BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTCMB Başkanı Kavcıoğlu: TL'nin itibarını sağlayacağız----

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: TL'nin itibarını sağlayacağız

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: TL'nin itibarını sağlayacağız
30 Mart 2021 - 14:39 www.finansgundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 89. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, para politikası araçlarını bağımsız ve etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceklerini belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Politika faizini güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz." dedi.

Kavcıoğlu, TCMB 2020 yılına ait 89. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı açılışında bir konuşma yaptı.

YÜZDE 5 HEDEFİNE SIKI SIKIYA BAĞLIYIZ

Kavcıoğlu, "Merkez bankasının kanunla berirlenmiş görev ve yetkileri çerçevesinde enflasyonda kılıcı düşüşü sağlamaya, para politikası araçlarını etkin şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Orta vadeli enflasyonda yüzde 5 hedefine sıkı sıkıya bağlıyız. " diye konuştu.

Kavcıoğlu, "Yeni dönemde kararlarımızı alırken kurumsal kapasitemizden en iyi şekilde yararlanarak enflasyondaki düşüşün kalıcılığını sağlayacağız." şeklinde görüş belirtti.

Kavcıoğlu, bir hafta vadeli repo faiz oranının para politikası açısından temel politika aracı olmaya devam edeceğini ifade etti.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun konuşmasının tamamı şu şekilde: 

Önümüzdeki dönemde TCMB çatısı altında üzerimize düşen sorumluluğu layıkıyla yerine getireceğimize inanıyorum.

Son 1 yıldır yaşanan pandemi tüm dünyada pek çok şeyin yanında ekonomik anlamda da güçlükler ve belirsizlikler yarattı. 2020 yılının ilk çeyreğinde başlayan ve hastalığının yayılımını engellemek için uygulamaya konulan tedbirler tüm dünyada büyüme performanslarını olumsuz etkiledi.

Bu nedenle ülkeler genişleyici parasal ve mali politikalar ile hastalığın ekonomiler üzerindeki olası etkilerini asgari seviyeye indirmeye çalışmışlardır. Geldiğimiz noktada genişleyici politikaların yanı sıra aşılama sürecinde yaşanan olumlu gelişmelerin etkisiyle küresel büyüme görünümünde iyileşme ve uluslararası emtia fiyatlarında artış görünüyor. Ancak devam eden aşılamalara karşın aşılama süreci ve salgına ilişkin belirsizliklerin sürmesi küresel ekonomiye ilişkin riskleri canlı tutuyor.

TCMB'nin kanunla belirlenmiş görev ve yetkilileri çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Fiyat istikrarı şeklinde tanımlanmış ve hükümetimiz ile birlikte belirlenmiş olan orta vadeli enflasyonu yüzde 5 seviyesine indirme hedefine sıkı sıkıya bağlıyız.

Bu hedefe ulaşmak için para politikası araçlarını uygun bir şekilde kullanacağız. Ocak enflasyon raporunda ortaya koyduğumuz orta vadeli çerçeve ile uyumlu şekilde 2023 yılında enflasyonu yüzde 5'e indirmek ve bu seviyeyi kalıcı kılmak konusunda kararlı olduğumuzun altını çizmek isterim.

Hedeflediğimiz düşük enflasyon ortamının sürdürülebilir büyüme ve istihdam artışı için bir önkoşul olduğununun farkındayım. Kurumsallığımız, güçlü analiz kapasitemiz ve üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle bu hedefe varmak için kararlı ve azimli bir tutum içerisinde olacağız.

Elimizdeki araçları bağımsız şekilde kullanmaya devam edeceğiz.

Para politikasını sade şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Hedeflediğimiz düşük enflasyon ortamının sürdürülebilir büyüme ve istihdam artışı için önkoşul olduğunun farkındayım.

Enflasyon ve enflasyon beklentileri sıkı bir para politikası duruşu gerektiriyor. Politika faizini enflasyon üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz. Kararlarımızı veri odaklı alacağız. Enflasyondaki düşüşün kalıcılığını sağlayacağız.

Reform paketindeki kazanımların hayata geçirilmesi enflasyondaki kalıcı düşüş için kritik öneme sahip olacaktır.

Merkez net mesajını 1 Nisan'da verecek

ABD tahvillerini izleyen dolarda yükseliş hızlandı

BİST 100 endeksi yönünü aşağı çevirdi

Yüksek volatilitede nasıl yatırım yapılmalı?