BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTesla ve JPMorgan savaşında yeni cephe----

Tesla ve JPMorgan savaşında yeni cephe

Tesla ve JPMorgan savaşında yeni cephe
25 Ocak 2022 - 17:50 www.finansgundem.com

Elektrikli araç üreticisi Tesla CEO’su Elon Musk ve JPMorgan arasındaki savaşın ardında, kasım ayında açılan 162 milyon dolarlık dava var. Savaşta en son hamle ise Musk’tan geldi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tesla, JPMorgan’a karşı dava açtı ve iki şirket arasında, JPMorgan’ın 2014 yılında verdiği tahvil satışı hizmetine yönelik savaşta yeni bir cephe açıldı. JPMorgan kasım ayında Tesla’ya dava açarak süreci başlattı. Banka tahvil satışının bir parçası olarak gösterilen garantiler kapsamında 162 milyon dolar alacağı olduğunu iddia etti. Tesla’dan yapılan açıklamada bankanın geçtiğimiz yıl bu garantiler nedeniyle hisse olarak aldığı milyarlarca dolarlık ödemeye de hakkı olmadığını savundu.

İki dev şirket arasındaki savaş, ABD’nin en büyük bankası JPMorgan’ın ve dünyanın en ünlü ve en değerli otomotiv üreticisi Tesla’nın CEO’ları arasındaki gerilimli ilişkiyi de gözler önüne serdi. JPMorgan, iş anlaşmaları konusunda Tesla’nın tercih etmediği bir banka. Wall Street Journal’ın haberine göre iki şirketin CEO’ları Jamie Dimon ve Elon Musk arasında da gerilimli bir ilişki var. Tesla, JPMorgan’ın açtığı davanın ardında, CEO’lar arasındaki gerginliğin olduğunu iddia etti.

Açıklamada bankanın hamlelerinin nedeni olarak “para hırsı” gösterildi. Şirketten yapılan açıklamada, Tesla’nın önemli iş anlaşmalarında bankayı tercih etmemesinin ve bankanın CEO’su Dimon ile Musk arasındaki gerilimin intikamının davayla alınmaya çalışıldığı ifade edildi. Musk ise bankanın davayı geri çekmediği takdirde Yelp üzerinden bankaya bir yıldızlı yorum yapacağını söyledi.

JPMorgan ise şirketin iddalarının temelinin bulunmadığını, davanın kontratlardan doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesiyle ilgili olduğunu söyledi. 

İki dev şirket arasındaki anlaşmazlık, Musk’ın 2018 yılında Tesla’nın halka arzını planlamasıyla başladı. Musk daha sonra ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile yapılan anlaşmanın sonucunda Yönetim Kurulu Başkanlığı rolünden çekilmek zornda kaldı. 2014 yılında JPMorgan, Tesla’nın tahvil satışları kapsamında bazı garantiler elde etti.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre garantiler 2021’in haziran ve temmuz aylarında sona erdiğinde, JPMorgan önceden belirlenmiş bir fiyattan Tesla hissesi alabilecekti. JPMorgan, Musk’ın 2018 yılında Tesla’nın halka arzı için gerekli fonu bulduğuna dair yazdığı tweet’lerle garantilerin değerini etkilediğini idda etti. Banka Musk’ın tweet’lerini garantilerin fiyatlarını düşürmesinin kanıtı olarak kullandı ve Musk'ın hisseler yükselmeye devam ettiği takdirde karını yükselmesinin yolunu açtığını iddia etti.

Geçtiğimiz yıl yaz aylarında, Tesla belirlenen ilk fiyattan ödeme yapmış olsa da JPMorgan’ın değişiklik talebini kabul etmedi. Tesla’dan yapılan açıklamaya göre banka milyarlarca dolarlık hisse elde etti. Şirket, JPMorgan’ın değişiklik yapma ve daha fazla para talep etme hakkının bulunmadığını söyledi. Zira banka Musk’ın Tesla’yı halka arz edeceğine inanmamıştı. Aynı zamanda Tesla, Musk’ın tweet’lerinin değeri etkilemediğini ve anlaşmalı diğer bankaların benzer bir değişiklik talebinde bulunmadığını da öne sürdü.

Tesla, bankanın anlaşmayı ihlal ettiğini söyledi. Tesla’nın açtığı davada bankadan niteliği açıklanmayan zararlar ve ücretler talep edildi.

Ünlü CEO'ya 'Porsche' soruşturması

 

Milyarder yatırımcı Dalio’dan şok Fed yorumu

 

Manşetlerden inmeyen bankacı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)