BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTerör, basını hedef aldı----

Terör, basını hedef aldı

Terör, basını hedef aldı
01 Mayıs 2018 - 10:04 www.finansgundem.com

İç savaşın sürdüğü Afganistan’ın başkenti Kabil’de medya mensupları, DEAŞ terörüne hedef oldu

Afganistan Savunma Bakanlığı yakınındaki Şaş Darak’ta motosikletli canlı bomba saldırısı sonrası olay mahallinde medya mensupları toplandığı sırada, bu kez yaya gelen gazeteci kılığındaki bombacı kendisini havaya uçurdu. AFP muhabiri dâhil 10 basın çalışanı hayatını kaybetti.

Afganistan’ın başkenti Kabil’de dün sabah saatlerinde meydana gelen çifte bombalı intihar saldırısında 10’u gazeteci, 4’ü polis en az 31 kişi hayatını kaybetti. Aralarında durumu ağır olanların da bulunduğu 49 kişi yaralandı. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Necib Daniş, Anadolu Ajansı’na (AA) yaptığı açıklamada, motosikletli saldırganın üzerine yerleştirdiği bombayı Kabil’in Şaş Darak bölgesinde patlattığını belirtti.

GAZETECİ KILIĞINDA GELDİ

Motosikletli saldırının ardından dakikalar sonra gerçekleştirilen ikinci saldırının, görüntü almak için bölgeye toplanan gazetecilerin arasında düzenlendiği ifade edildi. Fransız AFP haberajansına konuşan Kabil polis sözcüsü Hashmat Stanikzai, ikinci saldırıyla ilgili olarak, “Bombalı saldırgan kendisine gazeteci süsü verdi ve kalabalığın arasında kendini havaya uçurdu” dedi.

Saldırıların yaşandığı Kabil’in Şaş Darak bölgesi, ABD Büyükelçiliği, NATO üssü ve Afganistan Savunma Bakanlığı yakınında yer alıyor.

‘HORASAN’ KOLU

Saldırıda AFP’nin Kabil şef foto muhabiri Şah Marai’nin de aralarında bulunduğu 10 basın mensubu hayatını kaybetti. Afgan kanalı Mashal TV’den üç, Amerikan Radio Free Europe yayın kuruluşundan iki, Afgan 1TV televizyonundan iki, Afgan Tolo News ve RFE’den birer çalışan yaşamını yitirdi. Kabil’deki çifte saldırından saatler sonra Host vilayetinde İngiliz yayın kuruluşu BBC muhabiri Ahmed Şah (29) evine giderken uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Fransız AFP’nin aktardığına göre DEAŞ’a yakın Amak sitesi, saldırıyı terör örgütünün Afganistan kolu “Horasan”ın düzenlediğini duyurdu. Amak, motosikletle gelen birinci saldırganın adını “Kaaka al-Kurdi”, ikinci saldırganın adını ise “Khalil al-Qurashi” olarak verdi.

BİLGİ NOTU

Afganistan bir süredir saldırılara hedef oluyor. Geçen hafta başkent Kabil’de bir seçim merkezinin hedef alındığı saldırıda 57 kişi hayatını kaybetmişti. Ülkede 20 Ekim 2018’de parlamento seçimleri düzenlenecek.

Terör, basını hedef aldı

22 YILDIR AFP İÇİN ÇALIŞIYORDU

- Terör saldırısında yaşamını yitiren Şah Marai, Fransız haber ajansı AFP’ye Taliban’ın Kabil’i ele geçirdiği yıl olan 1996’da şoför olarak katıldı.

- 2001 yılında Afganistan’a yönelik ABD müdahalesini izledi. 2002 yılında tam zamanlı foto muhabiri oldu. Daha sonra da şefliğe yükseldi. 6 çocuk babasıydı. 2015 yılında AFP’nin profili için verdiği demeçte, “Kendime fotoğrafçılığı öğrettim, dolayısıyla daima geliştirmeyi hedefliyorum. Artık 
fotoğraflarım dünya genelinde görünüyor” demişti.

- AFP Global Haberler Direktörü Michele Leridon, “Bu, birbirinden ayrılamaz Kabil büromuz ve tüm ajansımızın cesur personeli için yıkıcı bir darbe oldu” dedi.

TÜRK DIŞİŞLERİ KINADI

Türkiye, Afganistan’ın başkenti Kabil’de düzenlenen terör saldırılarını şiddetle kınadı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Kabil’deki terör saldırılarında çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğinin ve yaralandığının üzüntüyle öğrenildiği belirtildi. Açıklamada, “Bu hain terör saldırılarını şiddetle kınıyor, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz” ifadelerine yer verildi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)