BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTefe ve Üfe tarih oluyor----

Tefe ve Üfe tarih oluyor

Tefe ve Üfe tarih oluyor
14 Şubat 2014 - 06:22 www.finansgundem.com

Hükümet, enflasyon hesabı için Yİ-ÜFE adıyla yeni bir yöntem hazırlıyor

Hükümet, 3. Havalimanı yapımında yaşanan yeraltı su kaynaklarına ilişkin sorunları yasal düzenlemeyle aşacak. 5 bakandan oluşan “jeotermal kurul” havalimanı, köprü ve otoyollar üzerindeki yeraltı su kaynaklarını engeli konusunda karar verecek. Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve Üretici Fiyat Endeksi(ÜFÜ) yapılmış tüm atıflar “Yurt İçi Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) adıyla yeni hesaplama yöntemine göre yapılacak

Önder Yılmaz'ın Milliyet'teki haberine göre, AK Parti iktidarı dün gece geç saatlerde TBMM Başkanlığı’na bir çok kanunda değişiklik öngören kanun teklifi verdi. Teklifte, İstanbul’da yapımı süren 3. havalimanı inşaatında ortaya çıkan yeraltı su kaynakları krizine yönelik düzenleme yer alıyor. Buna göre, havalimanı, köprü ve otoyol yapımında yeraltı su kaynakları engeli ortaya çıktığında 5 bakandan oluşacak “jeotermal kurul” devreye girecek. Enerji, kalkınma, çevre, sanayi ve yatırım kararına onay veren kurumla ilgili bakandan oluşacak Jeotermal Kurul, yatırımlarda yaşanan yeraltı sularıyla ilgili sorunda “kamu yararı” kriterine göre karar verecek.

Teklifte kurulun yetkisi “Jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama ve işletme faaliyetleri ile devlet ve il yolları, otoyollar, demir yolları, havaalanı, liman, baraj, enerji tesisleri, maden petrol doğalgaz işletmeleri, su isale hatları gibi kamu yararı niteliği taşıyan yatırımların birbirini engellemesi, faaliyetin yapılamaz hale gelmesi durumunda jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama ve işletme faaliyetleri ve yatırımla ilgili karar kurul tarafından verilir.” şeklinde açıklandı.  

Yİ-ÜFE GELİYOR

Teklifle TEFE ve ÜFE hesaplamaları tarihe karışıyor. Yeni bir hesaplama yöntemine geçilerek bundan böyle piyasa hesaplamalarında Yurt İçi Fiyat Endeksi(Yİ-ÜFE) sistemi kullanılacak.

BAKANA SÜPER YETKİ

Teklifle, Sağlık Bakanlığı’nca kamu özel işbirliği modeliyle yaptırılan hastanelere ilişkin ihale sözleşmelerinde bakana süper yetki veriliyor. Düzenlemeye göre, bakan, zorunlu hallerde sözleşme ve ekleri üzerinde değişiklik yapabilecek. Ancak bu değişikliğin belirlenen maliyetin üzerinde bir artış getirme durumu sözkonusu olduğunda karar YPK’ya sunularak onay alınacak.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)