BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTCMB faiz kararını açıkladı----

TCMB faiz kararını açıkladı

TCMB faiz kararını açıkladı
24 Aralık 2020 - 14:00 www.finansgundem.com

TCMB, yılın son PPK toplantısında piyasaların heyecanla beklediği faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2020 yılını kur oynaklıkları ve yönetim değişiklikleri ile geçirdi. Tüm dünyayı etkileyen pandeminin etkilerini azaltmak için de bir dizi önlem aldı.

Merkez Bankası yoğun geçen bu yılın son PPK toplantısında ise piyasa beklentilerine paralel olarak 200 baz puan faiz artışına gitti.

Yüzde 15 olan politika faizi yapılan son değişiklikle yüzde 17 oranına yükseltildi. Faiz kararı sonrası dolar yüzde 1 oranında düşerek 7.56 TL, euro ise aynı oranda düşüşle 9.23 TL oldu.

Merkez Bankası'nda yapılan açıklama şu şekilde:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükseltilmesine karar vermiştir.

Küresel ekonomiye dair veriler üçüncü çeyrekte başlayan kısmi toparlanmanın devam ettiğine işaret etmektedir. Ancak, aşıya dair olumlu gelişmelere karşın, son dönemde artış gösteren Covid-19 vakaları nedeniyle küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler devam etmektedir. 

Milli gelir verileri ve son çeyreğe ilişkin göstergeler iktisadi faaliyette güçlü bir seyre işaret etmektedir. Ancak, artan vaka sayıları nedeniyle getirilen kısıtlamalar, başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlik oluşturmaktadır. Diğer yandan, salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talep cari işlemler açığını artırmaktadır. 

İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yılsonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. 

Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürülecektir. 

Düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir. 

TCMB karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesi benimsemektedir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. 

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

BİST, Merkez öncesi yükselişte

Yabancıların TL'nin desteklenmesi için beklediği Faiz artışı ne?

Merkez ihalesinde piyasayı 39 milyar TL fonladı

MB’den 3 ödeme şirketine izin

Merkez Bankası’nın kararı bekleniyor

 

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet25 Aralık 2020 09:20

    Bu habere günlük bülteninizde yer vermemek ilginç olmuş. İki ay üst üste faiz arttırımının haber değeri olmadığını düşünüyorsunuz herhalde... :o) 

  • Rüknettin DEMİR25 Aralık 2020 00:14

    Bütün dünyada hükümetler pandemi dolayısıyla halkını rahatlatmak ve krediye erişimi kolaylaştırmak için sıfır faiz uygularken, bizde Merkez bankası faizleri % 17' ye yükseltti. Güye faize karşıydılar. Demek ekonomik durum çok çok kötü durumda. Reis artık Eyyyyy... diye kime bağıracak nilmiyorum. (6) 

  • Hasan Talip IŞIK24 Aralık 2020 23:51

    " FAİZ SEBEP, ENFLASYON NETİCE " Söylemine göre, Faizi % 17 ye yükselten TCMB bankası enflasyonun yükselmesini mi istiyor. Böyle giderse Arjantin'den beter olacağımız kesin.  :O 

  • Yorum24 Aralık 2020 19:18

    Şimdi vergilerde indirimler netleşsin o dövizde büyük düşüşler olur vergiler düşünce para yatırıma gidecek vergiler düşerse

  • bb24 Aralık 2020 14:17

    Ve piyasa nakavt...bravoooo...

  • ferit can24 Aralık 2020 14:15

    Düne faize karşı çıkan hükümet 1 ayda 2.kez faiz artırdı.Hamdolsun Müslümanız!

  • Aydın Apaydın24 Aralık 2020 14:12

    Zıkkım olsun. Haram olsun. Milleti faiz kölesi yapanların üzerinde Allah ın gazabı olsun...

  • Ismail Ceylan24 Aralık 2020 14:10

    Dünyada pandemiden dolayiı negatif faiz devam ederken biz neden 75-200 baz puan arasını konuşuyoruz