BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaRöportajlarTESEV’de sürpriz ayrılık!----

TESEV’de sürpriz ayrılık!

TESEV’de sürpriz ayrılık!
25 Ocak 2015 - 10:25 www.finansgundem.com

Can Paker 17 yıldır başında olduğu TESEV’den ayrılıyor…

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Başkanı Can Paker, 24 Şubat’ta yapılacak genel kurulda vakfın yönetiminden ayrılacağını açıkladı. 17 yıldır sürdürdüğü görevini önümüzdeki ay bırakacak olan Paker kararının nedenini ise, Milliyet'ten Eylem Türk'e açıkladı.  Paker, “Görevi bırakmamın ardından TESEV benzeri kuruluşlardan teklif gelirse seve seve destek veririm” dedi.

-Türkiye’nin en önemli düşünce kuruluşlarından olan TESEV’in uzun süredir başındasınız. Vakıf önümüzdeki ay genel kurul düzenleyecek. Siz yönetimde yeniden görev alacak mısınız?
-Şubat ayında olağan genel kurulumuz var. Bu toplantıyla görevimi bırakıyorum. 17 yıldır bu vakfın başındayım, yetmez mi? Bu sürede vakıf önemli bir noktaya geldi. Dünyada 12. etkili sivil toplum örgütü oldu. Pensilvanya Üniversitesi’nin her yıl düzenlediği “Dünyanın En İyi Düşünce Kuruluşları Endeksi” araştırmasına göre vakfımız, kamuoyunu etkilemede 12’inci oldu. ABDdahil dünyanın en iyi 77’nci düşünce kuruluşu seçildi.

-Peki, ayrılmak istemenizde ne etkili oldu?
-Bu karar tamamen benim inisiyatifim. Değişen koşullarda böylesi daha iyi. Ve bu kararımı vakıf üyelerimize genel kurul öncesi ilettim.

-Ayrılık kararınıza karşı çıkan olmadı mı?
-Yaptığım açıklamada çok kararlı ifadeler kullandığım için karşı çıkan olmadı. Şimdi yeni başkanın kim olacağı araştırılıyor. Ama henüz kesinleşen bir isim yok.

-17 yıl uzun bir süre... Bu ayrılık duygusal olarak sizi nasıl etkiledi?
-Geçmiş insanı bağlar, duygusallaştırır. Ben ise daima bir adım ileriye bakarım. Geçmiş beni hiç bağlamaz. Tabi vefasızlık anlamında söylemiyorum bunu. Görevi bırakmamın ardından TESEV benzeri kuruluşlardan teklif gelirse seve seve destek veririm.

-‘Çözüm sürecinin fiyasko olma ihtimali çok az...’ Çözüm sürecinde akil insanlar heyetinde yer aldınız. Heyetin yeniden kurulması gündemdeydi. Bu konuda yeni bir gelişme var mı?
-Şu anda yeni bir çalışma yok. Yakın bir sürede konuyla ilgili olarak izleme kurulu oluşturulacak. Muhtemelen akil insanlar bu kurula girecek. Cumhuriyet tarihinin en önemli bu sürecinde bana da görev verilirse ben de burada yer alırım.

-Süreçte kimi zaman sıkıntılar- riskler olsa da yola devam ediliyor. Sonuca ulaşılma olasılığını yüksek görüyor musunuz?
-Bu süreç toplumun büyük çoğunluğu tarafından tasvip edildi. Artık sonuca varılması isteniyor. Bence sonuca varılmaması, fiyasko olma ihtimali çok az. Çünkü batısı da doğusu da bu konuda çok istekli. Taraflar artık bu noktaya geldi. Çözüm toplumsal talepte yatıyor. Konsolide olmuş bu toplumsal talebi dış güçler de kolay kolay değiştiremez.



‘Kanarya Sevenler Derneği bile kanaryaları düşünür’

TÜSİAD’ın en tartışılan raporlarından olan Demokrosi Raporu’nu hazırlayan isimlerden birisiniz. O günden bugüne TÜSİAD tabu kırıcılığında ne noktaya geldi?

-Artık tabu kırıcılığı çok fazla yok. Bazı girişimlerde bulundular ama sonra geri adım attılar. Sonuçta hayır derneği değil, iş dünyasının menfaatlerini korumak üzerine kurulmuş. İdealist bir şey beklemek yanlış olur. Sonuçta ‘Kanarya Sevenler Derneği’ bile kanaryaları düşünür.

-Dernek başkan bulmakta zorlanıyor deniyor. İşadamlarında ‘başkan olma’ endişesinin nedeni sizce nedir?
-Öncelikle başkanın çok vaktini alıyor bu iş. Ve çok odakta kalıyor. TÜSİAD Başkanı ister istemez siyasilerle tartışmak durumunda kalıyor. Ayrıca bütün üyeleri kapsayıcı olmak da gerekiyor. TÜSİAD’ın siyasilerle çatışan bir dernek olmaması lazım. İş dünyasının menfaatlerini gözetmesi lazım.

-Peki derneğin eski etkinliğini yitirdiği yolundaki tartışmalara bakışınız ne?
-Alternatif sermaye ortaya çıktı. Sermaye grupları çeşitlendi. TÜSİAD sermayenin tek başına temsilcisi değil artık.

CAN PEKER HAKKINDA
1942 yılında İstanbul’da doğan Can Paker, eğitimini Berlin Teknik Üniversitesi’nde tamamladı. Makina mühendisliği branşında doktora derecesi alan Paker, 1973 yılında Columbia Üniversitesi’nde İşletme yüksek lisansı yaptı. 1971 yılı itibariyle Türk Henkel’in üst yönetim kademelerinde görev alan Paker, 1984’ten 2004 yılına kadar Türk Henkel Genel Müdürü olarak görev yaptı.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti, TÜSİAD Yönetim Kurulu, TÜSİAD Haysiyet Divanı, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu, Robert Kolej Mütevelli Heyeti üyeliklerinde bulundu. Halen, B.O.Y Consulting’in kurucu ve yönetici ortağı olan Paker, TESEV’in 17 yıldır başkanlığını yürütüyordu.  
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)