BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriTemassız ödemelerin geleceği----

Temassız ödemelerin geleceği

Temassız ödemelerin geleceği
21 Ekim 2021 - 17:58 www.finansgundem.com

Nakit kullanmadan yapılan ödemeler yeni değil. Ancak ödeme yaparken para yerine kullanılan alternatifler çoğaldı. Temassız ve nakitsiz ödeme çözümleri yükselişte.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nakitsiz ödeme metodları uzun süredir kullanılıyor. Şimdilerde ise alışverişlerde nakit yerine kullanılabilecek oldukça fazla alternatif var. Temassız ve nakitsiz ödemeler uzun süredir yükselişine devam ediyor. Forbes’un haberine göre korona virüs pandemisi ise nakitsiz ödeme metodlarının kullanımını daha da yaygınlaştırdı.

Nakitsiz ve temassız ödemeler neler?

Nakitsiz ve temassız ödemeler zaman zaman aynı anlamı taşıyabiliyor ve nakit kullanılmadan yapılan ödeme metodları için kullanılıyor. Ancak ikisi arasındaki ayrımlardan bir tanesi nakitsiz ödemelerin satıcı ile alıcı arasında yüz yüze iletişim olduğu durumlarda gerçekleşmesi. Bunun aksine diğer ödeme yöntemleri bu tür bir etkileşimi gerektirmiyor. Her iki yaklaşım da alışverişlerde nakit taşıma ya da nakit alma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

Yaygın nakitsiz ödeme metodları

Tüketiciler yüzyıllardır nakitsiz ödeme yöntemlerini kullanıyor. Bu ödeme türünün bilinen en eski türü ise çek ödemeleri. Çekler bugün eskiden olduğu kadar yaygın kullanılmıyor. Ancak yine de birçok yerde geçerli bir ödeme metodu olarak görülüyor. Havaleler dünya çapında geçerli metodlardan bir tanesi. Elektronik ortamda yapılan havaleler ise çok daha yaygın hale geldi. Havale talimatı bankaya verildiğinde, para bir başka hesaba transfer edilebiliyor. 

Nakitsiz ve temassız ödemelerde yeni seçenekler

Banka ya da kredi kartları en popüler iki ödeme metodu. Kredi kartları, satıcıların ödemenin belirli bir tarihte yapılmasına karşılık satış yaptığı bir metoddan bugüne evrildi. 20. yüzyılın ortalarında, ortaya çıkan erken dönem kredi kartları metalden üretiliyordu. Bugün kullanılan plastik kartlar standart hale geldi. Banka kartları 1960’larda ortaya çıktı. Ancak bu metodun yaygın olarak kullanılması yirmi yıl aldı.

Bu kartlar birçok açıdan kredi kartlarına benzer bir şekilde çalışıyor ve nakitsiz alışveriş imkanı tanıyor. Radyo frekansı ile tanımlama (RFID) teknolojisi, hem kredi kartlarında hem de banka kartlarında güvenliği artırdı. Bu teknoloji aynı zamanda akıllı telefonlar ve saatlerin de aralarında bulunduğu diğer nakitsiz ve temassız ödeme metodlarında da kullanılıyor.

Alternatif ödeme metodlarını yaygınlaştıran faktörler

Kullanım kolaylığı ve nakit taşıma gerekliliğini ortadan kaldırma özelliği tüm temassız ve nakitsiz ödeme yöntemlerinin yaygınlaşmasına neden olsa da, internet de e-ticarette kullanılacak seçeneklere yönelik ihtiyacın oluşmasında rol oynadı. İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte online ödeme metodları da giderek daha fazla benimsendi. İnternet alışverişlerinde banka ve kredi kartları da kullanılsa da, bazı online satıcılar müşterilerin Banka hesaplarından havale yöntemiyle de ödeme alabiliyor. Bugün mobil uygulamalardan, sanal kredi kartlarına birçok ödeme yöntemi mevcut.

Pandemi döneminde temassız ödeme

Nakitsiz ödeme yöntemlerinin yükselişi, korona virüs pandemisiyle hızlandı. Nakit kullanımıyla virüsün bulaşmasını engellemek için temassız ödeme yöntemleri tercih edildi. ABD’de metal paralardaki azalma da, nakit kullanımının gerilemesine neden oldu. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre pandemi devam ederken giderek daha fazla işletme alışverişlerde dijital ya da nakitsiz ödeme metodlarına geçti.

Ödemelerin geleceğinde neler var?

PayPal ve Venmo gibi üçüncü parti hizmetler ile Apple Pay gibi sanal kredi kartlarının kullanımı teknolojiyle daha yakın olan gençlerin yaşı ilerlerken yaygınlaşacak. Bazı uzmanlar gelecekte nakitsiz bir toplum ihtimalinin olmadığını düşünse de, diğerleri dijital paralar ve kripto paraların yükselişiyle birlikte nakitin olmadığı bir geleceği mümkün görüyor.

e-Ticaretin Davos'u İstanbul'da

 

Bankacılık sisteminde krediler ve mevduat arttı

 

Dijital ve ekolojik geçişi sağlamak için devlet müdahalesi şart

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)