcılık kararı Tesla için önemli bir dönüşümü işaret ediyor. Ferrari gibi daha küçük otomotiv şirketleri satış için reklam yapma ihtiyacı duymuyor. Zira bu firmaların araba satmak konusunda bir sorunları da yok. Ancak Ferrari’nin satışları on binlerle ölçülüyor. Tesla ise milyonlarca araç satıyor ve bu rakam ger geçen gün artıyor.

Geçmişteki bir açıklamasında Musk Tesla’nın reklama ihtiyaç duymadığını zira talebin her zaman arzı geçeceğini söylemişti. Ancak salı günü itibariyle Tesla hisseleri yıl başından bu yana kabaca %35 yükselebildi.

Musk fiyatlandırma konusundaki bir soruya yanıt olarak Tesla’nın esasen sipariş oranları hakkında gerçek zamanlı bilgilerden faydalanarak fiyat aralığı oluşturduğunu söyledi. Musk Tesla Model Y’nin elektrikli araç veya geleneksel otomotiv piyasasında dünyanın en çok satan otomobili olacağına inanıyor. Ancak bunun gerçek olabilmesi için fiyatların düşmesi gerekiyor.

Ford Motor ve General Motors, 2022 yılında reklamlara sırasıyla 2,2 milyar dolar ve 4 milyar dolar harcadı. 6 milyar doları bulan toplam rakam iki otomotiv devinin 2022 yılındaki bileşik satışlarının kabaca %2’sini temsil ediyor. Bu bir masraf, ancak GM ve Ford söz konusu reklamlar sayesinde markalaşma ve satış avantajları elde ettiklerine inanıyorlar.

Bundan sonraki süreçte yatırımcılar herhangi bir reklamın satışları ne kadar etkilediği konusunda değerlendirme şansını yakalayacaklar. Musk konuyla ilgili verdiği röportajda reklamların doğru ve estetik açıdan hoş olması gerektiğini belirtiyor.

Tesla Model Y, ortalama fiyatın altında kaldı

 

ABD borsalarında Tesla endişesi

 

Musk'ın yerine gelecek isim belli oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)