BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTemmuz'da açlık ve yoksulluk sınırı yükseldi----

Temmuz'da açlık ve yoksulluk sınırı yükseldi

Temmuz'da açlık ve yoksulluk sınırı yükseldi
25 Temmuz 2014 - 10:11 www.finansgundem.com

TÜRK-İŞ'in yaptığı araştırmaya göre açlık ve yoksulluk sınırı Temmuz ayında yükseldi

TÜRK-İŞ'in yaptığı çalışmanın 2014 Temmuz ayı sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.177,31 lira oldu. Bir önceki ay açlık sınırı 1.158,09 lira seviyesinde bulunuyordu.
TÜRK-İŞ'ten yapılan açıklamaya göre, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3.834,90 lira oldu. Bir önceki ay yoksulluk sınırı 3.772,27 lira olmuştu.
Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,66 oranında artış gösterdi. Yılın ilk yedi ayı itibariyle artış oranı yüzde 8,85 olarak gerçekleşti.  Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 16,35 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 12,22 olarak hesaplandı. 

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"Süt, yoğurt, peynir grubunda  süt fiyatındaki artışla birlikte hemen tüm ürünler için bekletilen zam yürürlüğe girdi. Bazı ürünlerde, zamlanmış ürün fiyatında indirim kampanyası dikkat çekti. 
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta  kıyma et fiyatındaki artış aile bütçesine ek yük getirdi. Tavuk ve sakatat ile balık (kültür balığı) fiyatı bu ay yine aynı kaldı. Ramazan ayı öncesi et fiyatındaki artış aile bütçesini olumsuz etkiledi. Geçtiğimiz ay fiyatı artan yumurtanın tanesi 7 kuruş ucuzlayarak 33 kuruşa geriledi. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb)  fiyatlarında bu ay yine değişiklik olmadı.      
Sebze-meyvedeki yaz ucuzluğunun mutfak harcamasını rahatlatması bir yana yetersiz ürün miktarı fiyatları yükseltti. Geçtiğimiz ay 2,78 liraya gerileyen ortalama sebze fiyatı bu ay 3,07 lira olarak hesaplandı. Meyve fiyatında da benzeri fiyat artışı görüldü ve geçen ay 3,67 lira olarak hesaplanan meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 3,85 lira oldu. Dikkati çeken fiyat değişikliği ise limonda oldu ve geçtiğimiz ay kilogramı 3-4 lira olan limon bu ay 6-7 liradan satıldı.  Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarı temel alınarak ortalama fiyat üzerinden yapılması gereken harcama tutarına ulaşıldı. Temmuz 2014 itibariyle sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı 3,44 lira olarak hesaplandı. Bu tutar geçtiğimiz ay 3,17 liraydı. 
Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta  önemli bir fiyat değişikliği tespit edilmedi.   
Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden  tereyağı fiyatında artış olurken, margarin, zeytinyağı ve ayçiçekyağı fiyatı değişmedi. Zeytin fiyatı -az da olsa- geriledi. Bayram öncesi, yağlı tohum ürünlerinden (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) fındık ve çekirdek fiyatı arttı, Antep fıstığı fiyatı biraz geriledi. Şeker ve tuz fiyatı aynı kaldı.  Aynı şekilde reçel, pekmez ve bal fiyatı da değişmedi. Çay fiyatı yine artarken ıhlamur fiyatı aynı kaldı. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünleri fiyatı değişmedi. Salça fiyatı aynı kaldı."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)