BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTCMB'den 'vadeli döviz satım' hamlesi----

TCMB'den 'vadeli döviz satım' hamlesi

TCMB'den 'vadeli döviz satım' hamlesi
13 Nisan 2023 - 13:30 www.finansgundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerinin, işlem yapmak isteyen bankalarla doğrudan gerçekleştirilebilmesine karar verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla, Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerinin, işlem yapmak isteyen bankalarla doğrudan gerçekleştirilebilmesine karar verdi.

TCMB'den bankalara gönderilen ve Foreks Haber tarafından görülen yazıda, uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde kullanılan araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla, Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerinin işlem yapmak isteyen bankalarla doğrudan gerçekleştirilebilmesine karar verildiği belirtildi.

İşlemler Döviz Piyasalarında işlem yapmaya yetkili bankalar ile gerçekleştirilecek.

İşlemler telefon aracılığıyla ve işlem yapmak isteyen bankalara doğrudan anlık fiyat (forward kur) vererek gerçekleştirilecek.

Bankalar, işlem taleplerini Döviz Piyasalarında işlem yapma yetkisi bulunan kişilerce ve telefon aracılığı ile Döviz Piyasaları Müdürlüğüne iletecekler. İşlem bilgileri ile ilgili her türlü uyuşmazlıkta telefon görüşme kayıtları dikkate alınacak, uyuşmazlığın giderilememesi durumunda TCMB'nin düzenleme ve değerlendirmeleri esas alınacak.

İşlemler ABD doları veya euro cinsinden gerçekleştirilecek. İşlemler 10.00-16.00 saatleri arasında, aynı gün valörlü olarak ve en fazla 1 yıl vadede gerçekleştirilecek. İşlem miktarı 500 bin ABD doları/euro katları olacak şekilde, en az 1 milyon ABD doları/euro olacak.İşlemlerde komisyon alınmayacak.

İşlemlerin vadesinde Türk lirası ve döviz tutarlarının karşılıklı değişimi yapılmaz, bunun yerine tutarlar Türk lirası olarak netleştirilecek. Netleştirme işlemi bankalara/bankalardan vade tarihinde kur farkından doğacak farkın ödenmesi/tahsil edilmesi şeklinde yapılacak.

Buna göre;İşlem kurunun vade tarihinde ilan edilen TCMB gösterge niteliğindeki ABD doları/Euro döviz alış kurundan büyük olması halinde, kur farkı ile işlem miktarının çarpılması sonucu elde edilecek Türk lirası tutarı TCMB tarafından tahsil edilecek; işlem kurunun vade tarihinde ilan edilen TCMB gösterge niteliğindeki ABD doları/euro döviz alış kurundan küçük olması halinde ise kur farkı ile işlem miktarının çarpılması sonucu elde edilecek Türk lirası tutarı TCMB tarafından ödenecek. İşlem kuru ile vade tarihinde ilan edilen TCMB gösterge niteliğindeki ABD doları/euro döviz alış kuru arasında fark olmaması halinde herhangi bir ödeme/tahsilat yapılmayacak.

İşlemlerde kullanılacak fiyat (forward kur) tam ve tamın on binde biri ve katları şeklinde tanımlanacak ve bunlar dışında küsurat kullanılmayacak.

Bankalar, vade süresince TCMB nezdinde işleme konu döviz tutarının yüzde 2,5'i oranında teminat bulunduracaklar.

Teminatların değerleri günlük olarak belirlenecek, fiyat ve kur hareketleri gibi nedenlerden dolayı işlemlerin piyasa değerine göre TCMB'nin alacaklı duruma geçmesi ya da teminatların değerinin yüzde 2,5 oranının altına düşmesi durumlarında ilave teminat istenecek.

TMCB'den bankaların raporlama standartlarına esneklik

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)