BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTemiz enerjide istihdam 12,7 milyon oldu----

Temiz enerjide istihdam 12,7 milyon oldu

Temiz enerjide istihdam 12,7 milyon oldu
22 Eylül 2022 - 11:44 www.finansgundem.com

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın (IRENA) hazırladığı "Yenilenebilir Enerji ve İstihdam 2022 Raporu"na göre dünyada yenilenebilir enerji sektöründe istihdam geçen yıl 2020'ye göre yüzde 6 artarak 12 milyon 700 bin kişi oldu.



Rapora göre yenilenebilir enerji kapasitesi dünyada geçen yıl 257 gigavat artışla 3 bin 68 gigavata yaklaştı. Temiz enerji alanındaki istihdam ise geçen yıl bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 6 artış gösterdi ve 12 milyon 700 bin kişiye ulaştı. Bu artışta, ülkelerin sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşma planları, bölgesel değişimler, sanayide yeniden yapılanma, artan talep ve rekabet, teknolojik gelişmeler ve üretim süreçlerindeki değişimler etkili oldu.

İlk sırada güneş enerjisi sektörü

Rüzgar, güneş, biyokütle gibi temiz enerji teknolojileri temel alınarak hazırlanan rapora göre istihdamda ilk sırada gelen güneş enerjisi sektöründe çalışanların sayısı geçen yıl itibarıyla 4 milyon 291 bin olarak kayıtlara geçti.

Bu dönemde, sıvı biyoyakıt sektöründe istihdam 2 milyon 421 bine, hidroelektrikte 2 milyon 370 bine ve rüzgar enerjisi sektöründe 1 milyon 371 bin kişiye ulaştı. Isıtma ve soğutma sektöründe istihdam geçen yıl itibarıyla 769 bin, katı atıkların biyokütlesinden enerji üretiminde 716 bin, biyogazda 307 bin, jeotermal enerji alanında 196 bin ve diğer alanlarda 235 bin olarak hesaplandı.

İstihdam artışı devam edecek

Rapora göre dünya genelinde temiz enerji sektöründe istihdam artışının devam edeceği ve 2030'da bu alanda çalışan sayısının 38,2 milyonu bulacağı öngörülüyor.

Bu artışta, ülkelerin enerji verimliliği çalışmalarının hızlanması, elektrikli araç kullanımının ulaştırma sektöründe artması, hidrojen enerjisi sektörünün gelişmesi, temiz enerji teknolojilerinin maliyetlerindeki düşüş, yenilenebilir enerjinin sisteme dahil olmasına yönelik küresel çalışmaların artışı gibi etkenlerin rol oynayacağı hesaplanıyor.

Çin, Brezilya, ABD, Hindistan ve Almanya başta geliyor

Bu alanlarda en fazla istihdam sağlayan ülkeler ise Çin, Brezilya, ABD, Hindistan ve Almanya olarak dikkati çekiyor.

Çin'de 5,3 milyon kişinin yenilenebilir enerji sektörünün değişik alanlarında çalıştığına işaret edilen rapora göre, Çin'i, 1,2 milyon istihdamla Brezilya, 923 bin istihdamla ABD, 863 bin istihdamla Hindistan ve 352 bin istihdamla Almanya izliyor.

Yenilenebilir enerji trilyonlarca dolar kazandırabilir

 

Scholz: Yenilenebilir enerji için 600 milyar euro yatırım yapacağız

 

AB yenilenebilir enerji hedefini yeniledi

 

Avrupa'nın 2050 hedefi: Yenilenebilir elektrik ve gaz

 

Japonya sınırsız temiz enerji için okyanusa türbin kuruyor

 

Cemal Güzelci: Temiz enerjide alacağımız çok yol var

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)