BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTemerrüt alarmı! Avrupa bankalarında kriz büyüyor----

Temerrüt alarmı! Avrupa bankalarında kriz büyüyor

Temerrüt alarmı! Avrupa bankalarında kriz büyüyor
27 Temmuz 2020 - 16:27 www.finansgundem.com

Bilanço dönemine giren Avrupa bankaları rekor seviyede kredi kayıpları paylaşmaya hazırlanıyor. Batı bankalarının kredi kaybı için toplam ayırdığı miktar 117 milyar dolara ulaşabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa'nın en büyük bankaları, kovid-19'un dünya çapında verdiği zararı karşılamaları nedeniyle, muazzam bir kredi kaybı açıklamaya hazırlanıyorlar.

Citigroup analistlerinin Financial Times'ın haberinde yer alan yorumlarına göre, İngiltere, İsviçre ve Euro Bölgesi’nin en büyük bankalarının önümüzdeki günlerde bilançolarında ikinci çeyrek için en az 23 milyar euro kredi kaybı açıklaması bekleniyor. Bu miktar aynı bankaların yılın ilk üç ayında potansiyel temerrütlere karşı ayırdığı 25 milyar euroluk kaynağın üzerinde oluşabilir.

Zaten ilk altı ay içinde beş büyük ABD bankası tarafından ayrılan 61 milyar dolarlık temerrüt payı eklendiğinde, en büyük Batılı bankların toplam kredi kaybı için ayrılan rezerv 117 milyar dolara ulaşabilir. Citi'ye göre bu, Lehman Brothers'ın çöküşü sonrasında 2009'un ilk yarısından bu yana rezervlere en yüksek net katkı olacak.

Çok az ekonomist hızlı "V şeklinde" iyileşme bekliyor ve hükümetin destek programları sonbaharda sona erdiğinde daha fazla acı verici bir senaryoyla karşı karşıya kalınabilir. ABD merkezli yatırım danışmanlığı firması Oliver Wyman, ikinci bir enfeksiyon dalgası olması halinde önümüzdeki üç yıl içinde Avrupa bankaları için 800 milyar euroluk kredi kaybı vermesini tahmin ediyor.

Credit Suisse analistlerinden Jon Peace’e göre bankaları oldukça zor bir dönem bekiyor. Peace, "Birçok banka bunun yılın en kötü çeyreği olabileceğini belirtti" ifadelerine yer veriyor. Analist, yeni muhasebe kuralları uyarınca bankaların olası kayıplarına ilişkin hükümlerde önden rezervlerini arttırmaları gerektiğini belirtti. Ancak ilk çeyreğin sonunda GSYiH büyümesi ve istihdamı için "bugünkü kadar kasvetli olmayan" varsayımlar üzerinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Avrupa'nın en önde gelen finans kurumlarından olan UBS’in yatırım bankacılığı kolundaki bilançolarında yüzde 43'lük bir artış bildirmesine karşın, 272 milyon dolarlık kredi kaybı açıkladı. Bu da ilk yarıdaki toplam kredi kaybını 2019'un aynı dönemine göre 16 kat yükselterek 540 milyon dolara getirdi.

UBS'in CEO’su Sergio Ermotti Financial Times’a verdiği demeçte, "İlk çeyrek, dirençli olup olmadığınız ve bazıları için hayatta kalabileceğimizle ilgiliydi" diyerek şöyle devam etti: "İkinci çeyrek, adaptasyon gösterip gösteremeyeceğimizle ilgili olacak. Korona virüsün 'öğrenilen dersler' aşamasına girdik bile."

2008-09 mali krizinden kaynaklanan sorunlarla hala sarsılan Avrupa bankacılık sektörü, kredi kayıpları nedeniyle borsada cezalandırılmaya devam ediyor. Avrupa bankalarının hisseleri bu yıl ortalama yüzde 31 düşerken, STOXX 600 Endeksi’nde yüzde 10'luk bir düşüş yaşandı.

Avrupa bankaları Zoom'un gerisinde kaldı

Bankalar ortalama olarak net varlıkları defter değerinin yüzde 40'ından daha az işlem görüyor. Barclays (22 milyar euro), Deutsche Bank (€17 milyar) ve İtalyan bankası UniCredit (20 milyar euro) toplamda değerini 64 milyar euro arttırarak 74 milyar dolara getiren video konferans uygulaması Zoom’dan daha az sermaye biriktirebildi.

Avrupa bankalarına temettü uyarısı

 

Fransa'da işsizlikte tarihi düşüş!

 

Johnson'dan korona virüse karşı forma girme çağrısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)