BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTemiz enerjide küresel yatırım %27 arttı----

Temiz enerjide küresel yatırım %27 arttı

Temiz enerjide küresel yatırım %27 arttı
31 Ocak 2022 - 09:02 www.finansgundem.com

Temiz enerjiye dönüşüm süreci çerçevesinde yapılan küresel yatırım 2021'de %27 artışla 755 milyar dolar oldu.

BloombergNEF tarafından açıklanan verilere göre, temiz enerjiye dönüşüm süreci çerçevesinde yapılan küresel yatırım, başını Çin’in ve elektrik sektörünün çektiği güçlü bir ilerleme kaydederek 2021 yılında yeni rekora imza attı.

Araştırmada, söz konusu yatırımların 2020 yılına kıyasla yüzde 27 oranında bir artışla toplam 755 milyar dolara vardığını yazıyor. İlerlemenin, karbondioksit tutma ve stoklama alanı dışında; yenilenebilir enerji, stoklama, elektrik, nükleer, hidrojen gibi her alanda gerçekleştiği kaydediliyor.

Yenilenebilir enerjiler ön plana çıkıyor

Yatırım konusunda başlıca sektör olarak yenilenebilir enerjiler (rüzgar, güneş ve diğerleri) göze çarpıyor. Bunlara yönelen yatırım geçtiğimiz yıl yüzde 6,5 kadar artarak 366 milyar dolar tuttu. Elektrik sektörü ise bir yıl önceye kıyasla yüzde 77’lik bir fırlayışla 273 milyar dolara çıktı. Bu sıçramada elektrikli otomobil satışlarının patlama yapmasının payı büyük.

Çin ilk sırada yer alıyor

Bölgelere göre bakılacak olursa, Asya tüm yatırımların yarısını gerçekleştirmiş görünüyor. İlk sırada yer alan Çin ise enerji dönüşümünün her bir türüne toplam 266 milyar dolarlık yatırım yapmış görünüyor. BNEF analizlerinin sorumlusu Albert Cheung, 2021 yılında dönüşüme yapılan yatırımın yüzde 27 oranında artmış bulunmasının, yatırımcılarla hükümetlerin ve firmaların düşük karbonlu yaşama geçiş konusunda son derece kararlı olup bu yatırımları enerji piyasasında saptanan türbülansların da çözümü olarak gördükleri yolunda görüş açıkladı.

Ancak seferber edilmiş fonların ötesinde daha fazla yatırıma yönelmek gerektiği de bir gerçek. Nitekim yüzyılın ortalarında karbon nötr aşamaya varmak için yatırımları 2025 yılına değin üçe katlamak daha sonraki yıllarda da iki katına çıkarmak gerekiyor.

Çin'de imalat sektöründe büyüme ivme kaybetti

 

Avrupa'da enerji krizi: LNG arzı rekor düzeye ulaştı

 

Avrupa'nın enerji ihtiyacı güneşten sağlanabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)