BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTEİAŞ'tan kesintileri önlemek için yeni yatırım----

TEİAŞ'tan kesintileri önlemek için yeni yatırım

TEİAŞ'tan kesintileri önlemek için yeni yatırım
04 Nisan 2015 - 17:40 www.finansgundem.com

Türkiye’yi karanlığa gömen elektrik kesintisi sonrası Türkiye Elektrik İletim AŞ iletim yazılımı 7.7 milyon Euro’ya güncelleniyor

31 Mart’ta tüm Türkiye’nin elektrik sistemini çökerten kesintinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun teknik arızadan çok ‘yazılıma’ işaret etmesi, daha sonra da Limak Holding’in patronu Nihat Özdemir’in de aynı noktaya dikkat çekmesi üzerine gözler Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) sistemine çevrildi. Biz de TEİAŞ’ın elektrik iletim hatlarının ve altyapısının gerçek zamanlı olarak izlenmesine olanak veren SCADA sisteminde bir sorun olup olmadığını TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır’a sorduk.
 
Yıldır, Türkiye’de santral kurulu gücünün 35 bin megavattan, 70 bin megavata çıktığını belirterek, “Buna uygun olarak da iletim hatlarının ve altyapının geliştirilmesi gerekiyor. SCADA sistemi de bu kapsamda güncellenecek. Dünya Bankası’ndan sağlanacak 7.7 milyon Euro kredi ile bu iş yapılacak. Bu amaçla Siemens’le sözleşme imzalandı” dedi.
 
Yıldır, SCADA sisteminin ihalesinin 2008’de yapıldığını, sistemin 2011 yılında kabulünün gerçekleştirildiğini belirterek, “Bu sistemin yetenekleri, enerji altyapımıza ve ihtiyaçlarımıza göre yükseltiliyor. Son günlerde yaşanan elektrik kesintileriyle ilgisi yok” ifadesini kullandı.
 
TEİAŞ Genel Müdürü Yıldır, “Yük Tevzi Merkezi’ndeki arkadaşlar, santrallara ‘elektrik üret ya da üretimden çık’ talimatı verirken, tüm unsurları göz önünde bulunduruyor. Arkadaşlar, bu olaydan sonra bu tür riskleri ortadan kaldıracak talimatları daha hızlı veriyor” diye konuştu.
 
HEDEF İRAN'DI AMA TÜM DÜNYA ETKİLENDİ
SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) dünya üzerinde yaygın olarak kullanılan kontrol ve yönetme sistemine deniyor. Sistem Kasım 2010’da İran’ın Natanz’da bulunan uranyum zenginleştirme merkezine yapılan siber saldırıyla dünya gündemine oturdu. Saldırıda tesiste kullanılan Siemens’in ‘WinCC/PCS 7 SCADA’ sistemini manipüle etmek için özel olarak ‘stuxnet’ adlı bir virüs kullanıldı. Yazılımın internet üzerinden tüm dünyaya yayılmış olması ise virüsün, Siemens’in söz konusu SCADA sistemini kullanan dünya üzerindeki çok sayıda kuruluşu da etkilemesinden endişe edildi. Siemens özel olarak hazırladığı yazılımla bu virüslerin büyük ölçüde temizlendiğini açıklasa da bu stuxnet korkusunu ortadan kaldırmaya yetmedi.
Olcay Aydilek / HT Gazete
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)