BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTemkinli olanların kazanacağı dönem başladı----

Temkinli olanların kazanacağı dönem başladı

Temkinli olanların kazanacağı dönem başladı
20 Mart 2020 - 09:08 www.finansgundem.com

Korona virüs salgının etkileriyle piyasalar 2008 küresel krizinin altındaki seviyelere indi. Dip seviyelere ulaşan borsa alınan tedbirlerin ardından dönüşe hazırlanıyor

Küresel sağlık tehdidinin yanı sıra küresel ekonomiyi de sarsan korona virüs salgını piyasaları dip seviyelere getirdi. Zeynep Aktaş Milliyet'teki yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hazırladığı teşvik paketi ve Merkez Bankası'nın faiz indirme kararının ardında piyasaların dönüşe hazırlandığını yazdı. Yaşanabilecek 10 gelişmeyi paylaştı.  

İşte Aktaş'ın o yazısı: 


Piyasalarda kriz fiyatlaması yaşanıyor. Son bir haftada, TCMB olağanüstü toplanarak faizi 100 baz puan indirdi. Cumhurbaşkanı 100 milyar TL’lik teşvik paketi açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ihtiyaç duyulan alanlarda yeni paket ve adımların devreye girebileceğini belirtti. Piyasalarda aşağı doğru marjlar azalıyor. Panik değil, temkinli olma dönemi.

Piyasalar yüksek oynaklık döneminde ve 2008 küresel krizinin altındaki seviyelere geriledi. Gelinen aşamada değer kayıpları zirve yaptı. Yılbaşına göre Türk Lirası yüzde 9.40 değer kaybetti. Sterlin, Dolar karşısında son 35 yılın en düşük seviyesine inerek yüzde 13 eridi. Petrol yüzde 61 geriledi. Türkiye’de beş yıl vadeli CDS primi 2018 kur şokundaki seviyelerine 578’e yükseldi.



Güçlü tedbirler

Kayıplar hayli yüksek. Kovid 19 virüsü, merkez bankalarının acil toplantılarına, yüksek para dağıtmalarına, ekonomiye teşvik paketleri açmasına yol açıyor. Türkiye’de de TCMB olağanüstü toplanarak faizi 100 baz puan indirdi. Cumhurbaşkanı 100 milyar TL’lik teşvik paketi açıkladı. Bakan Albayrak zamanla ihtiyaç duyulan alanlarda yeni paket ve adımların devreye girebileceğini belirtti. Piyasalar ise 100 milyarlık teşvik paketini gerekli fakat eksik buldu. Ekonomiyi canlandıracak daha güçlü tedbirler beklenirken gelişmeler yakından takip ediliyor.

Piyasalar döndüğünde hızla iyileşme yaşanacaktır.


YAŞANABİLECEK 10 ÖNEMLİ GELİŞME

1 Emeklilik fonları ve yatırım fonları sattıkları hisselerde alıma dönecektir.

2 Şirketler hayli düşen hisselerinde geri alım programı uygulamaya başladı. Alımlar daha da yaygınlaşıp güçlenecektir.

3 Borsa İstanbul marjları dipten çıkış sırasında yüzde 10’un da üzerinde marj ayarlamasına gidebilir.

4 Ekonomi yönetiminin 2018 küresel şok tecrübesi var. Finansal araçları kullanma ve maliye politikaları ile piyasalara can suyu sağlama yeteneğini kullanacaktır.

5 Türkiye’de sermaye piyasaları düşüş öncesi dolar bazında dip seviyelerdeydi. Düşüşle birlikte fiyatlar olabilecek en iskontolu seviyelere geriledi. Bu nedenle gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye öne çıkacaktır.

6 Yurt dışı piyasalarda normalleşme başlaması önemli. Normalleşme sürecinin yakalandığı noktada Türkiye piyasalarına da yansıması olacaktır.

7 Tüm küresel aktörler durumun ciddiyetinin farkında ve bu konuda birlikte hareket etme eğilimi ağırlık buluyor. Bu da piyasaları destekleyecektir.

8 Yabancılar paylarını azaltmıştı. Halihazırda yabancı payları dip limitleri olan yüzde 60’da koruyor.

9 Küresel krizden çıkışta bol likidite ve düşük faizlerle birlikte Türkiye yeni bir hikâye yazma olanağına sahip bulunuyor.

10 Borsa İstanbul tarihi seyri içerisinde dolar bazında zirve seviyeden dip noktalarına en fazla yüzde 82 oranında düşüş yaşadı. Ağırlıklı olarak yüzde 75-79’luk değer kayıplarından sonra geri dönüyor. Şimdi zirve ve dip arasındaki değer kaybı yüzde 72’lerde. Limit seviyelere geliyoruz. Etkisi görülecektir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sakin borsacı20 Mart 2020 15:47

    Bu yorumu ihtiyatlı olarak değerlendiriyorum. Daha önceki krizlerde şimdiki gibi sağlık problemi yok ve tüm üretim ve tüketim piyasaları açıktı. Şimdi ise sokağa çıkma yasakları uygulanıyor. Ne olacağını ve bu krizin ne zaman sona ereceğini de bilmiyoruz. Salgının nasıl bir seyir izleyeceğini de bilmiyoruz. Bu nedenle piyasalardaki dip noktalarını bu sefer tahmin edilemeyeceğini düşünüyorum. Tüm dünyada yapılan şey, piyasaların ve şirketlerin batmaması ve çökmemesi, işsizliğin patlamamasına  yönelik. Bu durum şayet bir ay daha devam ederse tüm Dünya GSMH'nin daralması da kaçınılmazdır. İnsanlar korkudan artık gıda hariç alışveriş de yapmayacaklar veya erteleyecekler. Böyle bir durumda piyasaların nereden döneceği gerçekten çok belirsiz. 

  • veznedar rıfkı20 Mart 2020 15:40

    Yaktın bizi,kül eyledin zeyno.

  • tarık20 Mart 2020 14:37

    Zeynep hanım,o kadar kesin konuşuyorsunuz ki,,bir ekonomist olarak size yakışmıyor."dönecek,yapacak,edecek" kelimeleri manipilasyon konusu.

  • borsada hedef 135 bin20 Mart 2020 10:44

    Konuşmayla borsa düşüyorda bu konjonktürde Borsa lafla yukselmez milletin caninin yakmayin temkinliler 2 hafta bekleyin alım firsati her zamna var YTD

  • öküz.20 Mart 2020 10:29

    gerizekalı tc de daha yeni başladı. halkı kandırmayın. ev alarak otelde kalarak uçarak mı ekonomi düzelecek...