BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTCMB Başkanı Kavcıoğlu: Türkiye ekonomisi başarılı bir sınav veriyor----

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: Türkiye ekonomisi başarılı bir sınav veriyor

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: Türkiye ekonomisi başarılı bir sınav veriyor
03 Mart 2022 - 16:53 www.finansgundem.com

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, istişare toplantısında Türkiye’nin sanayicilerin büyük gayretiyle dünya konjonktüründe başarılı bir sınav verdiğini anlattı.


Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, ''Bugün 30 milyar dolara çıkardığımız Eximbank kredilerini hem Eximbank kanalıyla hem tüm bankalar kanalıyla, uzun vadeli, düşük faizli olarak ihracatçı firmalarımıza, aynı zamanda ihracat yapan ithalatçı firmalarımıza da kullandırıyoruz" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ev sahipliğinde, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSB başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve sanayicilerle bir araya geldi. İstişare toplantısında, ekonomideki son gelişmeler değerlendirildi.

Toplantının açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, organize sanayi bölgelerinin Türkiye'nin 81 ilinde sanayi üretimine odaklanan ilk ve tek planlı sanayi alanları olduğuna vurgu yaparak, Merkez Bankası'nın aldığı kararların ülkenin sanayi üretiminin yüzde 45'ini gerçekleştiren OSB sanayicileri için kritik önemde olduğunu söyledi.

KÜTÜKCÜ, İŞLETME SERMAYESİ DESTEĞİ İSTEDİ

Başkan Kütükcü, konuşmasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'na, Merkez Bankası'nın piyasaları regüle eden tüm adımları ve iki yıl ödemesiz on yıl vadeli yatırım kredileri için teşekkür ederek, OSB'lerin taleplerini iletti.

Merkez Bankası tarafından yapılan tüm faiz indirimlerini desteklediklerini, ancak sanayicilerin halen uygun finansmana erişimde zorluklarla karşılaştığını ifade eden Kütükcü, bankaların sanayicilerin finansmana erişimini kolaylaştırmasını istedi.

Kütükcü, "Şu an da tüm dünya ile birlikte ülkemizde de ciddi bir enflasyon baskısı var. Emtia ve enerji fiyatları başta olmak üzere, hemen her alanda yaşanan olağanüstü fiyat artışları, işletmelerimizin sermayelerini adeta eritti. Daha önce 10 birim işi yapabilmek için 100 liralık sermayeye ihtiyaç varken, son yıllarda emtia fiyatlarında yaşanan yükselişler nedeniyle bugün en az 250 liralık sermayeye ihtiyaç var. Dolayısıyla işletmelerimizin, sermaye ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için yeni destek mekanizmaları hayata geçirilmeli. Ayrıca uzun yıllar ülkemizin en büyük sıkıntılarından olan ve son dönemde yeniden gündemimize gelen enflasyonla mücadele konusuna Merkez Bankamızla birlikte, hep beraber odaklanmalıyız" dedi.

KGF desteklerindeki limitlerin de artırılması gerektiğini ifade eden Kütükcü, sanayicilerin Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabında vadelerin 6 ay yerine 3 aya çekilmesi gibi taleplerini de ileterek, Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan destek istedi.

'TÜRK EKONOMİSİ BAŞARILI BİR SINAV VERİYOR'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu da konuşmasında, Türk ekonomisi açısından organize sanayi bölgelerinin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Kavcıoğlu, Türkiye'nin sanayicilerin büyük gayretiyle dünya konjonktüründe başarılı bir sınav verdiğini anlattı. Türkiye'nin 2021 yılında yüzde 11 büyüme gösterdiğini hatırlatan Kavcıoğlu, "Pandemi dönemi öncesi rakamlarla bu dönemi kıyasladığımızda, sanayicilerin, sizlerin gayreti ve tüm sektörlerin çabasıyla pandemi öncesi rakamların çok üzerine çıktığımızı görüyoruz."dedi.

Türkiye'nin üretim, istihdam ve ihracat ana politikalarında desteklenmeye, finanse edilmeye devam edeceğini ifade eden Başkan Kavcıoğlu, konuşmasında hedefli kredi vurgusu yaptı.

KAVCIOĞLU'NDAN HEDEFLİ KREDİ VURGUSU 

Kavcıoğlu, Merkez Bankası olarak üretim, yatırım, istihdam ve ihracat hedefleyen tüm işletmelerin yanında olduklarının altını çizerek, şunları söyledi:

"Enflasyonist baskı yapmadan, üretim ve istihdam yaratacak, ihracatı artıracak, ithal ikamesi ürünler için yatırım yapılacak tüm adımların arkasında olacağımızı çok net ifade ediyorum. Bugün 30 milyar dolara çıkardığımız Eximbank kredilerini hem Eximbank kanalıyla hem tüm bankalar kanalıyla, uzun vadeli, düşük faizli olarak ihracatçı firmalarımıza, aynı zamanda ihracat yapan ithalatçı firmalarımıza da kullandırıyoruz."

Kavcıoğlu, konuşmasının ardından OSB başkanları ve sanayicilerin sorularını cevapladı.

Türkiye ekonomisinde rekor büyüme

 

İhracatta şubat ayı rekoru

 

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir bankacı03 Mart 2022 22:39

    Ağam bizimle eğleniyir.Ya arkadaşlar lütfen sayın başkana bu kadar yüklenmeyin lütfen o koltuğa kolay kolay oturmadı çok zor geldi ☺️ Bunların vatandaşın derdin haberleri bile yok

  • Saim Devrim03 Mart 2022 22:05

    Hangi ekonomi, hangi başarıdan bahsediyorsun

  • Sonkan03 Mart 2022 22:05

    Akıl var mantık var faizleri yükseltecegine sürekli indirerek olmayacak krize ülkeyi telafisi olmayan ekonomik krize soktun başkanım bütün dünya kuruluşlar ekonominin bilimsel günümüz çağdaş terimleri faizleri indirme indirirsen ülke ekonomisi biter söner göçer yapma dediler etme dediler inatla sonun başlangıcını hazırladın istifa en onurlu erdemdir yanlışların günahı için

  • Aliye Kıvrık03 Mart 2022 21:54

    Halkı fakirleştirdikçe, fakirleştirdiniz. Verilen 3 kuruşluk emekli maaşı da eridi gitti. Ayın 15'inden sonra borç aramaya başlıyoruz. Sen hala neden bahsediyorsun. Halk zamlar yüzünden inim ,nim inliyor.

  • Ali Ergül 03 Mart 2022 21:36

    Liyakatsıxllık hiç bir zaman bu dönem kadar yerle blr edilmemişti. Nice kaliteli insanımız yurtdışına kaçtı. Ne kadar partili ve onun bunun tanıdığı varsa hepsi bakan, müşteşar, genel müdür vs vs oldu. Sözde müslüman ama öZlerini C.Mevlanın bildiği zavallı kullar. Ülkeyi bataklığa sürüklediler.

  • Fx03 Mart 2022 21:58

    Müslümanlıgıda ticarete döküp insanları dine düşman cephe aldırdılar

  • Fasafiso03 Mart 2022 20:42

    Yapma başkan iyiye değil kötüye gittiğini sende biliyorsun halkda biliyor Hristiyan çağdaş gelişmiş uygar ekonomisi düzgün batı ülkeleride biliyor kandırma insanları

  • muratcan 03 Mart 2022 18:37

    sizin için iyiye gidiyor olabilir aldınız maaş kadar biz alsak  bizim de iyiye gider 

  • Vatandaş03 Mart 2022 18:02

    Bu arkadaş nerede yaşıyor? Başarı bunun neresinde, Milletin iflahı kesildi.Yeter Artık....